Shame – A szégyentelen (Shame, 2011)

Nekem Steve McQueennel komoly fenntartásaim vannak, mivel igen komoly fafejnek kell lenni ahhoz, hogy ugyanazon a néven szerepeljen, mint amelyen, ráadásul ugyanebben a szakmában, már valaki elég komoly világhírt ért el. Nem mondom, hogy legyen belőle John Doe vagy akármi más, de legalább egy betűt biggyesszen bele, vagy ne becézze magát a szerencsétlen. De nem, ő Steve McQueen. Hát, legyen az akkor… Ő egy fafejű művész (nincs egyedül a pályán ebbéli minőségében, tehát elfér). Korábbi, Éhség című filmjéhez képest Mel Gibson Passiója habos-babos esti mese volt csupán az iszonyatban, vérben és más testnedvekben való feredőzés pornográfiájában, így ettől a mostani, a jó előre tudhatóan egy szexfüggő pasiról szóló Shame – A szégyentelen című alkotástól is komoly eséllyel lehetett várni vad, gyors és durva, explicit az arcunkba tolt szexuális aktusokat. De nem, semmi ilyesmi nem történik, a film szinte minden tekintetben illedelmes giccs.

Már a magyar címmel is komoly gondok vannak, hiszen az eredeti ‘szégyent’ sikerült ‘szégyentelenre’ magyarítani. Érezni is valami pironkodást ez ügyben, hiszen azért odabiggyesztették az eredetit is, biztos, ami biztos. Tehát Szégyen – A szégyentelen. Most elmegyek röhögni öt percet… Szün.

A témaválasztás a Shame legnagyobb különlegessége, hiszen a testvérek közti vérfertőzés azért eléggé komoly tabunak minősül, legalábbis a nyugati, zsidó-keresztény kultúrkörben. McQueen bevállalta, de sokra nem ment vele. Minden, amit el tudott mesélni a témáról, az az, hogy bár megesett, de ma már mindketten szégyellik, a bátyus is és húgi is. Valamint azt, hogy ez komoly kihatással van későbbi életükre is, húgi folyamatosan öngyilkossággal kísérletezik, bátyus pedig szexfüggő (de csak kurvákkal és önkezével megy, érzelemből sosem), de azt már csak mi, nézők gyaníthatjuk, hogy azért az a régi vérfertőzés sem lehetett előzmények nélkül való… Szerintem, ha McQueen komolyan gondolta volna, hogy belemegy ebbe a bonyolult és rázós topikba, akkor az okokat kezdi el felfejteni, nem pedig az okozattal maszatol.

Szóval maszatol. Michael Fassbender alakítja bátyust, aki ettől függetlenül is az egyik legmenőbb mai férfiszínész, jobbára néz rettenetes üres tekintettel, néhányszor képünkbe lóbálja a himbilimbijét, aztán egyszer, a csúcspontban összezuhan. De legtöbbször csak néz, amiről a csajok (és nyilván sok rajongó) úgy gondolják, hogy titokzatos. Van valami izgi a pasiban. Pedig csak a kibaszott nagy üresség van, valamint a kéjvágynak robotszerűen zakatoló kényszere. (Ez azonban filmvászon-moziszék viszonylatban már nem működik, “nem jön le”.) McQueen az Éhségben már megtapasztalt lassú, repetitív ritmusú, szinte balladisztikus hangvételben rajzolja meg beki-beki bátyó portréját, mely azonban, éppen a fenti okok miatt tényleg csak a rajongók számára lehet érdekes. Nekem inkább fájdalmasan üresnek, egyben sekélyesnek és elnagyoltnak tűnt, így untam. Az inkább művészi(es akt)fotók sorozatára emlékeztető képi világgal nincs különösebb bajom, az szép volt és szép volt az is, amikor Bach szólt alatta, de ennyi is, mert végtére ezek is csak az ürességet mutatták. Amikor viszont az a nyúlós, elektromos vonóscucc jött, az borzasztó volt… Szerencsére Carrey Mulligan (a húgi, aki mellesleg énekesnő) elénekelte egyszer a New York, New Yorkot, na, azért érdemes a fimet megnézni. Ez azonban csak legfeljebb 2-3 perc, a többi terjengős, dagályos vacak a semmiről, mellébeszélés, artisztikus szoftpornó. Művészetnek tűnő maszat, tehát giccs. Nem nagyon ajánlom. Asanisimasa: 4/10

Reklámok
Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. ChrisDry szerint:

    én még jobban lehúztam (2/10), ennél sokkal jobbak voltak anno, pl az ausztrál X, Vagy a Diary of a Sex Addict és társai.. 6tila néz ilyeneket…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s