Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek

Szóval, ha hívnak, nyugodtan menjünk sörözni, nem fogunk lemaradni semmiről. (Persze, adott esetben, ez érvényes fordítva is…) Sokszor láttuk már ugyanis, amikor A Ravasz, az Agy és a két füstölgő puskacső című erősen gájricsis Guy Ritchie-filmben (film+, 21.00) négy lúzer azt a hülye ötletet találja ki, hogy az egyik bűnszövetkezet felé megadandó tartozásukat kiegyenlítendő, kirabolják a másik, még nagyobb bűnszövetkezetet. Az így létrejött óriási kavarodásban aztán, a Ritchie-filmektől megszokott vizuális poénok mellett, pergő, általában meghökkentően trágár, de mégis szellemes dialógok, állandó szerepcserék, eltévesztett leszámolások után minden a helyére kerül – és minden marad a régiben.

bonnie és clydeBonnie és Clyde (AMC, 21.00), Arthur Penn 1967-ben készült, megkerülhetetlen hivatkozási pontja. A film a híres legenda megkapóan bájos és költői megjelenítése, ami azért nagy trüváj, mert tudvalevőleg két gátlástalan, pszichopata rablógyilkosról (a képen Faye Dunaway ésWarren Beatty) van szó. Penn azonban nem a bűn és bűnözés őrjöngő tébolyát kívánja megragadni kultikus filmjében, hanem a szabadságvágy és a szerelem elementáris erejű világba robbanását – ezzel megalkotva mintegy az akkoriban szárba szökkenő hippimozgalom egyik jelentős programfilmjét is. Idevágó zenei illusztráció Serge Gainsbourg és Brigitte Bardot híres száma.

Baromi régen láttam a Mátrix első részét (Viasat3, 21.00), nyilván még anno, mozikban. Úgyhogy: melyik bogyót válasszam?

A klasszikusok kedvelői Hemingway Ernő a gimiben talán még kötelező olvasmánynak számító kisregényének klasszikus adaptációját nézhetik újra, ahol Spencer Tracy Az öreg halász és a tenger (Duna, 23.10) az örök ellenfél. No, meg a nagy hal…

Thaiföldi nyaralástelelés helyett, ezúttal Danny Boyle vízióját nézhetjük meg A partról (Cool, 23.30), ahol Leonardo di Caprio lesz nagyon elveszve. Az a helyzet, hogy a film által bemutatott, talán kissé erőltetettnek, művinek tűnő sztori akár a valóságban is megtörténhetett Thaiföldön. Tényleg tele van az ország ilyen csávókkal, mint akiket a filmben látunk. Ismerem őket mind, hiszen hetekig laktam Pang Nan szigetén, ahol a Leo és Tilda Swinton által játszott karakterek összejöttek a híres Full Moon Partyn, ismerem a bangkoki helyszíneket (szerintem még laktunk is abban a guest houseban, ahol Leo a térképet kapta), ezek tényleg ilyenek. Hiteles a film minden egyes kockája ebből a szempontból. Olcsó fűre vágyó hátizsákos neohippik valóban így adják, így szerzik az információkat. A film földrajza persze nem stimmel, mert a térképen Koh Samui után Koh Pang Nan jön, és ahol a film játszódik, annak Koh Taonak kell lennie, de az nem ilyen. A film a valóságban Phi Phi szigeten forgott és Phuketen, Krabin, valamint a Khao Yai Nemzeti Parkban, ezek viszont a másik oldalon vannak. 🙂 De sebaj. A film thaiokat illető tanulsága is abszolút reális.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.