Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat

Első mai ajánlatként, Az első lovag (TV2, 19.00) az a lovag, aki közvetlenül Artúr király mellett foglal helyett a mondabeli kerekasztalnál. Neve is van: Lancelot. Sorsa viszont irigyelt státusza ellenére szomorú, hiszen királyának jegyesébe, Guineverébe szerelmes, de nagyon. Kardozós, páncéloslovagos kalandfilm lesz ez, Sean Connery-vel, Richard Gere-el, illetve Julia Ormonddal a megfelelő szerepekben.

a lejtőn - charlie hunnam és terrence howardPersze, nézhetjük megint a Jackie Brownt (Filmcafe, 20.00) is. Quentin Tarantino mozija, ugyebár, a hetvenes évek keménytökű, trapéznadrágos, mikrofonfrizurás fekete b-mozijai, az ún.  blaxploitation-filmek előtt tiszteleg afféle hommage-ként, igen izmos sztárparádéval (pl. Pam Grier, Robert de Niro, Samuel L. Jackson, Bridget Fonda, Michael Keaton), remek zenékkel és a szokásos nagy szövegekkel.

Igen izgalmasnak ígérkezik az általam még nem látott Isteni színjáték (AMC, 20.40), melyben hat idegen jön össze homályos okokból egy elhagyott színházban és kezd egymással halálos “orosz rulettbe”. A film az imdb-n 8.2-n áll, s bár a nevek (számomra) ismeretlenek, úgy saccolom, a végeredménynek valahol Tarantino zseniális Kutyaszorítóban-ja és Agatha mama Tíz kicsi négerje/indiánja között kell lennie. (A tévedés joga fenntartva.)

Ugyanekkor viszont Jim Carrey veszi magára A Maszkot (Cool, 20.40), amivel beláthatatlan események láncolatát indítja el. Szeretem ennek a filmnek a trükkjeit. Például ha egyszer születne egy igazi Rejtő-filmadaptáció, akkor azt ilyen trükkökkel tudnám elképzelni, melyekkel Korcsmáros Pál klasszikus képregényeinek karaktereit, akcióit lehetne meganimálni… (Animare necesse est)

Majdnem a 2012 legjobb romantikus komédiája lett (nálam) ez a Bradley Cooperrel, Jennifer Lawrence-szel, Robert de Niróval és sokan másokkal hódító Napos oldal (FEM3, 21.00), ha nincs az a végkifejlete, ami. Félreértés ne essék, azzal sincs különösebb baj, azon kívül, hogy közhelyes, a happy ending pedig amúgy is kötelező műfaji kellék. Szerintem azonban úgy fityeg a film végén ez a (pici spoiler) táncverseny+satöbbi, mint bicikliző majmon a bohócsipka.Ennél én többet képzeltem az eleje és a közepe alapján… (Bővebben)

Egy újabb ismeretlen film az ajánlóban, melyben a Sons of Anarchy látens Hamlet-alteregója, Charlie Hunnam adja a főszerepet. A fickó igen komoly Lejtőn (AXN, 21.00) van, ugyanis egy ház tetején áll azzal a szándékkal, hogy a mélybe veti magát. Egy zsaru (Terrence Howard – a képen Hunnam társaságában) próbálja eltéríteni szándékától, aki így tudja meg a férfi valódi indokait… Úgy hírlik, komoly (vagy komolyan veendő) moralizálástól sem mentes, igen ügyes és igen okos kis kamaradarab lesz ez is, melyben a vakhit és a logika feszül egymásnak.

Viszont, 15 perc hírnév (Viasat3, 21.00), ugye, Andy Warhol óta mindenkinek jár. Csak éppen sajnos túl sokan vissza is élnek ezzel… Mások pedig annyira akarják a tünékeny közismertséget, hogy bármire hajlandók azért… Két kelet-európai bűnöző New York-i ámokfutása is a média érdeklődésébe tud kerülni nagyjából 15 percre, ez azonban ennél sokkal nagyobb mértékű gondot okoz a rendőrség médiasztárjának, a páváskodó főzsarunak, akit Robert de Niro alakít.

A nagy balhét (Duna, 21.30) annak idején -ezernyolcszázban- még moziban láttam és imádtam azokat az öltönyöket, azokat a mellényeket, ingeket és hózentrógereket, és azt a lezserséget, ahogyan feszített bennük Paul Newman és Robert Redford. Igazi szórakoztató krimi ez a film, az átverős, zsugás, pitiáner nagymenős-nagymenő piti tolvajos típusból, rengeteg Oscar-díjjal -megérdemelten- megdobva.

A szép reményű Olivier Hirschbiegel Diana (Cool, 22.35) című oknyomozó tévéfilmje Lady Di rajongóihoz szól elsősorban, bár Naomi Watts igen jó a címszerepben.

A Papírhold (Duna, 23.40) Peter Bogdanovich klasszikusa, Kovács László mesteri fényképezésével és a még fiatal Ryan O’Neal és lány, Tatum emblematikus alakításával – imádtam annak idején. Ma újra megnézem.

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat bejegyzéshez

  1. Dr. No szerint:

    Egy 1996-os Spike Lee-film (Girl 6 – A hatodik hang) színészválogatós jelenetében arról beszél Tarantino, mint “a” rendező, jól láthatóan fiatal, fehér férfiként, hogy a következő filmjét egy ötvenes fekete nőről akarja forgatni, majd felszólítja a főszereplőnőt, aki a színészi meghallgatásra jött, hogy mutassa meg a mellét. És, bazmeg, egy évre rá megcsinálja élesben!
    A Jackie Brownt nem tudom másként értelmezni, mint túlméretezett, és ilyeténképpen tökéletesre csiszolt poénként, mert az nyilvánvaló az egész fimből, hogy Tarantinonak semmiféle viszonya nincs a főhősével. Csak nézzük, nézzük, ahogy Pam Grier titokzatos félmosollyal megy ide-oda, tesz-vesz, és szinte látjuk magunk előtt, ahogy Tarantino is nézi és azon gondolkodik, mi a fenét akar, mi a fenét csinál ez a nő?

    • efes szerint:

      Pam Grier ugyebár a blaxploitation-filmek egyik emblematikus sztárja volt. Ez a film egy színtiszta hommage – igen, a videotékás Tarantino ámulva nézi és fogalma sincs, mitől működik. Megcsinálja, beszél, locsog róla, de nem csinál blaxploitation-filmet, mert nem mikrofonfrizurás, trapéznadrágos feka, nem John Stapleton. Viszont leteszi tőle az arcát…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s