Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek

Végül is, ha egy kemencében ülünk, akkor majdnem mindegy is… A sci-fi műfajának rajongói nyilván sokszor látták már az Aeon Fluxot (Paramount Channel, 20.00), és nemcsak a feszes gumiruhába bújtatott Charlize Theron idomai, hanem a film egészen egyedi látványvilága, különös dizájnja miatt is. A történet nem ás túl mélyre: egy utópikus társadalom kívülről gondtalan, boldog képet mutat, ám belülről rohad, így a “földalatti erők” forradalomra készülnek – nem túl eredeti szüzsé. Azonban a film ettől még bőven nézhető…

terrorbolygó - a géppuskalábú asszonyMűfajilag picit hasonló alkotás a Ne engedj el! (FEM3, 21.00) is, mely Kazuo Ishiguro nyugtalanító témát boncolgató utópikus regényének igényes kivitelezésű adaptációja. Rossz sorsú (pl. narkós szülők) gyermekeit zárt intézetekben nevelik a történetben, hogy aztán később mint szervdonorok szolgálják az ún. “egészséges társadalmat”. Természetesen ott a filmben kötelezően meghozandó tanulság, miszerint senki emberfiának nincs joga dönteni másik (tényszerűleg ártatlan) embertársa élete felett, azonban a már túlzó mértékben, szentimentálisan érzelmes cselekmény kissé elkeni a fontos problémákat felvető történet gondolatiságát. Szép képek, szép színészek.

A minap találkozhattunk Tupac Shakurral, ma pedig jöjjön a gengszterrap másik nagy figurája, Ice-T (azaz Jeges Tea 🙂 ), aki viszont túlélte. Sőt, egészen jól jött ki a bizniszből, ugyanis a mai napig köszöni, jól van, filmes karrierje is döcög. A Játssz a túlélésért! (Viasat3, 21.00) című erdei akciófilm azonban még egy korai darabja, melynek tétje a túlélés. Ice-T egy hajléktalan csavargót alakít a filmben, aki éppen véget vetni készül kilátástalan életének, amikor is egy visszautasíthatatlannak tetsző ajánlatot kap egy idegentől: némi pénzért és meleg élelemért egy csapat városi ficsúrt kell vezetnie észak-nyugati őserdőben… Hamarosan kiderül azonban, hogy a vezető valójában egy vadászat prédája. Sokszor feldolgozták a témát, de amikor ma, felnőtt emberek komolyan gondolják, hogy bármiféle joguk van levadászni ártatlan, szorult helyzetű embereket (például a déli határainkon), akkor talán nem lehet eléggé hangsúlyozni azt sem, hogy a túléléséért menekülő ember nem fog bambán belebámulni a puskacsőbe, mint a luxusvadászaton a fizető vendég elé terelt vadak, hanem küzdeni fog. Sőt, vissza is lő, ha teheti…

A pénzvilág bűnös üzelmeiről maga Gordon Gecko (Michael Douglas), a tőzsdék feneketlen étvágyú csúcsragadozója tanítja meg a tutit, Oliver Stone 1987-es, ám mégsem elavult, Tőzsdecápák (SuperTV2, 21.00) című mozijában.

Brooklyn mélyén (film+2, 21.05) című krimi-dráma akár Antoine Fuqua A kiképzés című, igen remek zsarufilmjének második részeként is felfogható. Három párhuzamosan futó zsarusors, mely a végső véres fináléban ér össze. Kiábrándult, naturalista pillanatkép a mai New York bűnüldözéséről, szociografikus hitelességgel megrajzolva. Nincsenek hősök, csak áldozatok, akik akkor szerencsések, ha egy órával tovább élnek, mint a másik. A vakmerő Ethan Hawke és a laza Don Cheadle mellett különösen remek a tisztesen megőszült Richard Gere a nyugdíj előtt álló, gyávácska zsaru szerepében.

Az este további részét rengeteg vérben, leszakadó testrészekben tobzódó, ám ennek ellenére mégis igen vicces történetekkel üthetjük el. A Hulla, hó, telizsák (Paramount Channel, 21.50) természetesen nem ostromolja a filmművészet legmagasabb szféráit. Viszont a hülye címéhez méltóan, olykor kifejezetten bizarr, morbid humorú, de igen pörgős, fordulatos és izgalmas akció-thriller ez, Charlize Theronnal, Ben Affleckkel és Gary Sinise-zel súlyosbítva.

A még később estét a Tarantino & Rodriguez Művek kétrészes trashfilm-obeliszkjének másik részével tölthetjük. Roberto Rodriguez Terrorbolygóján (Cool, 23.15), egyebek között olyan furcsaságokkal ismerkedhetünk meg, mint például a géppuskalábú asszony (lásd a képen) könnyfakasztó története, de lesznek zombik is… Sokan.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s