Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda

Az a helyzet, hogy Beavis és Butthead nemcsak Amerikát, de az egész világot lenyomta egy időben, alapvetően meghatározva egy (két) generáció tévénézési, zenehallgatási és egyéb életvitelbeli szokásait. A két hevenyészve rajzolt gyökér (suttyó, tapló), ahogy ül szakadt és beazonosíthatatlan, ám egyértelműen gusztustalan eredetű foltokkal teli kanapéjukon az MTV (értsd: Music Television) előtt, ahogy osztályozza az eléjük kerülő klipeket, hogy Cool!, esetleg \m/, vagy ha nem jön be, akkor This sucks!, egy korszak jelképévé, egyben nettó popkultusszá vált. Szóval, egész estét nosztalgikus kaland a Beavis és Butthead lenyomja Amerikát (Paramount Channel, 20.00), avagy, egy igazi utazás a kegyetlenbe. (Viszont nem tudom elképzelni szinkronizálva…)

a bárányok hallgatnak - anthony hopkinsAzonban egyből át is lendülhetünk az ízlésglóbusz ellentétes oldalára (avagy megnézhetjük, mit is nyomtak le Beavisék az elébb), hiszen Koltai Lajos elsősorban a tengerentúli közönség egy bizonyos rétegének, illetve annak ízlésvilágának próbált megfelelni első igazi amerikai játékfilmjével, az Estével (Filmcafe, 21.00). Túl sok benne minden – túl sok sztár, túl sok érzelem, túl sok bűbáj, túl sok melankólia. Persze, lehet az is, hogy ez csak simán egy csajos film, Claire Danesszel, Glenn Close-zal, Vanessa Redgrave-vel, Meryl Streeppel és még hosszan sorolhatnám, kikkel… (Bővebben)

A Frequency (Viasat3, 21.00) viszont első blikkre igen nagy katyvasznak tűnhet, de miközben nézzük – ha nézzük – azért helyére kerül benne minden, feltéve, ha nem ütközünk meg a fantasztikus, misztikus fordulatokkal operáló dramaturgián. Egy fiatalember (Jim Caviezel) egy CB-rádión kerül kapcsolatba apjával (Dennis Quaid), aki tűzoltóparancsnokként már harminc éve meghalt egy tűzesetben. A könnyes és misztikus család-újraegyesítés azonban titkos, ismeretlen eseményeket is felszínre hoz – ha ezen túl vagyunk, gyakorlatilag egy egészen korrekt sorozatgyilkosos-thrillerrel lesz dolgunk a továbbiakban.

Nemsokára azonban feltűnik Anthony Hopkins is (a képen), Sinkó László (RIP) pótolhatatlan magyar hangján, aki annak idején minden vita nélkül kapta meg az Oscar nevű szobrot A bárányok hallgatnak (FOX, 21.50) című filmben nyújtott húszperces jelenéséért, amit mostanában mintha ritkábban tűznének műsorra a tévék a Hannibal Lecter vérszomjas karaktere köré szövődött filmuniverzumból. Kapott díjat maga a film is, a forgatókönyv is, sőt Jonathan Demme is a rendezését, valamint Jodie Foster is, a női főszerepért. Egy thrillertől ez azért elég szép teljesítmény…

A Vörös szikla (Galaxy, 22.00) című nagyszabású, kosztümös történelmi kalandfilm a III. századi Kínában játszódik: különböző hadurak csatáznak egymással az ország egyesítése, illetve újraosztása érdekében. A minden idők legdrágább ázsiai filmjeként emlegetett, tényleg elképesztő, bombasztikus, szemkápráztató mozit a Hollywoodból hazatérő John Woo rendezte és el is lőtte benne összes patronját, de a szó szerint. (Bővebben)

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s