Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök

Hát, úgy vagyunk lassan ezzel a nyári időjárással, mint szegény Funes Lajos (Louis de Funes – a képen) régi, jó filmjében: Fennakadva a fán (Story4, 21.00)… Lajos bácsi gazdag, s ennek megfelelően igen arrogáns üzletembert alakít, aki egy kanyargós hegyi útszakaszról kisodródva zuhan az alant tátongó szakadékba – és lásd a címet. A film nagy része itt játszódik, a szakadék pereme alatt, a sziklafalból kinőtt, magányos a fán, a Funes által alakított üzletember, és két stoppos (Geraldine Chaplin és Olivier De Funes – az utóbbi Funes fia) között zajló tragikomikus, helyenként abszurd drámában, melyet egy idő után folyamatosan közvetít a szakadék széléről egy tévéstáb is.

fennakadva a fán - louis de funesElőtte azért nyugodtan megnézhetjük a John Irving lebilincselő regényéből készült Árvák hercege (Paramount Channel, 19.15) című drámát is, mely a felnőtté válás, a szerelem és a család, az ármány és a becsület megindító története a második világháború előestéjén. Lasse Hallström méltósággal hömpölygő, nagyívű és érzelmes drámát rendezett, Michael Caine pedig Oscar-díjat kapott a kisvárosi árvaház igazgatójának eljátszásáért, csakúgy, mint Irving a forgatókönyvért.

A Sils Maria felhői (Filmcafe, 21.00) cím egy magas hegyek között tapasztalható meteorológiai jelenségre utal, amikor a déli, melegebb tavak felől megindul a pára a hűvösebb észak felé, a völgybe, melyen felhőkígyóként kúszik végig, mintegy körbefonva az égbe szökő hegyek lábait. Maloja kígyójának is hívják a jelenséget, film is készült róla 1924-ben, melynek részletét e film is felhasználja egy fontos jelenetben. A hagyomány szerint, ha Maloja kígyója megjelenik, akkor rossz időre lehet számítani – ez a borongós érzet határozza meg e különös szépségű, érzékeny történet hangulatát, de a cselekményét is. Juliette Binoche kereste meg a film ötletével Olivier Assayast, a neves francia -édesanyja révén magyar származású- művészfilmest, hogy készítse el a középkorú színésznő önvallomását a színészetről, a szereppel, a szöveggel, az egyre gyarapodó évek okozta nyomokkal, a médiával, valamint a fiatal, a mai médiát készségszinten kezelő riválisokkal való, egyre reménytelenebb küzdelemről. (Bővebben)

Az Ellenséges terület (SuperTV2, 21.00) ezúttal valahol a polgárháború sújtotta ex-Jugoszláviában van, ahová egy felderítő repülés során lezuhan az amerikai haderő egyik gépe. Az egyik pilótát a szerb csetnikek egyből kivégzik, míg a másiknak (Owen Wilson) sikerül elbújnia. Kimenekítéséről azonban szó sem lehet, csakis magára van utalva. Ahogy ennyiből is látszik, ez egy háborús akciófilm – de azért a nézhető fajtából.

Menekülésre ítélve (Duna, 21.10) olyan film, amely elsősorban filmtörténet iránt behatóbban érdeklődők, illetve igazi krimi-őrültek számára lehet érdekes. Claude Sautet 1960-as, fekete-fehér mozijában Lino Venturát, Sandra Milót és a kölyök Belmondót láthatjuk. Gengszter menekül a rendőrök elől és közben bosszút áll azokon, akik feldobták. A későbbi kemény, ködös, ballonkabátos, cápacitroenes francia krimik egyik jelentős előfutára ez a mozi.

Igen nagy lélegzetű, nagyívű mű Alan Parker Angyal a lépcsőn (Paramount Channel, 21.40) című adaptációja, melyet Frank McCourt hasonló című regényéből készített. A történet egy ír bevándorló család küzdelmeit követi nyomon a mély szegénységen, az alkoholizmuson és a katolicizmus kétarcúságán keresztül. (Bővebben)

A Szex telefonhívásra (Galaxy, 22.00) című drámában viszont Ewan McGregor, a szürke kisember tesz látogatást a gazdagok fényűző, bűnös élvezetekben dúskáló világába, de nem érzi otthon magát. Sőt, kifejezetten kényelmetlen szituációk sora vár rá.

Kocsis Ági furcsa, bizarr, ám meglepően romantikus Friss levegő (Duna, 00.05) című filmje, valamint utána John Hillcoat (és Nick Cave!) mocskos, bűzös Az ajánlat (Duna, 02.00) című southernje (ausztrál westernje) méltatlanul van száműzve ebbe a nézhetetlen, éjszakai műsorsávba.

 

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.