Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő

Na, most már jobb? Bár hétfő van, azért lesznek jó filmek. Nyilván valami hasonló dologba kívánt belekapni az Őrült szív szétcsúszott countryzenész-sztorijával magának igen komoly nevet szerzett Scott Cooper 2013-as filmjében, mint amivel Michael Cimino is beírta magát a filmtörténelem nagykönyvébe. A harag tüze (Cool,21.10) azonban messze van A szarvasvadásztól, még ha több motívuma alapján lehetne e film akár annak második része is. Ugyanúgy fontos elem a háborús trauma feldolgozhatatlansága, a vadászat, sőt, szarvasvadászat motívuma, a markáns társadalomrajz és környezetábrázolás, komoly színészeket (Christian Bale – a képen, Willem Dafoe, Casey Affleck, Woody Harrelson, Forest Whitaker…) láthatunk a különböző szerepekben, maga a cselekmény azonban már sokban eltér – és a végeredmény sem annyira összetett. (Bővebben)

a harag tüze - christian baleA játékosabb kedvű nézők viszont ma újra megnézhetik, hogy akkor most van-e rajta bugyi, vagy nincs rajta bugyi? ( Mármint Sharon Stone-on, az Elemi ösztönben – Film Café, 22.00)

Nem sokkal később, az Orvlövész (TV2, 22.20) című, alapvetően sablonos sztorira (leszerelt hajdani specialista csalódottságában és kiábrándultságában a világ végén farigcsál fogpálcikákat, aztán egyszer megjelenik valami titokzatos fazon, aki azért csak behúzza még egy utolsó akcióba) épülő filmben Mark Wahlberg alakít egy hightech mesterlövészt, akinek tevékenysége (és annak ábrázolása) azért nem sablonos. Rejtekben megbújva, hosszú, méla lesben, kimatekozva a lövedék megfelelő pályáját, miközben csakis egyetlen lövésre van esély – kellő izgalomkeltésre alkalmat adó szituációk ezek, mint azokban a robbantós filmekben, amikben órákig el lehet játszani a “piros drótot vagy a kéket vágjam” faék-egyszerűségű, de igen hatásos dramaturgiájával…

Még egy picit később a hatvanas-hetvenes évek legcsípősebb hangú, legnonkonformistább rendezőjének, Marco Ferrerinek ’68-as opusza jöhet szóba. A Dillinger halott (Duna, 22.50) című filmklasszikusban Michel Piccoli egy gazdag, jól menő formatervező, akinek egy nap elege lesz a kényelmes fogyasztói társadalomból, átfesti díszpisztolyát és…

Az általában komoly hangvételű, különféle társadalmi feszültségeket boncolgató témájú filmjeivel fesztivál-kedvenccé vált Fateh Akin picit lájtosabban tolja a Soul Kitchenben (Viasat3, 22.55), bár a társadalmi érzékenysége azért most is szépen megmutatkozik. Török származású létére, egy görög kifőzdés kálváriáját mutatja meg a mai Hamburg külvárosában: a címbéli helyen szerethető fazonok, piti stiklik, haverok, buli, ouzo és gyros “társaságában” tölthetjük az estét. Tényleg semmi különös, csak úgy egyszerűen a film. (Bővebben)

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.