Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap

Kezdetnek jöjjenek Ízek, imák, szerelmek (RTL II, 19.00), egy alapvetően csajos film, mely ráadásul “filozófiájában” sem kíván mélyebbre “süllyedni” a színes, szagos női magazinok kéjesen sekély színvonalánál. (Amúgy, miért is kellene mélyebbre ásnia ennél egy egyszerű romantikus történetnek?) A történet szinte érzéki módon nyúl a negyvenes korosztályt jellemzően érintő “na, most akkor eddig megvolnánk, de merre tovább?” problémához. Julia Roberts (a képen) ezúttal elviselhető, Javier Bardem viszont félisten, punkt um, vita nincs. Rajtuk kívül a mellékkarakterek, az ízléses magazin-fényképezés (a Bali-szigeti rizsmezők, a nápolyi pizza, stb.), valamint a banális, de éppen ezért eredeti és igazolhatóan hiteles lelki és érzelmi fordulatok miatt is lehet szeretni ezt a mozit.

ízek, imék, szerelmek - julia robertsSármos pilóták, szexi sztyuvik, ideges utasok (no, és persze George Clooney) nyüzsögnek különféle amerikai reptereken az Egek ura (Paramount Channel, 19.00) című kedves humorú, életigenlő, ám messze nem tartalmatlan filmben, melynek valódi témája azonban komoly: a minapi gazdasági válság. (Bővebben)

James Cameron minden idők egyik legnagyobb kasszasikerét prezentálta a Pocahontas-mese és a Farkasokkal táncoló című indiánfilm motívumaiból összeollózott Avatarral (TV2, 19.00). A film -szerintem- gyenge, viszont látványos. Igaz, nem úgy látványos, mint a milánói dóm, mint Csontváry vagy Rembrandt festményei, de nem is úgy, mint Kuroszava vagy Coenék filmjei: nagyjából, mint a tegnapelőtti, augusztus 20-i tűzijáték. (Bővebben)

Nem sokkal járunk jobban a Napfény (AMC, 20.00) című sci-fivel sem, mely a Gettómilliomossal, a Trainspottinggal és más filmekkel magának komoly tiszteletet kivívó Danny Boyle alkotása. Nem a tudományos hiteltelensége, meseszerűsége miatt rossz film ez. A színészi játékkal sincs baj (Cillian Murphy egyenesen remek), mint ahogy a film képi világával és a hangkörnyezetével sem. Ezek egészen fantasztikusan szólnak, látszanak és egyediek. A film alapjaiban (cselekményszervezésében, az előkészítetlen, logikátlan fordulatokban, a szereplők motivációinak zűrzavarában) van elcseszve – de hátha ma estére elég lesz. Hogy maradjak az előbbi filmnél felvetett analógiánál: olyan ez a Napfény, mintha Tarkovszkij tűzijáték-formátumban csinálta volna meg a Solarist. (Bár az Avatarnál azért lényegesen tartalmasabb.)

Billy Bob Thornton Cormac McCarthy-adaptációját, a Vad lovakat (Filmcafe, 20.20) még mindig nem tudtam megnézni, de valami zavart határozottan érzek az ErőbenMatt Damon, Penélope Cruz? A színészként olykor zseniális teljesítményre képes Billy Bob rendez? Méghozzá a poszt-apokaliptikus irodalom királyának, McCarthy-nak írásából egy cowboyos filmet, ami nem western? Talán ma meglátjuk.

Persze, nézhetjük A nemzet aranyát (Duna, 21.10) is, melyben Nicolas Cage akar lenni Indiana Jones. Kalandos mesefilm, templomos lovagok, szabadkőművesek és sok más efféle, összeesküvés-elméletek kreálására alkalmas dolog tárgyában. (Na ja, majd pont egy b-kategóriás Nicolas Cage-filmben mondják el a tutit a világuralomra való összeesküvést illetően, mi? Móricka, helló! Ébresztő.)

A fokozott óvatosságon és elővigyázatosságon túlmutató paranoiához hasonló mai, kortárs őrület a különböző sztárok iránti elvakult rajongás is. A sajnálatos körülmények között néhány éve elhunyt Tony Scott A rajongó (AMC, 21.45) című, igencsak izgalmas filmjében egy ilyen fickó (Robert De Niro) ered kedvence (Wesley Snipes, aki egy baseball-sztárt alakít) nyomába, akadályt, embert, Istent, biztonsági őrt, portást és takarítónőt nem ismerve.

Az Antal Nimród által rendezett, Adrien Brody, Danny Trejo és Martin Lawrence által főszerepelt Ragadozók (TV2, 22.20) című sci-fi/akciófilm korrekt iparosmunka, nem több, viszont így méltó folytatása John McTiernan mára klasszikus, ’87-es Predatorjának. (Bővebben)

Sergio Leone Volt egyszer egy Amerikája (Duna, 23.25) csak Scorsese Nagymenőkjéhez és Coppola Keresztapa-trilógiájához mérhető jelentőségű és minőségű, gigantikus tabló. Nudliból (Robert de Niro) és Maxból (James Woods), a két zsidó utcagyerek Amerika legnagyobb gengsztereivé válnak, aztán… holnap nem fogok menni melózni, ha ezt ma is végignézem… (Vége: 03.05, amikor pedig a Fargo kezdődik. Gyilkosok. Szabotőrök.)

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s