Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek

Mark Ruffalo össze fog jönni Reese Witherspoonnal. Ha igaz volna… (FEM3, 21.00), akkor. Ha nem igaz, akkor nem tudom. Romantikus komédia az első ajánlat, mely a kényszerű együttélés nehézségeiről szól egy nő és egy férfi között. A problematika nagyjából ugyanaz, mint a “létezik-e barátság férfi és nő között?”, csak itt a kezdetekben még barátságról sem lehet szó. Együttélés, kényszerűen. A vége természetesen borítékolható.

apokalipszis, most - marlon brandoClive Owen viszont biztosan összejön Jennifer Anistonnal, holott mindkettejüknek biztos és takaros családi háttér duruzsol a háttérben. De azok a hűvös, huzatos metróperonok, minden áldott kora reggel… A Kisiklottak (AXN, 21.00) azonban nem a sejthető romantikus vizek felé, hanem épp az ellenkező irányba evez tovább. A borzongató reggeleket felmelengető, édes együttlétek lassan vérfagyasztó rémálomba fordulnak, amihez sok köze van az időközben felbukkanó Vincent Casselnek is… Mikael Hafström filmje feszült, izgalmas drámai thriller lesz.

A Förtelmes főnökökről (Cool, 21.10) viszont mindenkinek vannak fogalmai. Ebben az irodai komédiában nyomorgó, rettegő és vacogó beosztottak fognak össze a címbeli elnyomók (a pszichopata marketingfőnök Kevin Spacey, a nimfomániás fogorvos, -újra- Jennifer Aniston, valamint a szakmaiatlan, semmihez sem konyító Colin Farrell) ellen, egy hivatásos bérgyilkos (Jamie Foxx) segítségével. (Viszont nem pénteken, hanem hétfőn kellene ezt a filmet vetíteni, hátha utána kedden már jobban fognak menni a dolgok…)

Szimpla westernnek tűnik Az eltűntek (film+2, 21.05), aminek berlini Arany Medve-jelölése azért azt sugallja, hogy igényes műről lehet szó, nem afféle agyatlan, kétbites piffpuff-tucatwesternről vagy nyúlós, paradicsomszószos spagettiről. Sajnos nem láttam a filmet, ezért nincs róla személyes tapasztalatom, de az igen magas tetszési index sem riasztó. Remek színészek (Cate Blanchett, Evan Rachel Wood, Tommy Lee Jones, Val Kilmer) és remek rendező: Ron Howard. Egy világvégi farmon neveli két lányát egy anya (Blanchett), akik közül egy nap elrabolják az egyiket. Az anya puskát ragad és egy nem várt segítséggel -indiánok között élő, habókos férjével (TLJ)- felveszi a harcot a sötét emberrablókkal.

Az Apokalipszis, most (Galaxy, 22.00), Francis Ford Coppola kultikus háborús eposza tulajdonképpen egy mágikus, misztikus és pszichedelikus utazás a zöld pokolba, a Mekong árterében burjánzó dzsungelbe, ahol az őrült Kurtz ezredes (Marlon Brando – a képen) az úr. (Wagner – Walkürök lovaglása, Doors – The End, stb.)

Bár nem több egy szórakoztató szélhámos-filmnél, A tehetséges Mr. Ripley (Paramount Channel, 22.00) mégis igen jó választás. A címszereplő Tom Ripley (Matt Damon) egy csóró New York-i srác, aki egy valamiben biztos, hogy nem akar csóró lenni, s ennek érdekében különös képességet fejleszt ki magában: bárkit képes hitelesen utánozni. Tom meredeken kúszik felfelé a társadalmi ranglétrán, de meddig még? Damon partnerei Gwyneth Paltrow, Cate Banchett, valamint Jude Law és Philip Seymour Hoffman, a filmet pedig a Anthony Minghella (pl. Hideghegy, Az angol beteg) rendezte.

Charles Dickens című klasszikus regényét, a Szép reményeket (FOX, 22.40) a közelmúltban a Gravitációval jó sok elismerést begyűjtő Alfonso Cuarón alkalmazta és modernizálta filmre még 1998-ban, ám igen bombasztikus szereposztásban. A wannabefestő Finnt Ethan Hawke, míg Estellát, az őt csábító jeges szépséget Gwyneth Paltrow adja, mellékszerepekben pedig Robert és Drena de Niro (az utóbbi Robert lánya), Chris Cooper, Anne Bancroft és például Kim Dickens látható (utóbbi viszont nem rokona aCharlesnak. Vagy igen. Vagy nem tudom.)

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek bejegyzéshez

 1. BiaBaba szerint:

  Sokkal több egy szórakoztató szélhámos-filmnél a Talented Mr. Ripley szerintem. Minghella játszik a lelkünkkel: akármennyire szégyelljük, nem tudunk nem drukkolni Ripley-nek, hogy sikerüljön neki. A legsötétebb énünket hozza elő — engem mindig kiver a hideg veríték, akárhányszor megnézem. (Nem akarom megnézni újra és újra, de mégis muszáj. Mint Kafkát olvasni.)

 2. BiaBaba szerint:

  Közben eszembe jutott egy másik film, ami hasonlít a Talented Mr. Ripley-hez annyiban (is), hogy ugyanígy fáj, ugyanígy az ördögöt hozza ki az emberből, ugyanilyen gazdag abban, ahogy a néző sötét oldalán játszik, mint egy hangszeren: a Match Point (W. Allen).

  • efes szerint:

   A Match Point Woody egyik legjobb (kései) filmje, de annak én éppen a játékosságát szeretem. De amúgy érdekes a párhuzam, amit felvetsz a Mr. Ripley-vel, tényleg van benne valami…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s