Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap

Hajlamos vagyunk az olcsó altesti poénokkal operáló, ultragagyi amerikai vígjátékbaromságokat Adam Sandlerrel azonosítani, ám nem először bizonyosodik be előttem (is), hogy ez azért elég durva általánosítás. A ma esti Távkapcs (RTL Klub, 19.50) című mozi, bizarr témája ellenére sem mondható agyatlan időtöltésnek. Sandler e történetben egy “mindenható” távkapcsolónak jut birtokába, mellyel a saját kényésre-kedvére irányíthatja saját, illetve környezete életét. A mindenhatóság azonban igen komoly felelősségekkel is jár, amire igen pontosan rá is mutat e film.

jack - ivo pietzcker és luise heyerHajlamosak vagyunk azt is hinni, hogy abban a gazdag Németországban mindenki fenékig él a tejfelben, a kerítést eszi vacsorára, hiszen az kolbászból van és tejjel-mézzel fürdik este, lefekvés előtt. Ezt a vélekedést hajlamosak tovább erősíteni az ideiglenesen ott pénzt kereső magyarok is, akik minden mondatukat úgy kezdenek, hogy “bezzeg a németeknél…” Edward Berger tavaly Berlinben Arany Medvéért is versenyzett filmje, a léha anyukáját, valamint kistestvérét önállóan ellátó (lásd a képen), tízéves kisfiú történetét elmesélő Jack (Cinemax, 20.00) azonban egy teljesen más, igen ismerős német világot mutat meg nekünk. (Bővebben)

Hasfelmetsző Jackként közismert sorozatgyilkos sztorijának egyik modern feldolgozása A titokzatos lakó (AXN, 20.20) című thriller, melyben egy kurvákat gyilkolászó sorozatgyilkos után folyik a nyomozás. A kiváló Alfredo Molinát Simon MentalistaBaker társaságában láthatjuk ebben a tisztességes filmben, mely egy ’27-es Hithcock-mozi, valamint egy csomó későbbi remake remake-je.

Az Amerikai szív (FOX, 21.00) viszont Jeff Bridges egyik nagy filmje. Az ismert színész egy börtönből éppen szabadult palit játszik, aki ekkor találkozik először fiával (Edward Furlong). Egyszerre kell visszaszoknia a szabad életbe és megfelelő apa szerepét is el kell játszania, méghozzá hibátlanul. Erős, tiszta dráma a felelősségről, tisztességről, szeretetről.

Lasse Hallström filmjében, A befejezetlen életben (m2, 21.00) azonban Robert Redford alakítja az öreg, hajdan serény farmert, aki ma már leginkább csak tornácán iszogat hajdani intézőjével (Morgan Freeman), aki szintén nem teljes értékű férfi már egy hajdani medvetámadás következtében. Az elhanyagolt ház mögötti gazos rét felett szinte állandóan lenyugvóban az óriási, vörös nap. A farmer bánata az, hogy fia autóbalesetben halt meg, amit a mai napig nem bocsájtott meg az autót vezető menyének (Jennifer Lopez), aki viszont, sok év múltán, épp’ a film elején állít be hozzájuk, a farmer eddig sohasem látott unokájával, hogy ott kérjen menedéket a nő új, suttyó és agresszív pasija elől. Hogy ennyi dráma ne legyen elég, még az intéző mumusa, a medve is újra megjelenik… 🙂 A film ettől a viccesnek tűnő tobzódástól eltekintve is szép, érzelmes, amolyan igazi melodráma – csak J-Lot nem vagyok képes elviselni benne. (Bár itt pont a helyén van.)

A múlt évezred utolsó napjainak egyik nagy durranása volt a Mátrix (Viasat6, 21.00) című film. Ma újranézhetjük.

Paczolay Béla 2008-ban bemutatott Kalandorok (FEM3, 21.00) című filmjében, egy tulajdonképpen szerethető road-movieban, egy defektes életű erdélyi trombitás (Rudolf Péter) fogja kézen kisfiát (Schruff Milán) és felkerekedik, hogy megkeresse édesapját (Haumann Péter). Generációk, rögös (élet)utak, apró-cseprő nagy kalandok Erdély és Magyarország között – ahogyan Erdélyt, a vidéki Magyarországot és az erdélyi embereket Budapesten, túlcsorduló nemzeti érzelmektől fűtötten elképzelik. (Érdemes elolvasni az erdélyi manna.ro idevágó kritikáját is – az kevésbé ilyen megértő.)

A Kapj el, ha tudsz! (Duna, 21.35) Steven Spielberg perfekt szélhámos-filmje az ezerarcú és mindenkit átverő Leonardo Di Caprióval. Persze, hogy látta már mindenki, de annyira szórakoztató és igazán jól megcsinált film ez, hogy bármennyiszer meg lehet nézni…

Persze, megúszhatjuk Két hét múlva örökké (RTL II, 19.05/23.00) is. Hugh Grant szokás szerint egy léha bugyibubus ebben a romantikus komédiában, egy nagyvállalat fejese, míg Sandra Bullock egy éles eszű, karakán ügyvédnő – a Grant által alakított karakter beosztottja. Én borítékolnám a végkifejletet…

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s