Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat

Az RTL Klub új tehetségkutató showműsora, a Hungary’s Got Talent (védett formátum, ezért sem szabad lefordítani), tehát A tehetség itthon van (20.00), nyilván lekaszálja az estét. Én is nézni fogom minden bizonnyal, mert szeretem ezeket a showkat – egészen addig, míg a szerkesztők ki nem mazsolázzák a kismillió önjelölt világsztár közül azokat, akikből talán lehet valami (legjobb esetben, gyakorlatilag helyi érdekű celeb). Attól kezdve már uncsi lesz ez is, mint ahogy uncsi volt az összes, ezt megelőző többi.

szeress, ha mersz -marion cotillardEkkor már tart a Schindler listája (Paramount Channel, 19.20).

Kenegethetük azonban hájjal is romjaiban lévő igazságérzetünket, mégpedig az ezúttal tenyeres-talpas, nagypofájú tramplit kitűnően alakító Julia Robertsel, aki karján ülő gyermekeivel szembeszáll a gaz, gátlástalan, kizsákmányoló és hazug kapitalistákkal, és a végén még jól tökön is rúgja őket. Én imádom Erin Brokovich zűrös természetét (Duna, 20.05).

Azt is imádom, amikor Helen Mirren, arcán enyhe meglepődéssel, de szinte gyermeki ártatlansággal azt válaszolja az elkerekedő szemű Mary-Louise Parkernak, rendes hétköznapi tevékenységét firtató kérdésére, hogy: Embereket ölök, drágám! És valóban. Krimi is, kémfilm is a Red (film+, 20.50) című akció-vígjáték, melyben idősödő, már visszavonult, békésen éldegélő szuperügynökök (Hellen Mirren, valamint John MalkovichMorgan Freeman és Bruce Willis) kerülnek veszélybe, éppen tudásuk miatt. És éppen tudásuk fogja őket megmenteni… (Bővebben)

A boldogító talán (TV2, 20.55) nem több egy tucat romkomnál, melynek fő kérdése, hogy létezik-e férfi és nő között barátság? A vége azonban minden bizonnyal házasság, ásó, kapa és nagyharang lesz, mert az endingnek happynek kell lennie. Mikor kerüljön adásba egy ilyen film, ha nem ma….

Picit később, a Hét év Tibetben (AMC, 21.00) című, megtörtént eseményeket elmesélő filmben a jelenlegi Dalai Láma gyermekkorába tekinthetünk bele. A második világháború előestéjén Heinrich Harrer (Brad Pitt) osztrák hegymászó a Himalája egyik legmagasabb csúcsának meghódítására indul, a háború azonban keresztülhúzza számítását. Kalandos körülmények között a tibeti szent városba, Llhászába, az ottani buddhista közösségbe kerül, amely befogadja. Sőt, az ifjú Dalai Láma kifejezett érdeklődéssel fordul az idegen felé. Barátságukról mesél ez a szép film, lélegzetelállító tájakkal, és az Őszentségétől megszokott bölcs és vicces benyögésekkel.

Eközben, Steven Spielberg Terminál (FEM3, 21.00) című, igen valóságos abszurdba hajló vígjátékában egy fiktív (bár túlontúl ismerős) kelet-európai ország polgára (Tom Hanks) éppen átszállásra vár egy repülőtéren, miközben hazája, annak ismert rendje és módja szerint, felbomlik. Újsütetű hontalanként hősünknek abszurd helyzetek tömkelegével kell megküzdenie…

A hétvégén is lesz Star Wars, ma este A Sith-ek bosszúja (AXN, 21.00), tehát a harmadik rész. (Bővebben)

Marion Cotillard Edith Piaf Oscar-díjat jelentő megformálásával vált világhírűvé, azóta láthattunk jó filmekben és rosszabbakban egyaránt (nemsokára Lady Macbethként…). A ma esti Szeress, ha mersz (Galaxy 22.10) című romantikus komédia még a Piaf előtti időkből való, de ettől függetlenül, forduljunk érdeklődéssel e kedves, bájos teremtés felé (lásd a képen), aki azért alkalomadtán képes vadmacskává is változni. A kissé Cocteau Rettenetes gyerekek-jére hajazó történetben egy lengyel bevándorlót (ni!) alakít, akit egy sármos francia fiú (Guillaune Canet) vesz pártfogásába, nem sejtve, ezzel mekkora terhet vesz ezáltal magára…

Viszont, A másik oldalon (RTL+, 22.45) is menekültek… Sokan kérdezik, mi lesz azokkal a menekültekkel, akik a jelenlegi helyzetben Németországban látják a Paradicsomot. A téma avatott szakértője a török-német Fatih Akin, akinek e 2007-es filmjében egy török nyugdíjas vesz magához egy fiatal török lányt, aki kurvaként keresi meg a pénzt egyetemi tanulmányaira. A fia -ha jól emlékszem- munkanélküliként bandázik, és szerelmes lesz a korábban lenézett lányba. Közben valaki meghal, akinek koporsóját Isztambulba viszik illőn eltemetni, de van egy terrorista-szál is – szövevényes történet, olykor kissé túl nagy lendülettel megszerkesztve, de kifejezetten ajánlott megtekintése, mint ahogyan Akin bármelyik filmje is ilyen.

Tegnapelőtt említettem az egészen jó izlandi Fúsi kapcsán a 40 éves szűz (Viasat6, 23.05) című hollywoodi komédiát. Ma azt is meg lehet nézni.

A Philadelphiának (AMC, 23.15) komoly köze van ahhoz, hogy megszerettem az operát, mivel az a jelenet, melyben Maria Callas a La mamma morta-t énekli lemezről, miközben Tom Hanks elmagyarázza a lényeget Denzel Washingtonnak, ott azt hiszem, én is megértettem valamit belőle. Persze, nem Callasról, nem Umberto Giordano Andrea Chénier című operájáról szól a film, még csak nem is remek színészekről, hanem a gyógyíthatatlan kórról, a belenyugvás és az elfogadás békéjéről, a szerelemről, halálról, az életről és az igazságról, tehát a legnagyobb dolgokról. Felkavaró, hatásos alkotás, amit soha sincs késő megnézni.

Fertőzés (RTL II, 20.00/00.00) című mozi, Steven Soderbergh egészségügyi thrillerje szintén komoly sztárokkal (Jude Law, Matt Damon, Marion Cotillard, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet, stb…) operál, ez azonban -nem kis meglepetésre- egy igen gyenge film. Klisés, sablonos közhelyerdő, nem több.

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

  2. Dr. No szerint:

    Terminál = Krapatchouk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s