Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek

Este fél tíz után indul útjára a “gyönyör” (már akinek, természetesen). Addig ki lehet húzni a doboz előtt, mondjuk a Három kívánsággal (Paramount Channel, 19.15), melyben lesz kisfiú, kiskutya, valamint szegény Patrick Swayze, aki egy országúti csavargó és a kutya gazdája. Egy nap egy óvatlanul vezető nő (Mary Elizabeth Mastrantonio) elgázolja az út mentén poroszkáló Patrick kománkat és a baleset okozta hirtelen pániktól hajtva magához veszi, ápolgatja és pátyolgatja, (kisfia addig a kutyát veszi gondjaiba) és lassan…

az újságos fiú - zac efron, matthew mcconaughey, nicole kidman és david oyelowoTermészetesen nézhetjük a klasszikus Csillagok háborúját (AXN, 21.00) is 174-szerre, illetve, a Leon, a profit (SuperTV2, 21.00) 143-szorra, ám ezúttal én inkább John Madden rengeteg magyar színész statisztálásával nagy részben Budapesten forgatott, kissé ugyan döcögős, de azért még bőven nézhető MOSZAD-os kémkrimijét, Az adósságot (TV2, 21.35) ajánlanám, melyben a szuper Helen Mirren a főszereplő. (Bővebben)

Választhatjuk természetesen a Csókok (Paramount Channel, 21.40) című, igen különleges filmélményt nyújtó, igen karakteres ír drámát is, melyben egy kisfiú és a szomszédjában lakó kislány szalad világgá a szegénység, a nyomor és az ennek következtében dühödt, részeg őrjöngésbe fúló családi karácsony este elől.

Egy meglehetősen borzongató világ nyílik meg a Más világ (Galaxy, 22.00) című romantikus thrillerben, Alejandro Amenábar filmjében. A történet színhelye egy magányos, ódon kastély, melyben egy magányos háborús özvegy (Nicole Kidman) éli életét két (fényérzékenységben szenvedő) gyermekével és szolgálóival, szigorú napirend szerint. Életük -a gyermekek furcsa betegsége miatt- teljes félhomályban zajlik, ami önmagában is elég félelmetes, de ha hozzávesszük az öreg ház természetes zörejeit is, akkor már teljes a hatás. A történet érdekes fordulatokon keresztül halad a meglepő, de abszolút logikus végkifejlet felé – pontosan bemutatva a háború hátországában maradókban, az özvegyekben és árvákban megélt gyötrő lelki mechanizmusokat is.

A régi környék (FOX, 22.40) szintén igen különleges, mélabús kis film, melynek hangulatáról talán elég lenne annyi is, hogy kísérőzenéje részben Nick Drake dalaiból áll… A Zach Braff által írt, rendezett és főszerepelt film középszerű színészként dolgozó főszereplője az állandó depresszióban szenvedő Andrew, aki hosszú idő után, édesanyja halálhírére tér vissza a szürke és unalmas kisvárosba, “a régi környékre”, amit pszichiáter apja tudálékos dominanciája, valamint a kilátástalan unalom miatt hagyott ott. Az idők azonban változnak…

A bombák földjén (film+, 22.50) nyert egy közepes vitrinre való díjat, rengeteg fontos Oscarral egyetemben, azonban a nézőket mégis komolyan megosztja. A háborús akciófilmek kedvelőinek túl művészfilm, a művészfilmet kedvelőknek pedig túl akció – én úgy mondanám: nem bambáknak való film ez. A film néhány egészen remekbe szabott jelenete többet mond el egy modern harci helyzet észvesztően gyomorszorító feszültségéről, mint mondjuk 10 darab B-kategóriás akciófilm. Vannak persze szépen felfűzött és rendhagyóan alkalmazott -és éppen ezért izgalmas- zsánerklisék is, néhány valóban remek színészi alakítás is (pl. Jeremy Renner a főszerepben), azonban még én sem mondanám masszív egésznek James Cameron volt nejének, Kathryn Bigelownak filmjét. De messze nem is olyan rossz film, hogy ne ajánljam ma estére… (Bővebben)

Azok közé tartozom, akik méltatlanul alulértékeltnek tartják a Precious – A boldogság árával és a szintén az afroamerikai témában “utazó” Komornyikkal ismertté vált Lee Daniels, annak idején Cannesban azért Arany Pálmára is jelölt Az újságos fiú (Cool, 23.05) című filmjét. Arról persze, nincsen szó, hogy hibátlan lenne ez a film, azonban annyira szabálytalan, annyira igazi, hiteles hangulatot áraszt és minden kuszasága ellenére is olyan részletgazdag képest fest az Államok déli, fülledt, forró, gyűlölettel és szinte minden emberi aljassággal teli klímájáról, hogy a mai magyar forróság kellemesen fagyos jégverem ahhoz képest. Jó a zenéje is, a színészek (pl. Zac Ephron, Matthew McConaughey, Nicole Kidman és David Oyelowo – a képen) pedig egyenesen remekelnek… (Bővebben)

Danny Boyle (például Trainspotting, Gettómilliomos, stb.) 127 óra (SuperTV2, 23.10) című filmje egy valóságban megtörtént esetet mesél el, melyben egy extrém sportoló, a hegyi kerékpározást sziklamászással mixelő Aron Ralston kerül szorult helyzetbe egy baleset következtében a címben jelzett időtartamra a délkelet Utah államban található, igen látványos sziklahasadékokban. Ralstont James Franco (a képen) alakítja ebben a rendkívül feszült, egyszemélyes történetben. (Bővebben)

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.