Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap

Ha netán már nagyon unnánk Jack Sparrow rumszagú kalandjait, adódhat egy másik vizes kaland is. A tenger vadjai (SuperTV2, 19.30) amolyan búvárkodós-kincskeresős akció-kalandfilm, a tragikus körölmények között, fiatalon elhunyt Paul Walkerrel, valamint a tragikusan bájos Jessica Albával a főszerepben. Kockahasak és falatnyi bikinik a langyos Karib-tenger habjaiban. Semmi különös, de annak éppen jó.

srác biciklivelFoghatunk tolvajt is a Fogjunk tolvajt! (m3, 19.45) című 1955-ös Hitchcock-krimiben, melyben Cary Grant adja a már visszavonult, hajdani ékszertolvajt, aki saját nyugalma érdekében kezd el nyomozni egy sorozatos ékszerrablás ügyében, mintegy saját magát tisztázandó a kézenfekvő vád alól. A helyszín a francia Riviéra, Grant partnere pedig -a Paul Walkerhez hasonlóan, szintén tragikus korülmények között elhunyt- Grace Kelly, a majdani monacói hercegnő. Remek vetített hátterek, a klasszikus szuszpenz és ma már csak igen ritkán látható elegancia jellemzi e filmet.

Miért éppen Minnesota? (film+2, 19.50) romantikus komédia. Minnesota amúgy egy állam az Egyesült Államokban, fent északon, középen, az amerikai közvélekedés szerint nagyjából ugyanaz, mint nálunk, mondjuk Nyírség. Messze van, hideg van, és olyan egyszerű, de jólelkű emberek élnek ott (már elnézést a nyírségiektől). Hogy miért éppen ide küldik a Renée Zellweger alakította szuperdögös csúcsmenedzsert, az kiderül a történetből, minek műfaja: lásd fent. Mindegy. Én egyszer akarok enni tápiókapudingot. A film tinglitangli, de mivel én is öregszem, ezért szerettem…

Az Életben maradtak (Duna, 21.00) Piers Paul Read híres dokumentumregénye által is elmesélt Andok-beli repülőgép-katasztrófa történetének amerikai filmváltozata. Egy uruguayi főiskolás rögbicsapat repülőgépe zuhan le a fagyott, jeges völgyben. Egy csomóan azonnal meghalnak, néhányan azonban -elképzelhetetlen szenvedések közepette, az emberi lét alapvető szabályait is felrúgva- túlélik a szerencsétlenséget. A könyv sajnos jobb, megrendítőbb, a valóság pedig reprodukálhatatlan.

New York bandái (RTL+, 21.00) Martin Scorsese bő két és félórás, olykor igen erőszakos jeleneteket is tartalmazó filmeposza a város -a Nagy Alma- hősies őskoráról szól, két gigaikon főszereplésével. Leonardo Di Caprio és Daniel Day Lewis vetélkedik egymással a filmben, bokszban, utcai harcokban és kőkemény farkasszemnézésben. (Bővebben)

Eközben A fülke (Viasat3, 21.00) című thriller tulajdonképpen egy dramaturgiai trüváj igen feszült, igen izgalmas megvalósítása, hiszen tulajdonképpen mindvégig egyetlen telefonfülkében játszódik, egyetlen fő-, és néhány, funkciójában igen fontos mellékszereplővel. Nem tudom, a mai mobiltelefonok korában mond-e még bárkinek, bármit is a telefonfülke, mint hely és eszköz, képes-e átérezni azt a kíváncsiságunkat bizgeráló érzést, amikor sétálsz az utcán és megcsörren melletted egy fülkében a telefon… Felvegyed? Ne vedd fel? Hátha segítséget kér valaki? Hátha a szerencse mosolyog rád ily’ módon? Mindenesetre, e filmben a Colin Farrell által alakított fickó felveszi azt a telefont… De már abban a pillanatban, ahogy füléhez emeli a kagylót, tudja, hogy nem kellett volna.

Az első lovag (FEM3, 21.00) pedig az a lovag, aki közvetlenül Artúr király mellett foglal helyett a mondabeli kerekasztalnál. Neve is van: Lancelot. Sorsa viszont irigyelt státusza ellenére szomorú, hiszen királyának jegyesébe, Guineverébe szerelmes, de nagyon. Kardozós, páncéloslovagos kalandfilm lesz ez, Sean Connery-vel, Richard Gere-el, illetve Julia Ormonddal a megfelelő szerepekben.

A jedi is visszatér (AXN, 21.00), valamint megtudhatjuk azt is, ki valójában Luke apja és ikertestvére – ha eddig nem jöttünk volna rá.

A Srác a biciklivel (m2, 21.05) egyáltalán nem rossz. Csak éppen szar neki az élet: anyjáról nem tud semmit, ám apja is elhagyta, ezért nevelőintézetben él. Az élet őt igen korán érő kihívásaira adott ösztönös válaszait nem szabad bármiféle rosszaságként felfogni, hiszen e filmből is nyilvánvaló, pusztán csak túlélni akar, egyetlen igazi “barátjával”, a biciklijével együtt (lásd a képen). Éppen olyan játszani, hülyéskedni akaró, szeretetre vágyó kisfiú ő, mint minden más kortársa. A belga Dardenne-testvérek (Jean-Pierre és Luc), mint az európai film egyes számú szociális lelkiismeretei, az ő tanulságos sorsát tárják a nézők elé eme soron következő tanmeséjükben. (Bővebben)

A Dashiell Hammett regényéből készült film noir, A máltai sólyom (ATV, 21.35), Humphrey Bogarttal, Mary Astorral és a magyar származású Peter Lorre-val uténozhatatlan giga-klasszikus. Isteni film, 1941-ben készült, de ma is perfekt.

Huszárik Zoltán Csontváry-filmje (Duna, 23.10) az egyetemes és a magyar filmművészet egyik legkülönlegesebb alkotása. Ennél adekvátabb művészportrét nem tudok elképzelni, hiszen amellett, hogy megidézi a zseniális magyar festő alakját, szinte beleolvad festményeibe, filozofikus filmesszé is a mű és a művész bonyolult viszonyáról, az alkotás krisztusi mértékű szenvedéséről. Kíváncsi vagyok azonban, hogyan sikerült a film felújítása és hogy “működik-e” egyáltalán ez a festői alkotás a tévé képernyőjén is?

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap bejegyzéshez

  1. Dr. No szerint:

    A fülkében a Kiefer Sutherland mekkora már.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s