Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat

Aki bújt, bújt, aki nem, nem. Egy szép klasszikussal indítjuk az estét, ami szép hosszú lesz… Moll Flanders (Paramount Channel, 18.40), Daniel Defoe másik híres hőse, illetve a történetét feldolgozó kalandregény korrekt filmadaptációja az első, melyen rögtön tetőfokára hág a romantikus hevület, s a végén talán feltámad a maga, a Messiás is. Molly (Robin Wright) börtönben született, apácák nevelték, papok erőszakoskodtak vele, majd kurvának áll, de aztán, satöbbi. Szép kis film lesz a kosztümös, kalandos, romantikus történetek kedvelőinek.

ments meg uram - sean penn és susan sarandonNem láttam a Narnia krónikái című fantasy-sorozat harmadik részét (mondjuk, a másodikat se 🙂 ), de nincsenek kétségeim, hogy A Hajnalvándor útja (TV2, 19.00) is szép, látványos mese lesz, apunak, anyunak, de főleg a gyerekeknek.

Választhatjuk ma estére a Guy Ritchie-Robert Downey Jr.-Jude Law-féle Sherlock Holmest (film+, 20.40) is, melynek második része az Árnyjáték alcímet kapta a keresztségben, mintegy megkülönböztetésül. Ez már lényegesen gyengébb az elsőnél, de még azért lazán elviszi a “hátán” Robert Downey Jr. bohém sármja. Ez alkalommal egy kissé kusza, picit már bugyuta, másodosztályú kalandfilmet láthatunk a világ (értsd: a nyugati civilizáció) megmentéséről, őrült tudóssal, cigányokkal, rengeteg CGI-vel és némi steampunk habbal. Nem mondom, hogy csak a Jeremy Brett, meg efféle hülyeségek, bírom én a vad dolgokat, de ezt azért már untam egy picit.

Meg fog szakadni a szív a Ments meg, Uram! (Duna, 21.00) című drámában, melyben Sean Penn egy halálra ítélt gyilkost és szexuális erőszaktevőt alakít, aki az ítélet végrehajtására várva egy apácát kér meg arra, hogy legyen a lelki gondozója. Az igaz történetet elmesélő filmet Tim Robbins rendezte, melyben akkori felesége, Susan Sarandon (a képen Sean Penn-elHelen Prejean, az apáca megformálásáért Oscar-díjat kapott. Operatőr Roger Deakins, zene Bruce Springsteen és Tom Waits.

Egy ajánlóból sem maradhat ki A sebhelyesarcú (Viasat3, 21.00), Al Pacino kokós orrával, Brian de Palma mértékadó rendezésében.

Curtis Hanson Egy cipőben (RTL Klub, 22.45) című vígjátékát is láttuk más, viszont működik ez is, mint a svájci bicska. Egy testvérpár, a hebrencs (Cameron Diaz) és a stréber (Toni Colette), amikor kicsit összecsapni látszanak fejük felett az élet hullámai, megnyugvást és megoldásokat keresve ellátogatnak régen látott, meglehetősen karakán nagyanyjukhoz (Shirley MacLaine), hogy az szépen helyre tegye őket. Közben a néző jól szórakozik. Mi kell még?

Terry Gilliam kultikus, ám mégis viszonylag ritkán látható Brazil (Duna, 23.05) című disztópiáját is ajánlanám, melyben egy gondoskodó hatalom szemei és fülei követik minden polgár minden pillanatát (A film 1985-ben készült. Vö.: Orwell: 1984). Mindenki szép, jóllakott és elégedett. Csoda, hogy vannak e világban olyan elvetemült alakok, akik szeretnék magukat kifejezetten rosszul érezni?

Éjszaka pedig a manapság igen magasan szárnyaló skandináv krimi egy újabb gyöngyszemével találkozhatunk: Az Instant dohány (m2, 00.05) szintén irodalmi (OK, ponyva-) alapokon nyugvó (Jens Lapidus), hosszúkás, olykor igen kemény, máskor pedig igen furcsa mellékutakon kalandozó krimi, gátlástalan karrieristákkal, szerencsétlen és szerencsésebb bevándorlókkal, szerb maffiával droggal, kokainnal és fegyverekkel. (Bővebben)

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s