Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat

Először talán Juliette Binoche főzi meg magának Johnny Deppet Lasse Hallström Csokoládé (Paramount Channel, 20.00) című nagysikerű szerelmes filmjében, melynek romantikus fősodra azért lemossa a leplet az önámító, álszent farizeusokról is. Tényleg cuki film, ha nem láttuk volna még…

becéző szavak - shirley maclaine, debra winger és jack nicholsonJason Reitman (pl. Pszichoszingli, Egek uraChad Kultgen regényéből adaptálta a Férfiak, nők és gyerekek (HBO2, 20.00) című, igen okosan elmesélt, lényeglátó és a lényeget pontosan megragadni és megfogalmazni is képes filmjét, mely leginkább talán Robert Altman abszurdba hajló társadalmi kaleidoszkópjaira (pl. Rövidre vágva) emlékeztet, azzal a különbséggel, hogy ez egy igen nyomasztó, igen sötét jelent felfestő (és még sötétebb jövőt sejtető) történet. (Bővebben)

Az a helyzet, hogy bár A bíró (Cinemax, 20.00) című film cselekményét olyan motívumok díszítik, mint “lehugyozás”, “hányás”, “leköpés” és “befosás”, mégis régen láthattunk ilyen szép, de főleg őszinte feldolgozását az amúgy igen közhelyes apa-fiú konfliktusnak (Robert Duvall kontra Robert Downey Jr.), ráadásul mindezt az ún. “tárgyalótermi dráma” műfajában, az adott klisék ügyes, kreatív felhasználásával elővezetve; miközben a történet a végére nem átall az amerikai jogrendszer igazságossága mellett határozottan kiállni, a csillagsávos lobogó pedig büszkén lobog a háttérben… (Bővebben)

A szendébb lelkületű nézőknek is meglesz a napi betevő: a Fogadom (TV2, 20.55) című romantikus dráma arról szól, hogy van egy szerelmespár, melynek női része (Rachel McAdams) egy autóbaleset következtében kómába esik, s amikor magához tér, olyan amnéziában szenved, hogy nem ismer meg senkit, még szerelmét sem. A férj (Channing Tatum) azonban keményen küzd, hogy újra megismertesse, megszerettesse magát hajdani szerelmével. Jaj nekem.

A Becéző szavak (Duna, 21.00) éppolyan elképzelhetetlenek a Jack Nicholson által alakított modortalan frátertől, mint szomszédjában élő az ódon, vaskalapos felfogású, kibírhatatlan szipirtyótól (Shirley Maclaine), ám amikor az öregasszony lánya (Debra Winger) súlyosan megbetegszik… Maclaine, Nicholson és filmet rendező/produkáló James L. Brooks egyaránt Oscart kapott e teljesítményéért 1984-ben. Híres, nagy hollywoodi film, melynek okán egyszerre sírunk és nevetünk. (A képen Maclaine, Winger és Nicholson.)

Macska-jaj. Na, ez az, ami volt már, ma is van (Filmcafe, 21.00) és holnap is lesz.

Annie Proulx Pulitzer-díjjal jutalmazott regénye nem tudom, milyen, de jó kis sztorik és remek karakterek lehetnek benne. Ennyi derül ki Lasse Halström (ma esti másik) adaptációjából, a Kikötői hírekből (Paramount Channel, 22.15), ami azonban összességében kissé kusza, kissé szájbarágós élmény. A hibázni képtelen Judi Dench mellett Kevin Spacey szerintem téved ezúttal, amikor túl “gügyére”, együgyűre veszi a figurát (vö: sose nyomd fullba’ a kretént!). Alapvetően mégis hangulatos a film, köszönhetően a vad és karakteres új-fundlandi tengerpartnak, ami tulajdonképpen egy fontos mellékszereplővé tudja magát itt kinőni.

Elegáns befejezése lehet a mai napnak a Szigorúan bizalmas (Duna, 23.15) című mozi, mely óriási sztárparádéval (Kim Basingertől, aki a legjobb női mellékszereplő Oscarját kapta ezért az alakításért ’98-ban, Kevin Spacey-n és Russell Crowe-n át Guy Pearce-ig) kápráztat. Egy igazi, amolyan Raymond Chandleres krimiről van szó (írója James Ellroy), erős film noiros felhangokkal, sok izgalommal és csavaros cselekménnyel, valamint menő öltönyökkel, benga nagy, ötvenes évekbeli amerikai autókkal és a kaliforniai tél vakító napsugaraival. Műfajában hibátlan, tulajdonképpen tökéletes film.

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat bejegyzéshez

 1. Dani szerint:

  A Szigorúan bizalmas nagyon király film 😀 Van benne egy mondat, nem tudom miért, de szinte beleégett az emlékezetembe.
  Crowe bácsi Pearce társaságában elkapja azt a képviselőt és:
  “Bizonyára azt hiszi, hogy maga itt a legnagyobb király, de ha most kinyírom, akkor maga helyett is tucatjával jönnek, csak nem busszal, ennyi a különbség”.

  Azután, mikor elérik amit kell, Pearce odaszól: ” Maguk is így csinálták a jó zsaru, rossz zsarut?” 😀 😀

  Aki látta, tudja, de tele van még odabaszós jelenettel a film, ahogy írtad múfajában az egyik legjobb.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s