Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap

Délutáni punnyadáshoz -ebben a randa időben- a legjobb választás egy igazi, rendkívül jól sikerült, vitorláshajós-történelmi kalandfilm: a Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán (RTL Klub, 15.10). Azt hiszem, én még nem is láttam ilyen jó árbocmászós, vihar szaggatta vitorlás és szembeágyúzásos jeleneteket mozifilmen, persze, én ifjúkoromban tengerész akartam lenni, így talán kissé más szemmel is nézem ezeket… Még tán a legendás Surcouf kapitány kalandjaiban sem volt ilyen. Van valami dráma is, Russell Crowe, mint gonosz kapitány, meg effélék, de a hajók! És a tenger!

a nagy lebowski - jeff bridgesVacsorára ismét Ízek, imák, szerelmek (RTL II, 18.15), egy alapvetően csajos film, mely ráadásul “filozófiájában” sem kíván mélyebbre “süllyedni” a színes, szagos női magazinok kéjesen sekély színvonalánál. (Amúgy, miért is kellene mélyebbre ásnia ennél egy egyszerű, romantikus mozinak?) A történet szinte érzéki módon nyúl a negyvenes korosztályt jellemzően érintő “na, most akkor eddig megvolnánk, de merre tovább?” problémához. Julia Roberts ezúttal elviselhető, Javier Bardem viszont félisten, punkt um, vita nincs. Rajtuk kívül a mellékkarakterek, az ízléses magazin-fényképezés (a Bali-szigeti rizsmezők, a nápolyi pizza, stb.), valamint a banális, de éppen ezért eredeti és igazolhatóan hiteles lelki és érzelmi fordulatok miatt is lehet szeretni ezt a mozit.

Az Annie Hall (m3, 19.50) például ennél nyilván mélyebbre ás a szex és a szerelem körül burjánzó, zűrös lelki folyamatokba és olykor pontosabban is fogalmaz: “Na, megvan a kulcsszó: intellektualitás! Hogy kapnátok be az összes faszom!”, viszont bár-mi-kor megnézem újra. (Bővebben)

A nagy Lebowski (Paramount Channel, 20.00) ezzel szemben, elsősorban a tekések, a white russian nevű koktél kedvelői, a perzsaszőnyeg-mániások, a Coen-testvérek rajongói, illetve azon emberek számára alapfilm, akik legszívesebben egy fürdőköpenyben, a semmit téve töltenék el egész életüket. Címszerepben Jeff Bridgest (a képen), mellékesen pedig John Goodmant, Julianne Moore-t, John Turturrót, Steve Buscemit, vagy például Philip Seymour Hoffmant láthatjuk.

Az Ütközéspont (Duna, 21.00) is egy meglepetésszerűen tisztességes dráma lesz Bel-Hollywoodból, szokatlanul árnyalt karakterekkel és valódi mélységekkel. A címbéli pontban egy nagymenő ügyvéd (Ben Affleck) és egy gyermeke láthatásáért elkeseredetten küzdő apa (Samuel L. Jackson) találkozik össze a csúcsforgalomban. A koccanás aztán mindkettejük életét gyökeresen megváltoztatja, de hát éppen erről fog szólni a film (melyet az ezzel merőben ellenkező hangulati, műfaji pólust képviselő, a maga nemében viszont szintén remek Sztárom a páromat is jegyző Roger Michell rendezett).

Az utóbbi 10 év egyik legnagyobb hatású mainstream filmes eseménye volt Christopher Nolan vállalkozása, melyben -sikerrel- kísérelte meg modernizálni, illetve “felnőtté tenni” az amerikai popkultúra egyik legnagyobb toposzát, Batman szuperhős-figuráját. Ma este a trilógia harmadik, befejező darabját, A sötét lovag: Felemelkedés (film+, 21.10) című filmet láthatjuk, mely (ismét) egy sötét, utcai gangháborúktól és anarchiától sújtott disztópikusnak tűnő, mégis mai és reális korba helyezi a Christian Bale által alakított karaktert. (Bővebben)

Bár csinált Török Feri is egy remek filmet egy fatális koccanásról, a mai Overnight (m2, 21.05) azonban a kétezres évek eleji útkereső fiatalok jellegzetes problémáit boncolgató trilógiájának (Moszkva tér, Szezon) utolsó darabja, mely nyegle, cinikus, ám külsőleg rettenetesen unalmas öltöny-nyakkendő egyenrhába öltözött brókerek között játszódik. Amikor azonban pozitív terhességi tesztet hoz a postás, akkor még a legtutibb, leg-hozamgarantáltabb, fix befektetés is megcsúszik…

Marion Cotillard Edith Piaf Oscar-díjat jelentő megformálásával vált világhírűvé, mostanában pedig Lady Macbethként láthatjuk a moziban. A ma esti Szeress, ha mersz (Galaxy 22.10) című romantikus komédia még a Piaf előtti időkből való, de ettől függetlenül, forduljunk érdeklődéssel e kedves, bájos teremtés felé, aki azért alkalomadtán képes vadmacskává is változni. A kissé Cocteau Rettenetes gyerekek-jére hajazó történetben egy lengyel bevándorlót (ni, már megint egy!) alakít, akit egy sármos francia fiú (Guillaune Canet) vesz pártfogásába, nem sejtve, ezzel mekkora terhet vesz ezáltal magára…

A késő estét A velencei kurtizán (Duna, 22.45) történetével is tölthetjük. A film nagyjából annyi, ami a címből is kitűnik: milyen volt az élete egy kurvának a XVI. század gazdag Velencéjében, háborúk, pestisjárványok, a “szent” inkvizíció és bűnös királyok, valamint más hatalmasságok gyűrűjében.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s