Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő

Nyavalygunk mostanában sokat, hogy nincs semmi új film… Talán jó hír, hogy Az elnyomás földjén (FEM3, 21.00) című drámát szerintem nem láthattuk még. Régis Wargnier filmje egy francia etológus, Francois Bizot valós történetét meséli el, aki a buddhizmust tanulmányozta éppen Kambodzsában, amikor a Vörös Khmerek átvették a hatalmat. Bizot-t is elfogták (lásd a képen), s mint nyugatit, azonnal kémkedéssel vádolták. A hosszas vallatás alatt azonban a francia tudós és vallatója között furcsa kapcsolat alakult ki, mely évekkel később, a diktatúra embertelenségeit vizsgáló bizottság előtt egy újabb dimenzióba lép… Meg fogom nézni.

az elnyomás földjénA többi aztán már a szokásos trend szerint zajlik. Az Atomcsapda (film+2, 20.55) –Kathryn Bigelow 2002-es filmje- szintén a valóságban is megtörtént eseményt dolgoz fel, melyben egy orosz atomtengeralattjáró, még bőven a hidegháború közepén, majdnem kirobbantotta a harmadik világháborút. Az amúgy ízig-vérig hollywoodi film kitűnően mutatja be a fegyverkezési versenyben ekkor már erőn felül teljesítő szovjet hadsereg morálját és azt a vérfagyasztóan primitív technológiai hátteret, illetve döntési mechanizmust, amely olyan erő felett diszponál, amely romba döntheti a világot. Magyar szinkronnal talán még az sem zavaró, hogy a szovjet szereplőket olyan hollywoodi sztárok alakítják, mint Harrison Ford, Liam Neeson vagy Peter Saarsgard.

A szikla (Viasat3, 21.00) címszereplője maga a híres Alcatraz nevű sziget, mely hajdanán börtönként szolgált, olyan híres lakókkal, mint például Al Capone. Ma turistalátványosság. A San Francisco-öbölben megtalálható sziget aztán Öböl Mihály (avagy, Michael “San Francisco” Bay) hírneves látványfilmes fantáziájába is szöget ütött, hiszen a filmbeli gonosz ember, egy hivatásában és identitásában meghasonlott tábornok (Ed Harris) katonáival épp ezt foglalja el, túszul ejtve az ott bámészkodó turistákat, valamint halálos vegyi fegyvereket telepítve oda, amiket aztán el is süt (San Francisco öt millió lakosának kárára), ha nem teljesítik követeléseit. Nem számol azonban a castinggal, hiszen ha a stáblistában ott van még Sir Sean Connery és Nicolas Cage, akkor itt egy ugribugri tábornoknak nem nagyon teremhet babér. Nem is terem. Piff-puff, dirr-durr és bő két óra múlva magasan, büszkén leng a csillagsávos lobogó.

Csodaszép, míves kínai mese(kaland)film a Tigris és sárkány (Filmcafe, 21.00), látványos harcjelenetekkel, nagyon édes, de mégis habkönnyű romantikával, költészettel és némi könnyed keleti filozófiával. Ang Lee nyugati ízvilághoz is/inkább passzoló mesterműve méltán részesült díjesőben (pl. 4 db. Oscarban). Alternatíva is van, A hét kard legendája (AMC, 19.25), egy másik 153 percnyi repkedés és kardcsattogtatás. Szintén eurokonform wuxia ez, tehát beavatatlanoknak is élvezhető/nézhető, látványos, misztikus hongkongi (mese)kalandfilm.

Mindenképpen jobban járunk ezekkel, mint például a Csúcshatás (Cool, 21.10) című filmmel, melynek egy ihlethiányban szenvedő író (Bradley Cooper) a főszereplője, aki tehetségtelenségét bizonyos, a címben említett hatást ígérő kemikália fogyasztásával próbálja kompenzálni. A szer hat, hősünk szárnyal, a földről azonban utánanyúlnak (Robert de Niro). A csúcshatás azonban -már a nézők számára- elmarad. (Bővebben)

Bruce Willis koszosan, sebzetten, szakadt atlétatrikóban negyedszer menti meg a világot a Die Hard 4.0 – Legdrágább az életed (TV2, 21.35) című darabban, ki tudja, hanyadszorra.

Zavarba ejtő, egyben minden bizonnyal megosztó élmény is lesz a humor új-zélandi válfaját reprezentáló A bárányok harapnak (SuperTV2, 22.00) című igen vérbő (és ezt tessék most a szó szoros értelmében venni) horrorparódia, mely ennek ellenére nem átall a genetikatudomány ismeretlen területekre merészkedő “vakmerőségének” is tükröt állítani. A végeredmény szerintem mérsékelten vicces, de főleg gusztustalan. Emlékezzünk Dollyra. (Bővebben)

Ma is nézhetjük Leonardo DiCapriot (és Emily Mortimert, Michelle Williamst, Mark Ruffalót) Martin Scorsese Viharsziget (Paramount Channel, 22.15) című elmegyógyintézetes, őrült gyilkosos, mirelit zöldborsót a hátunkon gurigatós thrillerjében. Nem rossz film ez, ha még nem láttuk… (Bővebben)

A legjobb film ma este ismét a Larry Flynt, a provokátor (AMC, 22.45) lesz. Milos Forman életrajzi filmje Larry Flyntről, a Hustler pornómagazin radikálisan szabadelvű kitalálójáról szól. Címszerepben Woody Harrelson, partnere Courtney Love (aka Kurt Cobain özvegye), valamint Edward Norton.

Az Eastern Promises – Gyilkos ígéretek (Cool, 23.05) viszont David Cronenberg igen jó kis krimije, melyben egy csúnyán összevert kamaszlány naplójában talált homályos információk alapján folyik a nyomozás az elkövetők után, egyenesen a legkegyetlenebb angliai orosz maffia bugyraiba. Főbb szerepekben Naomi Watts, Vincent Cassell és Viggo Mortensen.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő bejegyzéshez

  1. Kata szerint:

    Csak én nyávogtam :(, de ezt én is megnézem 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s