Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek

Például a szerencsésebbek Az összeesküvés (Cinemax2, 18.20) című történelmi drámát, mely a hírhedt Wannsee-i konferencia történetét meséli el, ahol a német nácik illetékes “szakemberei” eldöntötték maguk között az ún. Végső megoldást. Kötelező tananyag egy hibátlan filmen. (Bővebben)

szerelemtől sújtva - kovács patrícia“Korlátozott a hozzáférés” A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt (HBO2, 20.05) című remek svéd filmhez is, de mit tegyünk, ha az érdekes dolgokat mindig eldugják előlünk… Valamilyen számomra megfejthetetlen, nemzetspecifikus okból a svédek szeretik a hosszú címeket és az irodalmi adaptációkat. Az eredeti címet csak leírni is valami furcsa, bizsergető öröm: Hundraaringen som klev ut genom fönstret och försvann. Mintha egy teljes lakótelep berendezésére adnék le egy megrendelőt az IKEÁ-ba… A könyvet nem olvastam (az emberek szeretik), a film viszont igen vicces. Sajátosan humoros. Egyszerre blőd, abszurd, morbid és gyermeteg, valahol Guy Ritchie-n is túl, de még Menzelen innen. Ha akarom, a huszadik század parabolikus történelmi tablója, ha akarom, egy északi módra fergeteges krimi-vígjáték, ha akarom a svéd Forrest Gump, vagy egy önazonos északi Zelig. Annyi dologra hasonlít, és mégis teljesen egyedi. Jókat röhögtem…

Érdekes lehet persze, ez a mai Steve Jobs-életrajz is, a Jobs – Gondolkozz másképp (Story4, 21.00), de ez még nem az, amire várunk (az a Fincher-Sorkin-féle “eredeti és hiteles” biopic lesz). Azért az almalogós kütyük rajongói és/vagy a megveszekedett ellendrukkerei még megnézhetik ezt is, melyben Ashton Kutcher próbálja megjeleníteni a híres-hírhedt számtech guru legendás karakterét.

Testvérek (film+2, 21.00) egy remake, viszont ennek ellenére egészen jó kis mozi. Susanne Bier dán filmrendezőnő Testvéred feleségét… című kiváló filmjéből Jim Sheridan készített egy azzal azonos minőségű, csak az eredetiségét tekintve másodlagos jellegű alkotást. A sztori egyszerű a felszínen, a mélyben viszont mély: Sam (Tobey Maguire) katona, Afganisztánban szolgál, testvére Tommy (Jake Gyllenhaal) pedig éppen most szabadul a börtönből. Sam repülőgépét lelövik, s a tragikus hírre Tommy úgy gondolja, hogy neki, mint testvérnek muszáj megvigasztalnia Sam feleségét, Grace-t (Natalie Portman). Éppen nagyban vigasztalja, amikor beállít Sam…

Tony Kaye kultikusnak tekintett, de ma már kissé didaktikusnak tűnő Amerikai história X (Viasat3, 21.00) című filmje elsősorban a be- és elfogadó közönség számára lehet fontos mozgóképes segédanyag. A film ijesztő pontossággal mutatja be a neonáci skinhead szubkultúrát, annak amerikai vadhajtásait, jellegzetes karaktereit, társadalmi hátterét, motivációit és mindennapjait, azonban a filmbeli testvérpár jellemváltozásai már igencsak elnagyoltak, idealizáltak. A nagyobb srác (Edward Norton) esetében még áll a dolog, de a kisebbik (Edward Furlong), kvázi bemondásra történő megjavulása viszont már több mint hihetetlen. Túl nagy és túl mélyen gyökerezik ez a gyűlölet, hogy egy mozifilmben tisztességesen fel lehessen dolgozni: az Amerikai história Xegy jó, de közel nem jeles kísérlet erre.

A Jane Austen-rajongói kör számára ma este a Büszkeség és balítélet (FEM3, 21.00) kerül levetítésre, ezúttal a 2005-ös verzió, Keira Knightley-vel. Ez is szép, van mögötte egy csomó jelölés kosztümre, díszletre, operatőrre, mellékszerepekben remek színészek is, de én azt a vátozatot bírtam igazán, amiben a dadogós király volt Darcy…

Láthatjuk Keirát a Kódjátszma (Digi Film, 21.35) című, 8 Oscarra jelölt (egyet a forgatókönyvért el is nyert) Alan Turing-életrajzban, de itt Benedict Cumberbatch viszi a pálmát. Remek, sokatmondó, komplett mű. (Bővebben)

Feltűnik Robert de Niro is ma este A szajré (TV2, 21.35) című szajré-filmben, ahol Bobby bácsit két másik színészgeneráció két jeles tagja kíséri: Marlon Brando és Edward Norton. (Bővebben)

Az Egy kosaras naplója (Filmcafe, 22.00) című film Leonardo DiCaprio egyik első nagy dobása. Óriásit játszik ugyanis a drogos utcagyerekből hírneves költővé (és sok minden mássá) vált Jim Carroll szerepében – hiszen őróla, nem pedig egy akármilyen kosarasról szól ez a film. (Bővebben)

A mára kissé “diszkontált” nevű Sas Tamás Szerelemtől sújtva (film+2, 23.05) című 2002-es filmje egyrészt az ügyes operatőri (Ragályi Elemér), másrészt pedig rendezői koncepciót illető bravúr, hiszen az egész film tulajdonképpen egyetlen lakásban, egyetlen szereplővel (Kovács Patrícia – a képen) játszódó történet, ami mégis mindvégig izgalmas “érzelmi thriller” és/vagy kommersz kísérleti film.

Az Elveszett (Cool, 23.10) című izgalmasnak ígérkező thrillerben a kissé bizarr szépségű Amanda Seyfried alakítja a történetben azt a lányt, aki munkából hazatérve azt veszi észre, hogy testvére eltűnt a lakásukból. Mivel egy évvel korábban őt is elrabolták már egyszer, az a meggyőződése, hogy testvére is emberrablás áldozata lett – azonban senki nem hisz neki…

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.