Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat

Miközben a Filmcafe George Clooney-napot tart (A hatalom árnyékában 19.00-től, majd a Kecskebűvölők 21.00-től), Steven Spielberg Terminál (TV2, 19.00) című, abszurdba hajló vígjátékában egy fiktív (ám mégis nagyon-nagyon valóságosnak tűnő) kelet-európai ország polgára (Tom Hanks) éppen átszállásra vár egy repülőtéren, miközben hazája, annak ismert rendje és módja szerint, felbomlik. Újsütetű hontalanként hősünknek abszurd helyzetek tömkelegével kell megküzdenie… Láttuk ezt is, az előbbieket is, de ezt régebben.

vérmesék - michelle pfeiffer és robert de niroA Vérmesék (RTL II, 19.55) egy szintén furcsa humorú, ám igen szórakoztató film, egy akciókrimi-vígjáték, Luc Besson rendezésében. Egy tanúvédelmi programban résztvevő hajdani maffiózó (Robert de Niro) és családja (Michelle Pfeiffer, valamint Dianna Agron és John D’Leo) -ők a Vérmesék, tehát a Vérmes család (a képen Vérmes és Vérmesné)- néhány napját követjük nyomon, amit folyamatos vándorlásukban éppen egy békés normandiai kisvárosban töltenek el, szembesülve a vidéki francia élet kényelmes sebességével és életszemléletével, az őket óvó FBI (Tommy Lee Jones) figyelő szemei által vizslatva minden lépésüket – miközben a maffia is teljes erővel keresi őket. (Bővebben)

Viszont A Tégla (film+, 21.00) című mozit általában nem szoktuk szeretni. Legtöbbször azt mondjuk, hogy ez az a film, amelyik Martin Scorsese leggyengébb filmje, mégis ezért kapta meg az általa már régóta áhított és sokak szerint neki azért bőven kijáró Oscar-díjat. Persze, nyilvánvaló, hogy messze nem rossz film ez, csupán arról van szó, hogy remake. Tehát nem eredeti mű, másolat, utánzat, vagy mondjuk azt finomabban, hogy adaptáció, mégpedig egy hongkongi krimi-trilógia, a Szigorúan piszkos ügyek (első részének) amerikanizált változata, jónéhány gigasztárral (Leonardo DiCaprio, Jack Nicholson, Matt Damon, stb.) és Scorsese irdatlan szakmai rutinjával elővezetve.

A legtöbbször igen unalmas, de azért a szorult szituációkban mindig jól teljesítő Tom Hanks igen nagyot alakít A számkivetett (Duna, 21.00) című robinzonádban is. (Tudom, hogy láttuk már, de hisz’ mindent láttunk már…) Hízott vagy 30 kilót a szerep kedvéért, amit aztán a forgatás alatt szépen le is adott – e színészi trüváj mellett azonban hiteles és igaz karaktert is épít, akinek sorsa igencsak érvényes tanulságokkal bír. Tom amúgy egy csúcsmenedzsert játszik a filmben, aki repülőgép szerencsétlenséget él túl egyedül a Csendes-óceán felett és egy sziget rabja lesz négy hosszú évre. A film azonban nemcsak egy nyilvános fogyókúra dokumentációja, hanem egy nagyszerű példamese a pénzről, a hatalomról, az emberi kapcsolatokról és a valódi értékekről – természetesen hollywoodi felfogásban.

A félig tele, avagy félig üres pohár tipikus esete a Ki nevel a végén? (Viasat3, 21.00) Vagy Jack Nicholson süllyedt le Adam Sandler ótvargagyi, kakipuki szintjére, vagy éppenhogy Jack emelte fel magához Ádit. Mondjuk azt ezúttal, hogy félig tele van az a pohár, hiszen a film a még bőven nézhető vígjátékok sorában van. Nicholson tolja ezerrel, amihez Sandler séróból asszisztál. Amúgy a megöntözött öntöző, avagy amikor a fagyi visszanyal klasszikus sémájának egyfajta variációját látjuk ismét: amikor az orvos talán betegebb, mint a betege. Indulatkezelés, napjaink egyik fő civilizációs mifenéje. (Bővebben)

A bűn árfolyama (Cool, 23.20) című nemzetközi mozi viszont azt példázza tökéletesen, hogy mennyi esélyünk van nekünk, kis porbafingóknak beleszagolni abba az üstbe, ahol az igazán nagy dolgokat főzik ki az igazán nagy fiúk. Azt az utat, amit a szokásos “tiszta tekintetű igazság bajnoka” szerepben Clive Owen bejár, az utolsó néhány lépés kivételével ugyan már láthattuk az eddigi nagyjából kismillió politikai-ügynökös thrillerben, ám az az utolsó néhány lépés tényleg nagyon igazira sikeredett. Mert az csak a buta hollywoodi filmekben van, hogy Bruce Willis, Matt Damon, Nicolas Cage, Tom Cruise vagy maga Jack Bauer sziszifuszi munkával, vértől csatakosan maga alá gyűri a világot éppen agyonsanyargatni kész Gonoszt. Tom Tykwer, a mai legmenőbb német rendező nem tagadja meg identitását, földhöz ragadt európai gyökereit: igazi rosszkedvű, cinikus, ám gyaníthatóan a legreálisabb befejezés elé állítja hősét ebben a jó kis filmben. (Bővebben)

Nem láttam a Véres románc (Duna, 23.25) című filmet, mely az amerikai nagyon gazdagok világábban játszódik, a valóságban megtörtént események alapján. A milliárdos Marks család benjáminja (Ryan Gosling) kilép a decens körforgásból és vidékre költözik, ahol szerelmével (Kirsten Dunst) egy kis bioboltból szeretnének eléldegélni, békében és boldogságban. A nagyhatalmú családfő (Frank Langella) azonban fiát az üzleti életben szeretné tudni, méghozzá minden áron. A célját látszólag eléri, közben azonban az ifjú szerelmespár élete felfordul: a srác bekattan, a csaj pedig nyomtalanul eltűnik…

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s