Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök

Nézhetjük például Az árulót (AMC, 20.05), egy amolyan “Jack Bauer-i“, terroristás thrillert (tehát nem biztos, hogy másfél óráig elengeded a fotel karfáját…), mely az FBI köreiben megbúvó, címbeli tulajdonságokkal bíró figuráról, valamint Amerikában buszokat robbantani készülő arab terroristákról szól. Főszerepben Guy Pearce, Don Cheadle és Jeff Daniels.

Ginostra - Harvey Keitel, Stefano DionisiNem sokkal később, a Filofax, avagy a sors könyve (Duna, 20.35) című komédiában James Belushi alakít egy szökött fegyencet, aki egy nap megtalálja a menő reklámguru (Charles Grodin) határidőnaplóját (oké, mi az a határidőnapló…), személyes iratait, bankkártyáját és kapva az alkalmon, adait, információit felhasználva helyettesíteni kezdi az illető személyiségét, ellátja munkáját, randizik a csajával, satöbbi, satöbbi. Írta az Ébredő erő rendezője.

A hal neve: Wanda (Story4, 21.00) a Monthy Python-csapat amolyan spinfoffja, hiszen John Cleese mellett Michael Palin is jelen van a filmben, a többiek viszont nem. Mintha a Beatlesből John és Ringo együtt játszana egy lemezen, ahol nincs ott Paul és George. Chapman, Idle, Jones és Gilliam helyett nyert viszont egy Oscart magának Kevin Kline, Tony Curtis lányáról (Jamie Lee Curtis) pedig kiderül, hogy bombanő. Angol humorú furcsa szajréfilm Hollywoodból. Sokan vannak, akik bármikor megnézik e filmet, én nem tartozom közéjük…

Michael Winterbottom nem sokkal 9/11 után készült, markáns dokumentarista hatásokkal dolgozó filmje, a Hatalmas szív (Paramount Channel, 21.40) talán először kísérli meg árnyaltan megfogalmazni az arab és a nyugati kultúra közti alapvető különbözőségeket, Angelina Jolie főszereplésével, aki egy terrorizmus gyökerei után való kutatásban eltűnt oknyomozó újságíró férje történetét megírni készülő nőt alakít.

Egy érdekesnek tűnő olasz krimi a Ginostra (Galaxy, 22.00), mely egy Szicília melletti szigeten játszódik, a háttérben vulkán füstölög, a partján zajlik a békés élet. E szigeten lakik Matt, az ex-FBI ügynök (Harvey Keitel – a képen) családjával, afféle titkos küldetésben. Egy nap Matt egy árván maradt olasz kisfiút visz haza, akinek családja odaveszett egy bombamerényletben… (Nem tudom, mi ez, de mivel volt szerencsém résztvenni egy vulkántúrán azon a tájon, igencsak érdekel ez a film.)

Az ötödik pecsét (Duna, 23.30), Fábri Zoltán (és Sánta Ferenc) méltatlanul alulértékelt filmje a világ filmművészetének. Mindössze egy Arany Medve-jelölést gyűjtött be a jelentősebb fesztiválokon, holott ha Amerikában készült volna, úgy kapott volna egy zsák Oscart, hogy csak fütyül. A filmben látható zseniális színészi teljesítmények (pl. Őze Lajos, Márkus László, Dégi István…), a sokat idézett bemondások, filozofikus találós kérdések, a történet katartikus ívében kifejezésre kerülő mélyen humánus, antifasiszta üzenet mind erre (és még errébb) predesztinálná. Ma este tán az is kiderül számunkra ebből a mai is fájón aktuális mesterműből, hogy mik vagyunk tulajdonképpen: Timóteusz Takatiki, vagy éppen Gyugyu.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s