Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda

Korán indíthatjuk az estét az Űrcowboyok (RTL II, 18.00) című vicces, színes és szélesvásznú vígjátékkal, mely arról szól, hogy az öreg űrhajós (Clint Eastwood, Tommy Lee Jones, James Garner és Donald Sutherland) nem vén űrhajós. (Bővebben)

macskajáték - dajka margitEgy olyan ritkasággal folytat(hat)juk, melyben Woody Allen a főszereplő, de nem ő írta, de még csak nem is ő a rendező. A jónevű senki, avagy a stróman (Cinemax, 20.30) viszont ő (a történetben legalábbis biztosan, a valóságban… nos, ki tudja?). A sztori amúgy az átkos ötvenes években játszódik, mely Amerikában sem volt fenékig tejfel (vagy habostorta, ugyebár). Az Amerikaellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság legalább olyan serényen irtotta a másként gondolkodást, mint errefelé a másvallású kollégáik, neves írók, filmesek kerültek tiltólistára, akik csak afféle strómanok, más néven “négerek”, vagy szellemírók közbeiktatásával pubilkálhattak. Woody egy ilyen strómant alakít, aki jelen esetben még írni is alig tud, viszont a pénzt szereti…

Egy fiúról (Viasat3, 21.00) szól a következő, amolyan nevetős-sírós történet. Nick Hornby bestsellerének 2002-es filmváltozatában magányos, ám csinos lányokat (például Toni Colette, Rachel Weisz és mások) dong körül Hugh Grant, aki egy igazi sármőr, ráadásul gazdag és sikeres is, csak éppen túl hosszú időre nem akarja lekötni magát. Kalandozásai az elvált szülők klubjába, mint eddig felderítetlen vadászmezőre vezetik, ahol azonban a felelőtlen férfi egy nem várt vetélytárssal – az egyik becserkészni kívánt csinos, ám szeretetre vágyó anyuka karakán kisfiával – szembesül, ahogyan azt láthattuk már néhányszor.

Mocskos zsaru – New Orleans utcáin (film+2, 21.05) című, amúgy igen kemény krimit is biztosan láttuk már. A címszerepet, a drogos, mocskos, rohadt zsarut alakító Nicolas Cage ezúttal végre nem égeti magát Werner Herzog (Abel Ferrara hasonló című, 1992-es filmje alapján/ihletére/ellenére – de ez egy hosszú és bonyolult történet…) filmjében, mely a bűn és a bűnüldözés sötét, koszos, minden ideától megfosztott valódi világát mutatja be nemes egyszerűséggel. (Bővebben)

Két filmmel is köszöntjük a ma 90 éves Makk Károlyt. A cannes-i nagydíjas, örökbecsű szerelmesfilm, a Szerelem (Duna, 21.20Déry Tibor fájdalmasan igaz történe, melyet Makk remeklése mellett Tóth János operatőrzseni, a minap 80 éves Törőcsik Mari, valamint Darvas Lili és Darvas Iván ihletett alkotómunkája teszi megismételhetetlenné. (Bővebben)

Macskajátékot (ATV, 21.20Örkény István művéből rendezte Makk Károly. Ezt is Tóth János fotografálta, cannes-i Arany Pálmára és Oscar-díjra is jelölték a ma már ritkán látható alkotást. A főbb szerepekben csodálatos színésznőket láthatunk. Orbán Erzsi, nyugdíjas zene tanárnő (Dajka Margit – a képen) Budapesten lakik. Évek óta titkoltan szerelmes a hajdani operaénekes csillagba – Viktor úrba (Balázs Samu). Titkai, emlékei és álmai egyetlen tudója a Németországban élő, gyógyíthatatlanul beteg lánytestvére (Bulla Elma). A végtelen telefonbeszélgetéseik és hosszú leveleik színes mozaikot alkotnak, melyekben a tények keverednek a fikciókkal, a mítoszok valósággá válnak, és az apró történések óriási jelentőséget kapnak. A Viktorral való heti találkozások rituáléja drámai hangulatúvá válik, amikor megjelenik Paula (Makay Margit), Erzsi sorstársa. Neki szintén nem közömbös a volt énekes, sőt – kölcsönös érzelmeket ébreszt benne. Orbán Erzsi tragikus érzelmi válságba kerül. Egyre inkább beleőrül a szerelembe, nem képes megbirkózni a féltékenység érzetével, a szenvedély rohamaitól szenvedve egyre inkább az önpusztítás irányába sodródik. Végül nagy adag altatót vesz be… A hosszú alvásból felébredve jut el tudatához lánytestvére halálának híre.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.