Mit nézzünk Karácsony második napján a tévében?

Egy ilyen karácsonyi dömpingben simán kaphatunk egy életre szóló gyomorrontást a romantikából, úgyhogy teszteljünk. Félreértés ne essék, Dennis és Kevin is romantikus, csak még nem szerelmes történet. A délelőttre szóló Csillagpor (TV2, 08.55) is, ami egy fantasy, mely igencsak elveszett bemutatása idején a Gyűrűk ura, Harry Potter és a többi, óriási hírveréssel taroló, hasonló műfajú filmek öldöklő versenyében. Hendikepes pozíciója ellenére mégis minden ízében, eresztékében felveszi a versenyt a “nagynevű” konkurenciával. (Bővebben)

sztárom a párom - hugh grant nagyDélután jönnek a vendégek, estére tán már elmennek. A zene nem zene, a szöveg nem szöveg, senki nem tudja, hogy jön, vagy megy. A Zene és szöveg (Viasat3, 18.55) viszont már egy romantikus komédia, a javából, melyben Hugh Grant ezúttal egy kiégett, öregedő pop-rocksztár, akinek utolsó felkérése egy dal megírására megoldhatatlan feladatot okoz. A minap szülinapos Drew Barrymore pedig az ő bőbeszédű, pergő fantáziájú bejárónője, aki látva munkaadója terméketlenségét – kicsit besegít a dalírásba…

Hat éven aluliaknak nem ajánlja a forgalmazó T.S. Spivet különös utazását (Duna, 19.35), én azonban azt mondom, 9-12 év körülieknek való igazán, valamint azon felnőtteknek, akikben még él valami a gyerekkorból a szimpla nosztalgián túl. Nem mintha tele lenne a film horrorisztikus szörnyűségekkel, igazából alig ijesztget jobban, mint Bogyó és Babóca bármelyik története. Azonban a címszereplő fiatalember gondolatmenetének, érdeklődési körének követéséhez már kell némi tudományos ismeret, illetve érdeklődés, ami nélkül úgy járnak majd az e filmhez éretlenek, mint az a néhány túl kiskorú, aki velem együtt nézte síri csendben, csak a legbanálisabb jeleneteknél kiáltottak fel (pl. amikor a kutya bánatában megrágta a bádogvödröt, akkor megkérdezték, hogy: Miért eszi?). Körülbelül ilyenkor áll fel a hirtelen haragú szülő és rohan ki a teremből, pedig még nézte volna a mesefilmet… Mindemellett, a Reif Larsen hasonló című, nagysikerű regényéből készült történet olyan ifjúsági irodalomban ritkán érintett témákat is boncolgat, mint a halál és a születés. (Bővebben)

A Holiday (TV2, 20.25) című -ismét egy virtigli- romantikus komédiában két harmincas szingli, a napfényes Los Angelesben élő Cameron Diaz és a ködös, esős londoni Kate Winslet cserél lakóhelyet egy röpke vakáció idejére, hátha jobb lesz nekik akkor. Hogy mennyire lesz jó, arra ad némi támpontot a stáblista, melyből következően, Jude Law a romantikus, míg Jack Black a komikus irányba mozdíthatja a mérleg nyelvét (lásd: what more?). Az egyensúlyról a csajfilmek specialistája, Nancy Meyers rendezőnő gondoskodik 138 (!) hosszú, avagy éppenséggel túl rövid percben.

Az Édesek és mostohákban (FEM3, 20.55) viszont az ifjú, egészséges Julia Roberts, mint új feleség, küzd meg Susan Sarandonnal, a halálos beteg ex-szel Ed Harrisért, a férjért és a családért. Bőgünk a végén.

Vessenek a mókusok elé, de én -meglett férfiámbörként- kifejezetten bírom a Sztárom a párom (Viasat3, 21.00) című romantikus komédiát, talán, mert tudok azonosulni a benne látható Hugh Grant könyvesboltos figurájával (lásd a képen)? Nem tudom. Rengetegszer láttam már, ma este tán rengetegegyedszerre is.

A fehér grófnő (Galaxy, 21.40) című filmben, az általában tisztességes, színvonalas és nagyszabású romantikus drámákkal előálló James Ivory a múlt század harmincas éveibe, a zűrös-züllött Shanghajba repít el minket, bűn, fondorlat, amerikai kémek, orosz kékvérűek, kínai gengszterek, valamint Natasha Richardson és a napokban 53 éves Ralph Fiennes társaságába. (Bővebben)

Jane Austen kultikus Értelem és érzelem (Story4, 22.05) című sztorija ezúttal az Ang Lee-féle változat lesz, azonban ez is kifejezetten egy olyan film, amiben bármikor, bármennyiszer érdemes elmerülni, mint egy kád langymeleg vízben, egy fárasztó és idegölő nap után. Emma Thompson forgatókönyve Oscar-díjat ért, főszereplése majdnem, de láthatjuk a filmben Alan Rickmant, Greg Wise-t, Kate Winsletet, Hugh Grantet, sőt még Dr. House-t is.

Miért éppen Minnesota? (RTL Klub, 22.20) szintén romantikus komédia. Minnesota amúgy egy állam az Egyesült Államokban, fent északon, középen, az amerikai közvélekedés szerint nagyjából ugyanaz, mint nálunk, mondjuk Nyírség. Messze van, hideg van, és olyan egyszerű, de jólelkű emberek élnek ott (már elnézést a nyírségiektől). Hogy miért éppen ide küldik a Renée Zellweger alakította szuperdögös csúcsmenedzsert, az kiderül a történetből, minek műfaja: lásd fent. Mindegy. Én egyszer akarok enni tápiókapudingot. A film tinglitangli, de mivel én is öregszem, ezért szerettem…

A végére végre elfelejthetjük a romantikát, és gondolhatunk például a mocskos anyagiakra, a még mindig élő Budacash-botrányra vagy a Quaestor-balhéra… Óriási pénzek, fedezetlen kötvények, gigászi lenyúlások. A Wall Street farkasa (SuperTV2, 22.00), Martin Scorsese filmje pont effélékről szól, konkrétan Jordan Belfortról (Leonardo diCaprio), aki azonban csak vizesnyolcas a mi “tarsolycsabáinkhoz” képest… És e film után legyünk nagyon, de nagyon dühösek, mert mi tehetünk arról, hogy ezek a belfortok és csabák gondtalanul garázdálkodhatnak… (Bővebben)

Az árulás bonyolult lélektanáról szól Hart háborúja (FOX, 22.10) című kitűnő háborús és tárgyalótermi dráma, szintén egy komolyabb darab, olyan színészek tolmácsolásában, mint Colin Farrell vagy Bruce Willis. (Bővebben)

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s