Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat

A tavalyi év utolsó napján posztoltam azt a listát, melyre összegyűjtöttem azokat a filmeket, amikért 2015-ben érdemes volt szerintem moziba menni. E listát az angol Matthew Warchus filmje, a Büszkeség és bányászélet vezeti, amit ma már tévében is megnézhetünk (Cinemax, 20.00). Ha minden dolog így klappolna, ugyebár… Ez a történet hús-vér, nagyon is valóságos, felemelő, egyben példát is mutató emberi történet, melyben egymásra találnak a londoni melegközösség büszke tagjai (lásd a képen) és a nem éppen toleranciájukról ismert, a dolgok kétkezi elintézéséhez szokott, egyszerű, becsületes wales-i bányászok. (Bővebben)

büszkeség és bányászéletJason Reitman (pl. Pszichoszingli, Egek uraChad Kultgen regényéből adaptálta a Férfiak, nők és gyerekek (HBO2, 20.00) című, igen okosan elmesélt, lényeglátó és a lényeget pontosan megragadni és megfogalmazni is képes filmjét, mely leginkább talán Robert Altman abszurdba hajló társadalmi kaleidoszkópjaira (pl. Rövidre vágva) emlékeztet, azzal a különbséggel, hogy ez egy igen nyomasztó, igen sötét jelent felfestő (és még sötétebb jövőt sejtető) történet. (Bővebben)

De van azért némi élet a fizetős csatornákon túl is. A Világok harca (m2, 20.25) látszólag Steven Spielberg nagy költségvetésű, családcentrikus popcorn-mozija H.G. Wells scifi-klasszikusa nyomán (2005-ös írásom a filmről), de nem nehéz észrevenni a csicsapicsa felszín alatt Tom Cruise Xenu felett aratott újabb fényes győzelmének ideologikus propagandáját. ;)

Az Acélmagnóliákban (Duna, 21.00) sok dáma, a gyönyörű Shelby (Julia Roberts), határozott édesanyja, M’Lynn (Sally Field), Truvy (Dolly Parton), a szépségszalon tulajdonosa, Claire (Olympia Dukakis), a dúsgazdag özvegyasszony, a csípős nyelvű Ouiser (Shirley MacLaine) és az újonnan a csapathoz csatlakozott Annelle (Daryl Hannah) gyűlik össze egy decens fodrászszalonban, hogy pletyi-pletyi, locsi-fecsi, mígnem egyikük váratlanul komoly bejelentést tesz…

Nem igazán szeretem az olcsó, bombasztikus, seggrepacsi-poénokkal provokáló vígjátékokat, de a Dutyi dilit (ATV, 21.05) bármikor meg tudom nézni, úgy, hogy vinnyogva röhögöm végig. Gene Wilder és Richard Pryor kettőse zseniális, a műfaj csimborasszója és popocatepetlje.

Becstelen Brigantyk (TV2, 22.25) című mozit csak azok tekintik történelmi drámának, vagy akár világháborús tablónak, akik annak akarják, bármilyen okból. A néhol meghökkentően vicces film Quentin Tarantino nazisploitation-hommázsa, mely ha nem is nyugszik feltétlenül egzakt történelmi alapzaton, azért masszívan mutat utat, mit s hogyan, illetve kiknek és hova. (Bővebben)

A svéd Mikael Hafström Sanghaj (Duna, 23.05) című amerikai filmje viszont egy kissé erőszakolt Casablanca-utánérzés, és maradjunk ennyiben. (Bővebben)

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.