Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek

Elsőnek a Ron Howard által rendezett Egy csodálatos elme (Paramount Channel, 21.00) című, bőven díjazott filmben Russell Crowe-t nézhetjük meg (a képen), ahogyan egy skizofréniában szenvedő matematikai zsenit alakít, akit ettől még lehet szeretni. Szép történet ez amúgy is, és jó film is – csak éppen láttuk már.

egy csodálatos elme - russell croweIndulhat azonban a ma esti gyönyör A nyolcadik utas: a Halállal (Viasat3, 21.00) is, ráadásul a rendezői (értsd ezalatt, hogy néhány perccel hosszabb, uszkve két jelenettel bővebb) verzióval. Az én korosztályom még moziban látta először (a moziverziót), amikor még szó sem volt Alien-sorozatról. Hogy milyen hatással bírt a film az akkor már picit repedező szocialista közerkölcsre, arra bizonyíték, hogy a bemutatót követően Nyolcadik utas a benzinkutas címmel már énekelte is a dalt a Sikátor zenekar. Így születik a kultusz: ha valami bejön, rögtön jön is kifele. Nem mondom viszont, hogy annyiszor néztük meg, ahányszor adták (az a Star Wars volt), mert elsőre is sokk volt Ridley Scott filmje. Számomra azonban azóta is ez a film a Numero Uno, ha scifi-horrorról van szó.

Alternatívaképen szóba jöhet egy másik horror is, mely viszont a valóságban is megtörtént eseményeket dolgoz fel. Az Ördögűzés Emily Rose üdvéért (film+2, 21.05) nagyjából annyi, ami a címből kiolvasható, azt viszont alaposan, részletekbe menően meséli el, ráadásul egy tárgyalótermi dráma formájában. Érdekes darab, mondom. Kezünk ügyébe, a biztonságosság kedvéért, azért készítsük oda a feszületet, a szenteltvizes fiolát és a bibliát, hiszen sosem lehet tudni… Fokhagyma sem árt.

Jóval langyosabb vizeken evez a Derült égből szerelem (Cool, 21.10), melyben Jennifer Aniston villogtatja kökényszín szemeit Aaron Eckhartra… Vagyis nem. Aaron egy sikeres írót alakít, aki saját példáján okulva írta meg legfrissebb bestsellerét, mely a gyászról szól. Értelemszerűen, gondolni sem tud a szerelemre… Jennifernek eközben elege van a férfiakból (nyilván saját példájából építkezve), és itt kezdődik a történet…

Ha viszont kifejezetten forróságra vágynánk, akkor egy kellemes opció lehet ma estére egy kaland is, méghozzá a Szaharában (SuperTV2, 22.00). Annak idején, 1995-ben, egy átlagos második világháborús kalandfilmnek szánták alkotói ezt a mozit, s arról talán nem is tehetnek, hogy nekem már első jelenetek után is Rejtő Jenő jellegzetes sivatagi, idegenlégiós történetei jutnak róla eszembe: Csülök, Tuskó Hopkins, Senki Alfonz, a Három testőr Afrikában, ilyenek… E filmben egy tökös őrmester vezetésével maroknyi katona menekül a sivatagban a közelgő német hadsereg elől: egy amerikai őrmester (James Belushi), egy angol katonaorvos, egy ausztrál, egy francia és egy szudáni katona… (vö: Az asztalnál négy nemzet képviselője ült: egy francia légiós, egy angol dragonyos, egy szudáni lövész, valamint egy orosz hússaláta…) Nincs vizük, stb., stb. Menni vagy meghalni.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.