Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd

Megpróbálkozhatunk esetleg a Gengszterrel (AMC, 20.00), hátha megszeretjük (a filmet), ha sokszor látjuk… A gengszter-történelem egy fontos momentumának hiteles, ámde igencsak középszerű megvalósítása amúgy ez a film, néhány egészen jó jelenettel: pl. amikor Lucky Luciano (Andy Garcia) egy üres sportcsarnokban lezajlott kínos megbeszélés után lazán és cinikusan dalra fakad – iszonyú hamisan, vagy ahogy Dutch Schultz (Tim Roth) pimaszul eszi az almát egy másik tárgyaláson… Sajnos a történet veleje, az afro-vonal nem lett eléggé karakteres, a film cselekménye sem eléggé dinamikus, a még szinte “hamvas” Laurence Fishburne, és Bill Duke rendező minden igyekezete ellenére.

Birodalom - John Leguizamo és Vincent LarescaNagyjából ugyanezen a területen játszódik a Birodalom (Paramount Channel, 21.00) című krimi is, melynek szereplői azonban ezúttal fiktív személyek, mint ahogy kitalált a film címét adó drog is, amit terjesztenek. A valósággal való hasonlóság csak kizárólag a véletlen műve – ahogy jelezni szokták a filmek főcímében. A történet középpontjában egy külvárosi díler (John Leguizamo – a képen Vincent Larescával) áll, akinek az a lövése van, hogy ő nem bűnöző, hanem üzletember. Ennek megfelelően, mint minden üzletember, terjeszkedni és még tovább gazdagodni szeretne, hozzászagolni az üzleti élet legális, tőzsdei jellegű ügyleteihez is, azonban a módszerei még mindig “utcaiak”, külvárosiak…

Rózsa János 1982-ben bemutatott Kabala (m3, 22.25) című filmje a család diszfunkciójáról, az emberi kötelékek törékenységéről, a szülőktől elhagyott gyerekek kiszolgáltatottságáról szól. Egy válás után kettészakadt család áll a történet középpontjában, illetve a gyerekek elkeseredett kísérletei a család „újraegyesítésére”. Mivel a szülőket (Esztergályos Cecília és Garas Dezső) – úgy tűnik – már lehetetlen ismét összehozni, csak a testvérek egymás iránti ragaszkodása marad. De miután Kabala, a lánytestvér (Nyakó Juli) az apához kerül, míg öccse, Facsiga (Jakab Zoltán) anyjukhoz, együttlétükért is folytonos harcot kell vívniuk. E küzdelem egyre reménytelenebb helyzetbe sodorja őket, útjuk végül tragédiába torkollik. Megrázó, rendkívül érzékeny, nagyon fontos és hiteles film ez, még ma is.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.