Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek

Én alapvetően bírom Sophie Coppola filmjeit, de ezt a ma esti Marie
Antoinette
-et (Filmcafe, 18.40) mégsem szerettem. Ez az MTV-dizájnos, rizsporos, viháncolós, popos baromság túl van az én ízlésemen. Totális barokk + popzene? Nem jön be. Kiválóan mutatja a film fő erényeit, hogy a Legjobb jelmez kategóriában nyert Oscart, és egyéb jelölései is túlnyomó részben smink-, frizura- és más efféle pucckategóriákban történtek. Csajos film, a címszerepben Kirsten Dunsttal (lásd a képen).

marie antoinette - kristen dunstMocsokváros utcáin (Paramount Channel, 21.00) viszont egy meglepően valóságszagú, de mégis érzelmes hajléktalan-, illetve apa-fiú-dráma a nagyváros pereméről, valahonnan Amerikából. Az apa (Robert de Niro) nagy írónak képzeli magát, ám a kaján sors a fiát (Paul Dano) teszi azzá. A film legnagyobb erénye, hogy az utóbbi évek ripacskodásai után újra jó színésznek láthatjuk benne Robert De Nirót – a történet azonban nem annyira kemény, mint amennyire talán lennie kellene; mint amennyire szentimentális.

Hasfelmetsző Jackként közismert sorozatgyilkos sztorijának egyik modern feldolgozása A titokzatos lakó (AXN, 21.00) című thriller, melyben egy kurvákat gyilkolászó sorozatgyilkos után folyik a nyomozás. A kiváló Alfredo Molinát Simon Mentalista’ Baker társaságában láthatjuk ebben a tisztességes filmben, mely egy ’27-es Hithcock-mozi, valamint egy csomó későbbi remake remake-je.

Van egy klasszikus hollywoodi kalandfilm is ma estére, melyben Omar Shariff alakítja Dzsingisz kánt (film+2, 21.05), a hírhedt mongol világhódítót (aki állítólag 40 millió embert öltetett meg regnálása alatt, amivel előkelő helyett vívott ki magának a tömeggyilkosok örökranglistáján). Ettől a filmtől azért túlzott történelmi hitelességet ne várjunk, csakúgy, mint explicit erőszakot se.

Wes Anderson, az egyik legfurcsább, legsajátosabb, de mindenképpen leggazdagabb fantáziájú filmes lesz a ma este sztárja (nálam). Ő az írója, rendezője és producere is az Utazás Darjeelingbe (vagy Dardzsilingbe) (FOX, 22.30) című mozinak, melyben ugyanazt a témát boncolgatja tovább, amit a Tennenbaum, a háziátokban elkezdett, és az Édes vízi életben folytatott: egy tehetséges, de teljesen degenerált család semmibe foszlását meséli érzékenyen, ám kissé bizarr, abszurd humorral, viszont mély bölcsességgel és humánummal. A család neve ezúttal Wittman és nem Tenenbaum, de ez végül is mindegy. Owen Wilson és Jason Schwartzman mellett Adrian Brody-t, valamint az elmaradhatatlan Bill Murray-t, Anjelica Hustont, illetve Natalie Portmant láthatjuk. Indiában játszódik a történet, tehát ennek megfelelően -ám Andersontól megszokottan- elképesztő színek tombolnak; a kissé abszurd hangvételhez azonban tökéletesen megfelelő Robert D. Yeoman operatőri munkája.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Dr. No szerint:

    Utazás Darjeelingbe: nagy és kellemes meglepetés volt megnéznem (bár persze Anderson más filmjei után azért volt róla sejtésem, mit fogok kapni).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s