Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap

A spagetti-western rajongók sok milliós tábora a mai este nagy részében értelemszerűen A Jó, a Rossz és a Csúf (film+, 19.00) című filmet fogja nézni. Sergio Leone műfaji klasszikusa büszkélkedik a filmtörténelem egyik legszebb hármas pisztolypárbajával, ehhez azonban végig kell nézni a bő két és félórás filmet, hiszen az csak a legvégén zajlik majd le. A film másik rendkívül érdekes része viszont rögtön az elején van, amikor egy legalább 20 perces némajátékban megismerjük a történet címszereplőit… E két pont között pedig ott van maga a film, mint olyan. (A képen a Csúf – Eli Wallach.)

a jó, a rossz és a csúf - eli wallachEhhez a mai Moby Dickhez (m3, 19.40) konkrét személyes élmények fűznek, hiszen a családi legendárium egyik vicces lapját képezi, ahogyan a falábú Ahab kapitány (Gregory Peck) magányos bálnaleső sétáit csak a fotel háta mögül bírtam figyelni kisgyerekként, amikor anno leadta a tévé. Mára nyilván beporosodott ez is film is, és le is kéne tán porolni már…

Luc Besson találmánya, a hófehér, hiperszuper turbótaxi negyedszer farol be elénk az előírásszerű rendőrkanyarral a Taxi 4.-ben (RTL Klub, 19.55). Joviális mediterrán mentalitás lengi át az egész filmet, semmi vér, semmi csontot törő brutalitás, nem kell semmit sem komolyan venni, lényeg a barátság, no meg a foci. Nem kell komolyan venni ezt a filmet se, mint ahogy az eddigi három előzményt se, és akkor szórakoztató lesz. (Bővebben)

Szerintem az is szórakoztató, mégha láttuk is már, ahogyan Angelina Jolie és Brad Pitt szívatja egymást a Mr. és Mrs. Smithben (Cool, 20.30), ahol a házaspár mindkét fele szupergyilkos titkosügynök – csak éppen mindketten más szervezet szolgálatában állnak. A megszokott házastársi perpatvar akkor válik (viccesen) komolyabbra, amikor azok a bizonyos szervezetek egymás ellen kezdenek harcolni.

Van aztán ma estére (bár szintén nem először) egy igazi nagyszabású, szandálos, kardozós, partraszállós film is, a Trója (Viasat3, 21.00). Sok-sok egymásnak feszülő, egymáshoz simuló izmos test (pl. Brad Pitt itt is), kockahas, lábikra. Homérosz, Illiász, óneász. (Bővebben)

Kínzó közelségben (FEM3, 21.00) ezalatt egy boldog, fiatal házaspár életét zilálja szét egy gyermekét egyedül nevelő, önjelölt igazság bajnokát játszó, mélyen zakkant zsaru. Ez így önmagában még egy eléggé középszerű, közhelyes, melodramatikus történet rémképét is sejtetheti, ám a sztori blikkfangja itt a meglehetősen  nyugtalanító, rasszista felhangokkal bíró cselekményben rejlik. A pár ugyanis egy fehér férfit és egy fekete nőt jelent ez esetben, a zsaru pedig egy fajvédő fekete (Samuel L. Jackson).

A közellenség (AXN, 21.00) ezúttal a “világmegmentő” Will Smith lesz Tony Scott’99-es thrillerjében. A címszereplő egy ügyész, aki eddig élt, mint Marci Hevesen. Egy átlagos, szürke hivatalnok, ám egy érthetetlen pillanattól kezdve az Államok összes titkos- és kevésbé titkos szervezete az ő nyomában lohol. Ő pedig előlük, és nem is tudja miért…

Kalifornia – A halál nem utazik egyedül (FOX, 21.00) című történetben pályakezdő oknyomozó újságírók (Michelle Forbes és David Duchovny) utaznak autóval LA-be, hogy sorozatgyilkosokról írandó könyvükhöz gyűjtsenek anyagot – a hosszú útra azonban utastársakat keresnek. Találnak is, mint az a film címéből kiderül, méghozzá távlati céljaiknak tökéletesen megfelelőt (Juliette Lewis és újra Brad Pitt). Csak éppen nem abban az értelemben, ahogy azt szeretnék. Dominic Sena teljesen korrekt road-thrillerje ez a film.

Megtört ölelések (m2, 21.05) tulajdonképpenPedro Almodóvar saját, különbejáratú Nyolc és félje – egy megbicsaklott karrier lenyomata, a spanyol mester szájaíze szerint, ezúttal egy furcsa és tragikus szerelmi történetben, Penelope Cruzzal és Lluís Homarral. (Bővebben)

A Gyilkos nap (RTL Klub, 21.45) Michael Chrichton könyvéből készült remek kis oldszkúl akció-krimi-thriller, melyben ezúttal nem a mikrobiológia, vagy a sejtgenetika tudományos-fantasztikus mélységeibe, hanem az amerikaitól gyökeresen eltérő Japán kifinomult és a beavatatlanok számára életveszélyes hagyományaiba vezeti el a nézőt. Sir Sean Connery egy nyugdíjas nyomozó, aki hobbiszinten igen otthon van a japán kultúrában és ezért kéri fel fiatal, faragatlan ifjú kollégája (Wesley Snipes), hogy segítségére legyen a japán yakuzák zaibatsuk világába kanyarodó ügy megoldásában.

A mai háborús időkben különös aktualitással bír A harcmező hírnökei (Duna, 22.05) című dráma, mely tulajdonképpen egyfajta leszámolás a patetikus háborús propagandák heroikus sallangjaival. Az igen komor hangulatú műben két katonatisztet (Woody Harrelson és Ben Foster) követünk útjukon: az a dolguk, hogy személyesen vigyék el a bevetésben elesett katonák halálhírét azok hozzátartozóinak. (Bővebben)

Sokan imádják a Mike Nichols rendezte Közelebb (Closer) (Filmcafe, 22.55) című szerelmi négyszöget. Tipikus bulvárdarab, mely azonban óriási ziccer a látványos jutalomjátékra olyan színészeknek, mint Julia Roberts, Natalie Portman, Jude Lawvagy Clive Owen – akik élnek is az adódó lehetőséggel. (Bővebben)

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s