Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat

Nincs baj. Az élet szép (Paramount Channel, 19.35Roberto Benigni szerint is, aki ezt -a tőle megszokott sziszifuszi munkával- képes elhitetni is velünk. Olyannyira, hogy a film gyakorlatilag végigtarolta annak idején a világ filmfesztiváljait, inkluzíve 3 db. Oscar-díjjal. A film Guidóról (Benigni Oscar-díjas alakítása), a chaplini értelemben vett kisemberről szól, akit a második világháború alatt, származása miatt kisfiával együtt lágerbe zárnak. Hogy kisfiának könnyebb legyen a koncentrációs tábor szörnyűségét elviselni, Guido azt a “játékot” találja ki, hogy ők, a rabok, egy nagy játékban játékosok, az őrök pedig a játékvezetők. Torokszorító film, ám 100%-os optimizmus-, és életörömtöltet, ami talán ránk fér ezekben a mai időkben is.

a keresztapa 2 - robert de niroMinden romantikus lelkületű személyi testőr, valaminta néhai Whitney Houston összes rajongójának kedvenc filmje a Több mint testőr (RTL II, 19.55) című nagyívű szerelmi románc, melyben a híres énekesnő (akit Whitney alakít, egyébként meglepően hitelesen) egy romantikus lelkületű testőrt (Kevin Costner) kénytelen maga mellé venni, az egyre elszemtelenedő rajongók távoltartását megakadályozandó. A nő és a férfi kényszerű együttléte azonban, úgymond, hamarosan túlnő a hagyományos munkakapcsolaton. And áááááááááiáááááiááááj….

Clive Owen is összejön picit később Jennifer Anistonnal, holott mindkettejüknek biztos és takaros családi háttér duruzsol a háttérben. De azok a hűvös, huzatos metróperonok, minden áldott kora reggel… A Kisiklottak (AXN, 21.00) azonban nem a sejthető romantikus vizek felé, hanem épp az ellenkező irányba evez tovább. A borzongató reggeleket felmelengető, édes együttlétek lassan vérfagyasztó rémálomba fordulnak, amihez sok köze van az időközben felbukkanó Vincent Casselnek is… Mikael Hafström filmje feszült, izgalmas drámai thriller lesz.

A kód neve: Merkúrban (Viasat3, 21.00Bruce Willis (a megszokott módon) kiégett, cinikus főhős, és mint ilyen, már régen nem jön össze senkivel, viszont ezúttal egy autista kisfiú eltűnésének ügyében döbben rá furcsa összefüggésekre. Bár azokat igazán felfogni sem tudja, mik azok, amik viszont a kisfiú számára magától értetődőek. Tulajdonképpen izgalmas kódfejtős film ez – ha nem láttuk volna már néhányszor…

Ben Afflecket a hajlamosak vagyunk inkább színésznek, általában afféle tejfelesszájú bájgúnárnak letudni, pedig az ábra azt mutatja, hogy amellett, hogy valójában jó színész is (olykor), igen jó forgatókönyvíró és rendező is. A Tolvajok városa (RTL Klub, 21.30) például egy remekbe szabott, kőkemény filmdráma Boston “nyóckeréről”, s benne a sok-sok szomorú, számítását csak a bűnben megtaláló emberről. (Bővebben)

A bűn színe (SuperTV2, 21.30) című történetben viszont egy ismeretlen férfi rabolja el Julianne Moore (által alakított anya) autóját, benne a nő négyéves kisfiával. Az ügyben Samuel L. Jackson (játszotta tapasztalt zsaru) forgatja fel a várost, de maga sem hiszi el, hogy igaz az, ami így a felszínre kerül… A film látszólag krimi, valójában azonban dráma.

A Duna tévé múlt héten elkezdett maffiatörténeti sorozatában ezúttal Robert de Niro játssza Marlon Brandót (a képen), Al Pacino apukáját, annak fiatal korában. A Keresztapa 2. (Duna, 21.55) nem véletlenül kapott meg hatot a legfontosabb Oscar-díjak közül 1975-ben: ez lett a Legjobb film,Coppola a Legjobb rendező, de Niro a Legjobb mellékszereplő, Nino Rota a Legjobb zene, valamint ide esett le még a Legjobb forgatókönyvnek, illetve a Legjobb látványnak járó szobor is.

Az ugyanekkor kezdő Nem vénnek való vidék (Paramount Channel, 22.00) tulajdonképpen a kitűnő spanyol színész, Javier Bardem egyik újabb jelentős jelenése, ugyanis Anton Chigurgh vérfagyasztó bérgyilkos-karakteréért joggal kapta meg az Oscart, ám Tommy Lee Jones barázdált arcát, és a végkifejletben elmondott, mélyen keserű monológját is nehéz elfelejteni. A film emellett elhozta a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek (Joel és Ethan Coen) és a legjobb forgatókönyvnek járó szobrot is. (Bővebben)

A maga nemében szintén remekmű Az ember, aki ott se volt (Paramount Channel, 00.30), Coen-testvérek film noir-stílusbravúrja, fekete-fehérben, expresszíven, pesszimistán és cinikusan, ahogyan azt kell. Billy Bob Thornton remekel a szerelemféltésből elkövetett gyilkossággal vádolt kisvárosi borbély triplafenekű szerepében, de mellette is tobzódik a film a fura, groteszk alakokban; és a végén egészen biztosan megkapja a magáét a manapság igencsak megtépázott igazságérzetünk is.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s