Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök

A legjobban tesszük, ha megadjuk magunkat és visszaugrunk a múlt századba. Az érdekesebb dolgok, ma este legalábbis, akkor történnek. Például, Szóljatok a köpcösnek! (Story4, 21.00) Chili, a miami(i) gengszter (John Travolta) hollywoodi kirándulásának leszünk szemtanúi, amikor fejébe veszi, hogy ő inkább filmsztár lenne. hajdani tettestársai azonban ezt másképp gondolják. Travolta mellett valódi sztárok egész sorát (a minap szülinapos Gene Hackmantől Danny DeVitóig) láthatjuk ebben a ’95-ben készült habkönnyű komédiában, melyet Elmore Leonard írt, zenéjét pedig John Lurie szerezte.

volt egyszer két németország - jonas nayEnnél borzongatósabb hangulatba hoz a következő ajánlat, hiszen a Kegyetlen játékok (Filmcafe, 21.00) című thrillerben unatkozó milliomoscsemeték (Sarah Michael Gellar és Ryan Phillippe) szívatják -szó  szerint- halálra egymást és környezetüket (pl. Reese Witherspoont).

Egy igen érdekesnek ígérkező német sorozat premierjére is felhívnám a figyelmet. A nyolc részes Volt egyszer két Németország (RTL Klub, 21.20, 22.15) 1983-ban játszódik, az NDK és NSZK idejében. A hidegháború és a fegyverkezési verseny kellős közepén a keletnémet hírszerzés kémet küld a nyugatnémet katonai támaszpontra, ahol bizalmas dokumentumokat kell lefényképeznie a Perschen II rakéta telepítéséről Nyugat-Németországban. A kiválasztott kém, Martin (Jonas Nay – a képen, ahogyan rácsodálkozik a nyugatnémet árubőségre) nem kiképzett katona, de a körülmények, a meggyőződése és a hírszerzés zsarolásának engedve vállalja a nehéz feladatot. Küldetését teljesítve azt hiszi, visszatérhet beteg édesanyjához és a barátnőjéhez Kelet-Németországba, de a hírszerzésnek még tervei vannak vele… Meglátjuk.

A Menekülő ember (SuperTV2, 22.00) ma már talán ótvar gagyinak vagy vicces baromságnak tűnik, attól függ, honnan nézzük, de azért adjuk meg e filmnek azt is, ami jár: a nyolcvanas évek egyik komoly kultuszfilmje ez, valamint állandó hivatkozási alap is arra vonatkozóan, ha olyan filmeket keresünk, melyek amolyan előképei lehettek a mai televíziózásban uralkodó valóságshow-knak, illetve az éppen divatos Éhezők viadala-típusú tini-akciófilmeknek. Az ötlet őseredete nyilván valahol az ókori gladiátor-játékok körül keresendő, azonban 1987-ben, amikor ez a film is készült, még szó sem volt a gyakorlatban Való Világokról, vagy más túlélő-showkról. Az écesz – minő meglepetés! – itt is Stephen Kingé, akinek regényéből rendezte ezt a filmet Paul Michael Glaser, akit viszont “személyesen” is ismerhetünk, hiszen ő volt Starsky (a bodor fekete) a Starsky és Hutch-ból, már ha valakinek mond ez az információ még egyáltalán bármit is. A főszerep azonban itt Arnold “wannabe governator” Schwarzeneggeré. Egy ártatlanul elítélt kommandós blablabla visszautasíthatatlan ajánlatot kap egy tévémogultól: vegyen részt egy olyan versenyben, melyben reá vadásznak – és ezt a tévé élőben fogja közvetíteni. Ha túléli szabad, ha nem, akkor halott. Arnold szabad akar lenni. Ennyi a film, de a jelen esetben ennyi is elég a klasszikussá váláshoz.

Monory-Mész András Meteo (Duna, 22.50) című filmje is pacekba találta nálunk annak idején a nyolcvanas éveket (legalábbis annak egy markáns “szeletét”). Nemcsak a lepukkant gyárcsarnokokban, neonfények között burjánzó, romantikus disztópiájával, hanem azzal is, ahogy benne a magyar underground popzene fontos figurája, Kistamás László (Kontroll csoport) alakítja az emblematikus főszerepet.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök bejegyzéshez

 1. gukker szerint:

  A “Volt egyszer két Németország”-hoz kapcsolódva az említett rakéta Pershing II (nem Perschen).
  https://en.wikipedia.org/wiki/Pershing_II
  https://hu.wikipedia.org/wiki/John_Pershing
  (bocs, ha csak typo).

  A “Menekülő ember”-hez kapcsolódva meg ajánlanám megtekintésre Yves Boisset kitűnő filmjét, a “A kockázat ára”-t.
  http://www.port.hu/a_kockazat_ara_le_prix_du_danger/pls/w/films.film_page?i_film_id=28561
  Szinkronosan is elérhető, valamikor régen a tv-ben is láttam. Így 30 év után megnézve is friss és aktuális (sőt, egyre inkább!).

  • efes szerint:

   Igen, én is gondolkodtam ezen a Perschenen, hiszen annak idején tényleg tele volt a híradó a Pershingekkel (asszem ezekre volt a “testvéri válasz” az SS 20), emlékszem rá, már ifjú felnőtt voltam abban az időben – de reggel nem futotta többre és nem vagyok hadászati szakértő sem. Talán a németeknél Perschennnek hívták a Pershinget?

   Igen, a Kockázat ára is rémlik, főleg Michel Piccoli figurája, de nagyon régen láttam. Köszi, hogy megemlítetted.

 2. gukker szerint:

  Akkor azt jól elszabták. 🙂
  Pershing az.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s