Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap

Nem az élet rögös oldalán kezdünk, hiszen egy habkönnyű, szerelmes rom(antikus)kom(édia) a Barátság extrákkal (RTL II, 19.00/23.00), amiben (ezúttal) Mila Kunis és Justin Timberlake próbálja ki, vajon létezik-e egy barátságban csak szex, és más semmi. Naná. Semmi extra, viszont legalább működik. Mármint, a film.

benjamin közlegény - goldie hawnA napokban zajló “pedagógusforradalom” tematikájához lazán igazodik a Cinemax mai programja, mégpedig két filmmel is. Az első, Eszmélet (Cinemax, 20.00) című angol drámáról nem tudok sokat, csupán annyit, hogy egy szigorú leányiskola falai között játszódik múlt század hatvanas éveinek végén, ahol egy különös ájulás-sorozat okoz riadalmaz a diákok között. Gus Van Sant 2003-ban Cannes-ban Arany Pálmát nyert Elefánt (Cinemax, 21.45) című filmje viszont az egyik legpontosabb és leghitelesebb természetrajzát adja a ma is igen aktuális problémának, amikor az iskolába bevonul a fegyveres erőszak. Egy nap történetét látjuk, hosszú-hosszú snittekben követjük az iskola kiszemelt tanulóit, amint mindennapi tevékenységeiket végzik. Egyik fotószakkörre jár, a másik három simán trécsel, egy másik csapat focizik, és így tovább. Ketten közülük postán rendelnek fegyvert (Amerikában ezt is lehet), majd zongoragyakorlás (Für Elise, majd Appassionata) és kis tévézés (dokumentumfilm Hitlerről) után beballagnak iskolájukba, és pusztán unalomból, ahogy a számítógép lövöldözős játékaiban megszokták, hideg fejjel és szenvtelenül kinyírnak mindenkit, aki eléjük kerül. (Bővebben)

A Tiszta vér (Viasat6, 21.00) című darab témája gyanúsan emlékeztet a jóval frissebb Tiszta napfény című film témájára, valójában azonban tök másról szól. Itt is bűntények utáni mocskot kell feltakarítani, azonban nem két csinos csajnak, hanem egy nem különösebben szexi ex-zsarunak (Samuel L. Jackson), jobb és más híján. Egy nap azonban véletlenül a helyszínen elkövetett bűntény bizonyítékai is felmosódtak, és ki lenne más a gyanúsított, mint maga, a takarító…

A boldogságot azonban újra az akár transzvesztita Mad Maxként is aposztrofálható Priscilla, a sivatag hercegnője (FOX, 21.00) hozza el számunkra. E csodás filmben úgy száguldunk át Ausztrália kietlen, sivatagos tájain, ahogy Max az említett példában, itt azonban még van víz, sőt, csillámpor és strucctollas boák is, valamint epilált férfivádlik ropják tűsarkakon a sivatag porában a didgeridooval előadott I Will Survive!-ra. Utolérhetetlen road movie, maxi-tünci cukiság a világ végén.

A Benjamin közlegény (Viasat3, 21.00) című súlytalan komédia alapszituációja eközben mindössze annyi, hogy vajon mit kereshet a vakítóan szőke, féktelenül szertelen és még hamvasan bájos Goldie Hawn (a képen) az amerikai hadseregben?

Az ügyfél (Duna, 22.05) című amerikai film afféle tárgyalótermi dráma. Az e műfajban specialistának tekintett John Grisham írta a könyvet, Joel Schumacher pedig megrendezte – tehát túl nagy baj nincs is e darabbal. Klisék és sablonok, ami műfaji filmeknél, úgymond, “típushiba”, de legalább biztonságosan (és kiszámíthatóan) működik, elsősorban Susan Sarandonnak és Tommy Lee Jonesnak köszönhetően. (Bővebben)

A szomszéd (ATV, 22.40) című thriller viszont a terrorizmus ma sajnos, igen divatos témájában kutakodik azzal, hogy a köztünk élő, ártatlan átlagpolgároknak látszó, ún. alvó terroristasejtekről mesél. A legizgalmasabb ebben a történetben az, hogy még a 2001. szeptember 11-i WTC-merényletek előtt készült. Főszerepben Jeff Bridges, illetve Joan Cusack és Tim Robbins.

Michael Clayton (TV2, 23.05) című, ismét egy tárgyalótermi drámába oltott krimiben, illetve annak címszerepében George Clooney adja a jól menő, de magánéletileg romokban heverő ügyvédet, aki éppen összeomló kollégáját készül kisegíteni a bíróság előtt – a rafkós és rámenős ügyésznő ellenében. Közben még az is kiderül, hogy védence sem ártatlan… A havert Tom Wilkinson, az ügyésznőt pedig Tilda Swinton alakítja, utóbbinak az itt bemutatott remeklése Oscar-díjat ért.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s