Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap

Folytatódik az Oscar-hétvége, élő közvetítés eredeti hanggal is (!) a Dunán, 00.20-tól. Tudom, hogy vannak, akik kollektív, pezsgős virrasztással készülnek… Meglátjuk. Még délután indul A Gyűrűk ura – A Gyűrű szövetsége (RTL II, 17.40), ami anno 4 db.-ot gyűjtött be az arany szoborból, elsőssorban látványkategóriákban. Én nagy rajongója voltam az alap-trilógiának, de azért már én is unom rettenetesen Frodót, Gollamot és a többi bájos figurát.

szemekbe zárt titkok  ricardo darínAng Lee mézédes vegetáriánus-propagandája, a Pi élete (FEM3, 18.25) is négy Oscart ért 2013-ban, ettől azonban még nem lett jó film – én legalábbis nem szerettem: bővebben.

A Kapcsolatban (Cool, 19.05) ezalatt Jodie Fosterrel tölthetjük az estét, aki most egy rádiócsillagászt alakít, aki óriási rádióteleszkópjain keresztül fürkészi a világűrt, esetleges Földön kívüli intelligenciáktól érkező rádiójelek után kutatva. A Robert Zemeckis által rendezett film azzal a feltételezett esettel játszik el, hogy mi van, ha ezek a jelek megérkeznek? Felismerjük-e őket egyáltalán, s ha ezek a jelek tényleg azok, aminek hisszük őket, akkor képesek leszünk-e egyáltalán felvenni a kapcsolatot az idegenekkel, s ha igen, az milyen hatással lesz az emberiségre? A film műfajilag természetesen sci-fi, de annak a filozofikus, ám izgalmas cselekménnyel is bíró válfajából, a végén nem kevés érzelmi ki- és lecsapódással.

Az Álljon meg a nászmenet! (Duna, 20.10) című atombiztos romantikus komédiában eközben Julia Roberts veszi igencsak zokon, hogy régi barátja, Dermot Mulroney -akivel természetesen, soha, semmi, semmikor nem történt- bejelenti, hogy feleségül veszi Cameron Diazt, ezért felindulásában féltékenyítő hadműveletbe kezd a szerencsétlen Rupert Everettel.

A bombák földje (film+, 21.00) viszont megint egy Oscar-szivacs, méghozzá egy egész vitrinnyi szoborral. Kathryn Bigelow sokszor láthatott filmje izomból moralizál, még akkor is, ha hősei mereven elzárkóznak minden moralizálástól. A film a háborúcsinálást afféle drogként mutatja meg, a profi katonákat pedig drogosként. (Bővebben)

Gus Van Sant Good Will Huntingja (Film Mánia, 21.00) is nyerő darab volt és nyilván az még ma is. Oscar-díj járt Robin Williamsnek élete egyik legjobb alakításáért (amihez Tordy Géza remek szinkronja csak hozzáadni tudott!), valamint szintén Oscar Matt Damonnak és Ben Afflecknek a forgatókönyvért (!), mely egy balhés utcagyerekben rejlő matematikazseni megható és minden idealizmusa mellett is hiteles történetét meséli el.

Majdnem a 2012 legjobb romantikus komédiája lett (nálam) ez a Bradley Cooperrel, Jennifer Lawrence-szel (neki itt jött egy Oscar!), Robert de Niróval és sokan másokkal hódító Napos oldal (FEM3, 21.00), ha nincs az a végkifejlete, ami. Félreértés ne essék, azzal sincs különösebb baj, azon kívül, hogy közhelyes, a happy ending pedig amúgy is kötelező műfaji kellék. Szerintem azonban úgy fityeg a film végén ez a (pici spoiler) táncverseny+satöbbi, mint bicikliző majmon a bohócsipka.Ennél én többet képzeltem az eleje és a közepe alapján… (Bővebben)

Minden romantikus lelkületű személyi testőr, valaminta néhai Whitney Houston összes rajongójának kedvenc filmje a Több mint testőr (RTL Klub, 21.00) című nagyívű szerelmi románc, melyben a híres énekesnő (akit Whitney alakít, egyébként meglepően hitelesen) egy romantikus lelkületű testőrt (Kevin Costner) kénytelen maga mellé venni, az egyre elszemtelenedő rajongók távoltartását megakadályozandó. A nő és a férfi kényszerű együttléte azonban, úgymond, hamarosan túlnő a hagyományos munkakapcsolaton. And áááááááááiáááááiááááj…. (Ami csak jelölést kapott…)

A Nők (TV2, 21.00) című vígjátékot nem láttam. Ahogy nézem, nők nevetnek benne saját magukon, hiszen írója-rendezője (Diane English és Claire Booth Lice, illetve Diane English), valamint főszereplői (Meg Ryan, Annette Bening, Eva Mendes, Candice Bergen, Carrie Fisher, Bette Midler, és még sokan mások) is nők – és a forgalmazó ajánlója is ezt mondja. 🙂

Rengeteg film foglalkozik a kérlelhetetlen haldoklás rettenetes, ám mégis kegyelmi állapotával, legkézenfekvőbb itt A bakancslista, Rob Reiner filmjének említése, hiszen Tessa (Dakota Fanning), a Most jó (m2, 21.05) című igen könnyes angol dráma a leukémiában szenvedő, 16 éves főhőse szintén egyfajta bakancslista alapján próbálja megszervezni hátralévő, szinte a két kezén megszámlálható mennyiségű napjait. (Bővebben)

A Szemekbe zárt titkok (Duna, 22.05) is komoly feltűnést keltett annak idején, hiszen milyen film lehet az, amelyik tulajdonképpen vita nélkül elhozta 2010-ben a nagy esélyesnek tartott Fehér szalag elől a Legjobb Idegennyelvű Filmnek járó Oscar-díjat? Nos, ilyen,mint ez az évtizedeket átölelő, szövevényes cselekményű, érzelmes, néhol vicces, de mégis felkavaró erejű, tipikusan dél-amerikai történet. (Bővebben) (A képen Ricardo Darín a főszerepben.)

A király összes embere (ATV, 22.20) tulajdonképpen “scifi”, hiszen egy becsületes politikusról szól a történet, ami így önmagában, a valóság hímes mezején bandukolva, tényleg nem több egy szép oximoronnál. A viccet félretéve, Willie Stark karaktere valóban élt, s bár karrierje és figurája eléggé “dramatizáltan jelenik meg”, ám a történet mégis a valóságban gyökerezik, minden benne megmutatkozó, emberi gyengeséggel egyetemben. A film amúgy remake. Sean Penn is remek Stark szerepében (bár most is nyomja fullba’), de elképesztő a mellékes karaktereket alakító színészek névsora is, Kate Winslettől Sir Anthony Hopkinsig. Kissé idealista megközelítésű, ám mindenképpen tanulságos film ez – manapság pedig főleg az.

Elegáns befejezése lehet a mai napnak a Szigorúan bizalmas (film+, 23.30) című mozi is, mely óriási sztárparádéval (Kim Basingertől, aki a legjobb női mellékszereplő Oscarját kapta ezért az alakításért ’98-ban, Kevin Spacey-n és Russell Crowe-n át Guy Pearce-ig) kápráztat. Egy igazi, amolyan Raymond Chandleres krimiről van szó (írója James Ellroy), erős film noiros felhangokkal, sok izgalommal és csavaros cselekménnyel, valamint menő öltönyökkel, benga nagy, ötvenes évekbeli amerikai autókkal és a kaliforniai tél vakító napsugaraival. Műfajában hibátlan, tulajdonképpen tökéletes film.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap bejegyzéshez

  1. Kata szerint:

    A szemedbe zárt titkokból most készült remake Julia Roberts-szel és Nicole Kidmannel.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s