Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök

Billy Bob Thornton Cormac McCarthy-adaptációját, a Vad lovakat (Filmcafe, 21.00) még mindig nem tudtam megnézni, de valami zavart határozottan érzek az Erőben… Túl sok a kérdőjel. Matt Damon, Penélope Cruz? A színészként olykor zseniális teljesítményre képes Billy Bob rendez? Méghozzá a poszt-apokaliptikus irodalom királyának, McCarthy-nak írásából egy cowboyos filmet, ami nem western? Talán ma meglátjuk.

margot az esküvőn - nicole kidmanSzintén sötét ló a Margot az esküvőn (Paramount Channel, 21.00) című filmvígjáték, mely egy testvérpárról szól, aminek egyik része (Jennifer Jason Leigh) éppen esküvőre készül, melyre természetesen a másik fél (Nicole Kidman – a képen) is hivatalos. Margot, a másik fél azonban érzelmileg nem áll éppen a helyzet magaslatán, így az esküvő permanens ribillióba fullad. Vagy valami ilyesmi…

Az Apja lánya (Universal Channel 21.20) című romkomban Ben Affleck játssza azt az özvegy apát, aki egyedül marad kislányával. A dolgok napi rutinjait megkönnyítendő, hazautazik vidéki kisnyugdíjas apjához. Unalmasan kattognak a hétköznapok kerekei, egyedül a kislány érzi jól magát a szabad vidéki levegőn. Aztán apa is találkozik valakivel (Liv Tyler)… Tararammm. A gyökér humoráról híres Kevin Smith ezúttal egy kedves filmet rendezett.

A Csodacsapat (Duna, 21.55) mintha a mai magyar közélet paródiája lenne, de természetesen nem az. Nem az, mondom. Egy mára levitézlett hajdani focisztárt repít el zaklatott sorsa az isten háta mögötti (már megint…) Bretagne-ba, ahol gaz multik éppen felszámolnák a városka halfeldolgozó üzemét, viszont a városka csapata még versenyben van az iksz-osztály bajnoki címéért, ha az megvan, megmenekül a halfeldolgozó is. A sztár az ügy érdekében beveti hajdani tudását, valamint összecsődíti hajdani – mára már hozzá hasonlóan romos állapotban lévő- csapattársait és bár nem teljesen simán, de végül is. Francia lesz a film, komédia, és talán elmegy, szódával.

Lesz megint az annak idején igen komoly kritikai sikert arató Egy különc srác feljegyzései (The Perks of Being a Wallflower) (Galaxy, 22.00), melyben Stephen Chbosky saját bestsellerének filmváltozatát rendezte meg és a kamaszkor “túlélésének” agyonbeszélt, ám mégis a maga cizelláltságában elmondhatatlan nehézségeiről mond el egy történetet. (Bővebben)

Az Elizabeth (Paramount Channel, 21.40) I. Erzsébet angol királynő (Cate Blanchett) nagyszabású, pompázatos életrajzi drámája, az angol-indiai Shekhar Kapur rendezésében. Blanchett remek, a kosztümök pompásak és a film is bőven nézhető: mindent tud, amit egy ilyen filmtől elvárhatunk.

Alapvetően utálom a repülőgép-katasztrófás filmeket, azonban Paul Greengrass A United 93-as (Viasat3, 23.20) járat történetét feldolgozó filmje elég érdekes ahhoz, hogy ajánljam. Arról a repülőről van szó, amit nem sikerült “célba juttatni” 2001 szeptember 11-én. Greengrass az utasok rokonaival való interjúk, a légi irányítás és a biztonsági szolgálatok ügyeletben lévő tagjainak visszaemlékezései és más dokumentumok alapján rekonstruálja a United 93-as járat utolsó repülését – az eredmény igen hitelesnek tűnik, amellett, hogy mint film, megdöbbentő és torokszorító.

Minden generáció “nagy” generáció, mármint azok szempontjából, akik beletartoznak, de valamilyen okból az a generáció, amely a hatvanas években töltötte kamasz- és ifjúkorát, következetesen “A nagy generációnak” nevezteti magát. Pedig van vaj az ő fülük mögött is, méghozzá tonnaszám, ez azonban tök mindegy abból a szempontból, hogy András Ferenc és Bereményi Géza A nagy generáció (Duna, 23.40) című története remek film, mely pontosan fogja meg a hetvenes-nyolcvanas évek jellemző magyar közhangulatait, amikor az a bizonyos generáció, akik magukat “a nagynak” hívják, rájöttek saját korlátaikra, kicsinységükre, valóságukra.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s