Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek

Budapest angyala (Film Mánia, 21.00) a második világháború alatt több mint 5000 magyar zsidó életét megmentő spanyol diplomata, Ángel Sanz-Briz alakjának emléket állító, amúgy igen szép kiállítású spanyol-magyar produkció. Nem ködösít, de nem is misztifikálja túl főhőse alakját, érthetően és világosan (ha úgy tetszik, akkor kicsit iskolásan) elmeséli az 1944-es év hozzá köthető, igen komoly emberi nagyságról tanúskodó eseményeit. Hitelesek a külső, korabeli időket megidéző jelenetek, és jók a mindvégig spanyolul játszó magyar színészek is (nekem különösen tetszett Gáspár Kata -Zsófi- érett, Őze Áron -Eichmann- jegesen vérfagyasztó, Lengyel Tamás -Zsófi nyilas bátyja- ostoba brutalitást sugárzó és Tamási Zoltán -Hoffmann- megrázó alakítása).

ízlések és pofonok - catherine zeta-jonesA Szemfényvesztés (Story4, 21.00) egy átlagosnak mondható, 1994-ben készült krimi, melyben Madeleine Stowe alakít egy vak hegedűművészt, aki egy műtét következtében részlegesen visszanyeri a látását. A műtét következtében azonban a lánynak furcsa látomásai, például látta a gyilkost, aki a szomszédjában lakó nőt meggyilkolta. Senki nem hisz neki, csak a fiatal nyomozó (Aidan Quinn). Körülbelül úgy vagyok én is ezzel a filmmel, mint a filmbeli nő a gyilkossal – láttam valamit annak idején, de hogy pontosan mit?

A szendébb lelkületű nézőknek is meglesz a napi betevő: a Fogadom (FEM3, 21.00) című romantikus dráma arról szól, hogy van egy szerelmespár, melynek női része (Rachel McAdams) egy autóbaleset következtében kómába esik, s amikor magához tér, olyan amnéziában szenved, hogy nem ismer meg senkit, még szerelmét sem. A férj (Channing Tatum) azonban keményen küzd, hogy újra megismertesse, megszerettesse magát hajdani szerelmével. Jaj nekem.

Valamilyen okból péntekenként erős a horror és a scifi-felhozatal. Én a horrorokat nem szeretem, ezeket a scifiket meg annyiszor adták már, hogy csak slágvortokban: A Mars-mentőakció (AXN, 21.00) Brian de Palma filmje, egyfajta robinzonád, misztikus végkifejlettel és jó színészekkel: Gary Sinise, Tim Robbins, Don Cheadle. A Napfény (AMC, 21.00) viszont a Trainspottingtól a Gettómilliomosig sok mindennel próbálkozó Danny Boyle filmje, ha lehet, még filozofikusabb, mint az előző ajánlat. Zöld üzenet, világbéke, megsemmisülés. Ridley Scott viszont a Prometheus (SuperTV2, 21.00) című filmjével kívánja megmagyarázni korábbi, Nyolcadik utas a Halál című, hírhedt műfaji alapvetését – szerintem feleslegesen. A Waterworld – Vízi világ (Viasat3, 21.00) pedig Kevin Costner filmje, amely sokáig bitorolta az egyik legnagyobbat bukó hollywoodi szuperprodukció meglehetősen kétes dicsértékű címét: túl sokba került, viszont a közönség is túl magasról tojt rá. Nem olyan vészes pedig a jó hosszú mű, sőt, én kifejezetten szeretem. A kifejezetten bátor ötleten alapuló kalandos mesefilm a (remélhetőleg soha be nem következő) harmadik világháború után játszódik, amikor már a Föld teljes egészét tenger borítja. Harc az ivóvízért folyik, Costner magányos, (tehát) magának való hajós, aki egy nap hajótörötteket vesz fel hajójára. Az új utasok iránt viszont a tenger kalózai is élénk érdeklődést mutatnak… Kb. Mad Max, tengeren.

Mivel lassan húsvét, így a ma este már igen elavultnak tűnő Szilveszter éjjel (Cool, 21.05) című szilveszter éjjelén játszódó komédiát viszont csak azért ajánlom be, mert igen komoly sztárparádét láthatunk benne, Robert de Nirótól Jon Bon Joviig és Michelle Pfeiffertől Halle Berryig.

Anyunak való, főzőcskézős romantikus komédia az Ízlések és pofonok (RTL Klub, 21.25), ugye, kinek a pap, kinek a papné, kinek Catherine Zeta-Jones (a képen). A Bella Martha című német film hollywoodi verziója ez, ha esetleg ismerősnek tűnne valakinek a sztori, melyben egy munkamániás séfnő (Kati) megörökli cserfes unokahúgát, akivel nem tud mit kezdeni, de aztán jön a sármos új szakács (Aaron Eckhart), és izzani kezdenek a szenvedélyek. Mondom, ízlések és pofonok…

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s