Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök

Sziklakemény kelet-európai történettel tromfolja a Cinemax a mai estét (is), sajnos csak az előfizetői számára. Látszólag ártalmatlan, kedves, könnyes-bús mese vidéki hősökről, kóklerekről és kisstílű “nagymenőkről” a szerb Darko Lungulov Szobrot Michael Jacksonnak (Cinemax, 20.00) című mozija (a képen beszédes jelenet a filmből), mely azonban, rögtön a joviális felszín alatt, orkán erejével vágja arcunkba az ostoba rasszizmustól és a féktelen idegengyűlölettől fűtött mai szerb valóságot, ami lényegileg tök ugyanaz, mint a magyar. (Bővebben)

szobrot michael jacksonnakEnnél lényegesen könnyedebb, szórakoztató limonádé a Felkoppintva (Viasat3, 21.00), egy mindenféle szentimentalizmustól mentes, friss és szórakoztató alkotás (az akkoriban még függetlennek tűnő) Judd Apatow műhelyéből, melyben egy megesett este válik túlságosan komollyá. (Bővebben)

Egy másik romantikus komédiában viszont Julianne Moore és Pierce Brosnan alakít Válótársakat (Filmcafé, 21.00), vagyis két rámenős, válási ügyekkel foglalkozó vérbeli ügyvédet, akik viszont jellemükben tűz és víz. Viszont pert még nem vesztett egyikük sem. Ez alkalommal egy híres sztárházaspár szétbontásán kell ügyködniük, ezúttal azonban egymással szemben: egyiküknek a férj, másikuknak a feleség érdekeit kell védenie.

A Hideghegy (Paramount Channel, 21.00) a sajnos igen korán elhunyt Anthony Minghella (pl. A felolvasó, Az angol beteg) nagyívű és nagyszerű történelmi családdrámája, igen parádés szereposztásban: Nicole Kidman, Jude Law, Natalie Portman vagy Philip Seymour Hoffman “árnyékában” méltán kapott Oscart Renée Zellweger a zseniálisan megformált szabadszájú, karakán Ruby mellékszerepéért. (Bővebben)

Ugyanekkor a Hajsza (film+2, 21.00) című akcióthrillerben Mickey Rourke egy hosszú copfos, pizzaképű indián bérgyilkos, akinek egyik “munkáját” avatatlan szemek is látták… Forgatókönyv: Elmer Leonard!

Az Arthur Newman világa (Duna, 21.55) egy kiégett, középkorú férfi (Colin Firth) fáradt próbálkozása arra vonatkozóan, hogy megújítsa életét. Ez tulajdonképpen teljes addigi életének felrúgásával történik, új élet, új személyazonosság – és egy új szerelem (Emily Blunt), aki viszont szintén nem volt az régen, mint akinek most mutatja magát.

Éjszakai baglyoknak viszont egy érdekes kihívás lehet Herskó János 1963-ban készült Párbeszéd (Duna, 23.35) című, igazán ritkán látható filmdrámája, melyben egy házaspár történetét ismerhetjük meg. A nő (Semjén Anita) gazdag zsidó származik, túlélte a koncentrációs tábort és a háború utáni új rendszer élmunkásává válik. A munkásszármazású férfi (Sinkovits Imre) a háború előtt illegális kommunista volt, a háború után pedig a kommunista igazságszolgáltatás élharcosa lesz. A férfi és a nő összeházasodnak, ám a férfit hamarosan koholt vádak alapján bebörtönzik. ’56 után találkoznak, és egy hosszú párbeszédben próbálják meg értelmezni a velük és a világukkal történt dolgokat. Rendkívül expresszív képi világ és igen érdekes, bátor, ám érthetően igen burkolt formában megjelenő gondolatok (még csak 1963-at írunk ekkor!) jellemzik ezt a filmet.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s