Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek

Nagypéntek lévén, természetesen a jelenleg regnáló, nevében mindenképpen keresztény-nemzeti kurzus Duna nevű zászlóshajója mondja ki a tutit, mivel -ahogyan tavaly ilyenkor is- ismét műsorra tűzi Mel Gibson annak idején nagy feltűnést keltő, helyenként kisebb-nagyobb botrányokat okozó A Passió (Duna, 22.20) című, erősen fogalmazó és erős érzelmeket is kiváltó/kiváltani képes drámáját. A film gyakorlatilag pontosan arról szól, ami a mai napon történt a jeruzsálemi Koponyák hegyén, nagyjából ezerkilencszáz-nyolcvanhárom évvel ezelőtt, már ha igazat adunk mindannak, ami a “nagy könyvben” meg vagyon írva. Hogy azonban maga a mű, mármint ez a mai film milyen, arról megoszlanak a vélemények… Gibson mindenesetre a maga legteljesebb történeti hűségében szerette volna ábrázolni Jézus utolsó óráit, s annyit egészen biztosan elért, hogy a film megtekintése legalább olyan kínszenvedés, mint amit a Názáreti átélt a Via Dolorosán (lásd a képen).

a passió - jim caviezelA hivatalos kultúrpolitika által felemelt, majd gondolatait, valódi üzenetét megismerve gyorsan el is felejtett Márai Sándor emigránséveiről készítette a Szalay György – Dárday István alkotópáros Az emigráns – Minden másképpen van (Duna World, 19.00) című film, amiben Bács Ferenc alakítja kiválóan az írót, akinek személyiségéről, valamint nehezen felfogható, időskori öngyilkosságáról is igen árnyalt képet kaphatunk.

Amióta Pajor Tamás az orrunkra koppintott, már mi is azt hisszük, hogy a legnagyobb szentek életén nincs semmi nevetnivaló, sőt, még kivetnivaló sem igazán. A szentek filmes életrajzaiban viszont az olaszok a menők, akik a temperamentumuknak megfelelően nem ismernek határokat a rajongásban és a szívhez szóló üzenet szívhez szóló érzelmektől túlcsorduló kézbesítésében. Kis Szent Teréz életét viszont egy angol produkcióban mesélik el ma nekünk, így talán visszafogottságában lehet érdekes a Teréz – A szeretet kis útja (Duna, 20.40) című film, egyenesen Vatikán áldásával és ajánlásával.

Az Üres városban (Film Mánia, 21.00Adam Sandlert, a puki-kakifilmek koronázatlan császárát nézhetjük meg, ám meglepetésre egy egészen tisztességes, majdhogynem igényes drámában. Egy barátság (Don Cheadle) történetét meséli el a film a 2001. szeptember 11-i terrortámadás árnyékában. No persze, nem merülünk bergmani mélységekbe, de egy hollywoodi melodrámától elvárható korrekt, szerethető film azért bőven kikeveredik a végén. (Bővebben)

A zsaruk becsülete (Story4, 21.00) című krimidráma a rendőri igazságszolgáltatás morális kérdéseit feszegeti, a korrupciót, a bűnpártolást és az egyenruha szimbóluma és a rendőri eskü közti ellentmondást. Edward Norton egy olyan rendőrt alakít a filmben, akinek családja generációk óta rendőrként szolgál, a rendőri munkát hivatásként megélve. Egy tragikusan végződő rendőri bevetés ügyében nyomoz, azonban a nyomozás szálai saját családjához vezetnek vissza…

Brooklyn mélyén (film+2, 21.00) című krimi-dráma is zsaru-film, mely akár Antoine Fuqua A kiképzés című, igen remek kis mozijának második részeként is felfogható. Három párhuzamosan futó zsarusors, mely a végső véres fináléban ér össze. Kiábrándult, naturalista pillanatkép a mai New York bűnüldözéséről, szociografikus hitelességgel megrajzolva. Nincsenek hősök, csak áldozatok, akik akkor szerencsések, ha egy órával tovább élnek, mint a másik. A vakmerő Ethan Hawke és a laza Don Cheadle mellett különösen remek a tisztesen megőszült Richard Gere a nyugdíj előtt álló, gyávácska zsaru szerepében.

Az utolsó esély (AXN, 21.00) Tony Scott immár majdnem húsz éves, tengeralattjárós akció-dolgozata, melyben Gene Hackman a fafejű, konzervatív parancsnok, aki -miközben Oroszországban katonai puccs zajlik – atomtengeralattjáróját orosz vizekre kormányozva majdnem kirobbantja a harmadik világháborút, ha nincs észnél fiatal másodtisztje, Denzel Washington.

Ufóisten (Keanu Reeves) leszáll a Földre, hogy megmentse azt, az Univerzum kevés élhető bolygói közül az egyiket, lakóitól, az emberektől. Aztán meghallja Bach zenéjét, találkozik néhány emberrel, beszélget egy jót, lát néhány könnycseppet – aztán elbizonytalanodik és meggondolja magát… Legalább látványos lenne az Amikor megállt a Föld (TV2, 21.30), de még csak az sem.

A Szerencsecsillag (RTL Klub, 21.50) pedig egy szép, romantikus, giccses mese arról, hogy ha a katona (Zac Efron) hazatér a háborúból, akkor majd megtalálja azt a szép, szőke lányt (Taylor Schilling), akiről a csatazajban álmodozott egy véletlenül talált fénykép alapján…

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

6 hozzászólás a(z) Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek bejegyzéshez

  1. gukker szerint:

    “nagyjából kétezer-tizenhat évvel ezelőtt”
    Lehet, hogy nem jól emlékszem, de nem Jézus születésétől indul a számolás?
    A “krisztusi kor” szólás szerint ez esetben pedig 33 évet le kéne vonni, így 1983 jön ki.
    Ez persze csak kötözködés. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s