Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat

Igen erősen kedvez a mai kínálat az esküvő-, illetve lagzifétisisztáknak, ugyanis e tárgykörbe vágó dolgozatok zárják – úgymond- keretbe a mai penzumot. Egy Bazi nagy görög lagzival (TV2, 19.00) indítunk, ami egyrészt minden idők egyik legnagyobb nyereséget termelő filmje, már a bekerülési költségek relációjában, másrészt már mindenki látta. Egy saját hagyományaikat tisztelő, vallásukat megtartó, húst hússal zabáló, zajos, temperamentumos családban nevelkedett kövér, csúnya, szemüveges görög lány egy nap gondol egyet és változtat életmódján, külsején, és hamarosan össze is szed egy rendes, jól nevelt, fehér, keresztény és amerikai fiút, aki még vegetáriánus is. Ennyi a film konfliktusa, minden ebből fakad – lásd a film címét.

SpartacusA Macska-jajban (AMC, 20.10) mindezt megoldják családon belül, a lényeg úgyis az umca-umca, az aranyfogak és a végeláthatatlan tivornya.

Juan Antonio Bayona A lehetetlen (RTL II, 20.00) című filmje szinte hempereg és lubickol a 2004-es Andamán-tengeri nagy cunamiban, a zombikként dülöngélő, elveszett családtagjaikat kereső áldozatok között (Naomi Watts, Ewan McGregor), a végtagokon szakadó hús, reccsenő csontok és szétspriccenő vér, rothadó mocsok és a pusztulás képeiben. Igen rossz film ez, de gondoltam, szólok… (Bővebben)

Ehhez képest az Ilyen az élet (film+, 20.45) című romantikus komédia csupa-csupa műbalhé, műhiszti, műboldogság, Katherine Heigl és Josh Duhamel részvételével. A téma annyi, hogy a két élhetetlen, elkényeztetett figura egy szerencsétlenségnek köszönhetően egy kis csöppség gyámjává válik, akinek léte alaposan felforgatja életüket.

Ha fizetnének, sem emlékszem A felejtés bére (FEM3, 21.00) című filmre, pedig biztosan láttam már. Talán ha fizetnének érte? Nem tudom, fizettek érte? Philip K. Dick regényeinek, történeteinek megfilmesítésével rengetegen próbálkoznak, azonban legtöbbjüknek rendre bele is törik a bicskájuk. Dick történetei ugyanis ritkán látványosak, ne igazán filmszerűek, inkább filozofikus, elgondolkodtató történetek, melyek olyan problémákkal foglalkoznak, mint a klónozás, a tudat torzulásai, a gondolkodás ”mechanikája”, vagy mint jelen esetben az emlékezet útvesztői. E filmet azonban a látványos piffpuff&dirrdurr&csittcsatt-filmek hongkongi királya, John Woo rendezte, főszerepben Ben Affleckkel, Uma Thurmannal és Paul Giamattival, ma tesztelhető végeredménnyel.

Madonna filmszínészi ambícióira viszont emlékszem, bár azok nem igazán voltak emlékezetesek… Rendezőként és forgatókönyvíróként viszont eddig nem is tudtam, hogy voltak próbálkozásai. Így a 2011-ben bemutatott W.E. – Országomat egy nőért (Filmcafe, 21.00) című film is tökéletesen ismeretlen számomra, fogalmam sincs, hogy hova tegyem… Két romantikus történet szövődik össze a filmben, az egyik a híres dadogós VI. György király bátyjának, a VIII. “trónról lemondott” Edwárdnak a sztorija, aki szerelmes lett egy elvált amerikai nőbe, a másik pedig évtizedekkel később történik meg, egy férjezett asszony és egy orosz biztonsági őr között. Megoszló, de néha egészen lelkes véleményeket olvasok róla… tehát lehet még érdekes is.

David Ayer rendező tulajdonképpen “megfilmesítette” azt, amit mi még csak poénként ismertünk, például a Kelly hősei című második világháborús szajré-bohóságból, miszerint: az amerikai Sherman-tankoknak gyenge a fegyverzete és a páncélzata, ezzel szemben a német Tigrisek tényleg vadállatok: szemből halálosak, viszont ha seggbe tudod durrantani, akkor legyőzheted őket… A Harag (TV2, 21.05), ahogy a film címe is jól mutatja, ennél azonban több, és tényleg nem sok köze van az ártatlan viccelődéshez. Mocskos, rohadt háborús dráma, Brad Pittel, például. (Bővebben)

Nem hagyhatjuk ki az ajánlóból Stanley Kubrick, a manapság talán legnagyobb tiszteletnek örvendő filmesnek egy korai, de a későbbi pályájára még csak nüanszokban jellemző Spartacus (Duna, 21.05) című full-hollywoodi remekét sem, címszerepben Michael Douglas apukájával, Kirk Douglasszel, s mintegy mellékesen, a kor egy sor olyan jelentős színészével, mint Sir Lawrence Olivier, Peter Ustinov, Charles Laughton vagy éppen Tony Curtis. A történet a híres gladiátor-lázadás történetét meséli el, Julius Caesar ármánykodásával és némi bujtatott katolikus propagandával a háttérben. (A képen jelenet a filmből)

Graham Greene regényét adaptálta Neil Jordan az Egy kapcsolat vége (Galaxy, 21.40) című masszív romantikus drámájában. A háború után, egy szomorkás éjszakán Maurice, a regényíró (Ralph Fiennes) véletlenül találkozik hajdani szeretője (Julianne Moore) férjével (Stephen Rea), és megpróbálja összerakni, mi történt a nővel, aki miatta hagyta el férjét, akivel együtt volt London bombázása alatt és aki röviddel később, váratlanul visszament férjéhez.

Emlékszünk még a Budacash-botrányra? Vagy a Quaestor-balhéra? Óriási pénzek, fedezetlen kötvények, gigászi lenyúlások… A Wall Street farkasa (SuperTV2, 22.00), Martin Scorsese filmje pont effélékről szól, konkrétan Jordan Belfortról (Leonardo diCaprio valóban Oscart érő alakításában), aki azonban csak vizesnyolcas a mi “tarsolycsabáinkhoz” képest… És e film után legyünk nagyon, de nagyon dühösek, mert csakis mi tehetünk arról, hogy ezek a belfortok és csabák gondtalanul garázdálkodhatnak… (Bővebben)

A végén azonban újra itt A nagy nap (RTL Klub, 22.40) című romantikus komédia, ami akár ígéretesnek is tűnhet, hiszen elképesztő a szereposztás: Diane Keaton, Susan Sarandon, Amanda Seyfried vagy Katherine Heigl a női, míg például Robert de Niro és Robin Williams a férfi szakaszban. Maga a film azonban egy enervált, erőltetett kis “izé”. Egy régen elvált házaspár (Keaton és de Niro) kénytelen eljátszani a tökéletes család szerepét, hogy nevelt fiuk elvehesse a nagyon vallásos családból származó menyasszonyát (Seyfried), miközben a játékban résztvevők mai élete (Sarandon, Heigl) is “beleszól” a dolgok menetébe. Kb. ugyanaz a sztori, mint az Apádra ütök.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Irina Simon szerint:

    hát, ma mindentől elvetted a kedvemet, de van egy jó könyvem 🙂 😛

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.