Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap

Ahogyan a megelőző két hétvégén, ma is a Karib-tengeren kezdünk, természetesen Jack Sparrow-val, aki ezúttal éppen A világ végén (RTL Klub, 18.50) senyved az elátkozott Davy Jones mélységesen mély börtönében, A Karib-tenger kalózai harmadik részében.

nincs bocsánat - morgan freeman és clint eastwoodMaradunk a tengeren a továbbiakban is, a régi időkben, amikor vitorlás hajók szelték a habokat, s rajtuk kemény férfiak tették a dolgukat – illetve, fellázadtak, ha az elvégzendő dolgok túl kemények, túl értelmetlenek, s a parancsok túl durvák lettek. Egyikük tán híresebb lett mindnél: Fletcher Christian híres lázadása nemcsak egy híres csokoládémárkának adott nevet, hanem azt is megmutatja nekünk, hogy mi a teendő olyan esetekben, amikor a sors kegyetlen szeszélye és a pillanatnyi szélviszonyok folytán egy antidemokratikus, autoriter zsarnok telepszik a fejünkre. Ma este egy 1984-ben készült igen látványos filmverzióját láthatjuk a történetnek: A Bounty (m3, 19.40) legénységét Mel Gibson (Fletcher szerepében), valamint Sir Anthony Hopkins, Sir Lawrence Olivier, Liam Neeson, Daniel Day-Lewis és Edward Fox adják, többek között.

A mai este másik erős vonulata a rejtett, fedett, olykor bűnös tevékenységeket folytató, titkos cégek világát bemutató filmek. A Red (film+, 20.25) cselekménye egyáltalán nem mondható ördöglakatnak, sőt, inkább egyszerű, mint az ácskapocs. Nyugdíjas CIA-likvidátor (Bruce Willis) az ún. farok rosszabbik végére kerül, de ahogy összeszedi hajdani, szintén nyugdíjas kollégáit (Morgan Freeman, John Malkovich és Helen Mirren!), öreg ügynök nem vén ügynök-alapon alapvetően fordítanak a helyzeten. Közben a szálak messze vezetnek, de ahogy azt tudjuk, magasról lehet a legnagyobbat zuhanni – és az igaz barátságnál nincs szebb a világon. Csillagsávos lobogó ezúttal nem lengedez. (Bővebben)

A cég (Duna, 21.00), Sidney Pollack nagystílű (és sokszor látott) bírósági drámája John Grisham regénye alapján készült. Tom Cruise itt egy feltörekvő, fiatal, még kellően idealista ügyvédet alakít, aki csúnya dolgokra lesz figyelmes annak a nagynevű, tekintélyes ügyvédi irodának – a “Cégnek” – működésében, amelyik felvette őt közvetlenül az egyetem után. Természetesen, itt is komoly szereposztás (pl. Gene Hackman, Ed Harris) biztosítja a film látványosságát…

A Kémjátszma (Viasat6, 21.00) című, Tony Scott által nagy részben Budapesten forgatott, oldszkúl kémhistóriában viszont Brad Pittet nézhetjük az ezúttal színészként remekelő Robert Redford társaságában. (Bővebben)

A tegnapi Fácángyilkosok után itt a Nyomtalanul (Film Mánia, 21.00) is, a dán Jussi Adler-Olsen újabb története, melyben ismét a nehéz természetű, kezelhetetlen, a tűzkeresztségen is átesett zsaru (Nikolaj Lie Kaas) és kezdetben csak kelletlenül felvállalt segítője, az arab származású Assad (Fares Fares) keres valakit, valakiket, akik nyomtalanul eltűntek. (Azt hiszem, időrendiségben ez a történet megelőzi a Fácángyilkosokat, a két cselekmény viszont nem, illetve csak a két nyomozó személyében kapcsolódik egymáshoz – bővebben.)

A ma esti habkönnyű, szerelmes rom(antikus)kom(édia) a Barátság extrákkal (AXN, 21.00) lesz, amiben (ezúttal) Mila Kunis és Justin Timberlake próbálja ki, vajon létezik-e egy barátságban csak szex, és más semmi. Naná. Semmi extra, viszont legalább működik. Mármint, a film.

Erős (bár mihez képest erős) a krimikomédiák mezőnye is ma este. A hetvenes évek egyik legendás krimisorozata volt az, amiben egy nagyon laza szőke és egy nagyon laza göndör fekete zsaru, egy piros Gran Torinóban száguldozva léptek a bűnözők bütykére. A Starsky és Hutch (Paramount Channel, 21.00) sem úszhatta meg így a “felmelegítést”, mellyel ezúttal Ben Stiller (Starsky) és Owen Wilson (Hutch) kísérli meg a lehetetlent. Habkönnyű, szórakoztató krimi-komédia lett az eredmény, mely azonban híján van bárminek, ami kultuszt csinálna belőle… Ezért sem lett belőle egy új sorozat.

Harley Davidson és a Marlboro Man (RTL+, 21.00) viszont egy tök laza film, legalábbis úgy emlékszem rá. Mindenesetre, marketingszempontból tényleg fasza punkcselekedet elhelyezni két világmárkát egy mozifilm címében… Amúgy ez egy habkönnyű darab, amolyan jófej motorosok akció-vígjátéka, a még fess és babaképű Mickey Rourke és a nyálgép imázsát itt levetkező Don Johnson emblematikus cím- és főszereplésével.

Ide passzol a Cadillac Man (Galaxy, 21.40) című komédia is. Robin Williams adja a címszereplő autókereskedőt, aki fergeteges beszédkészségével a szakma gyöngye. Pénzéhes felesége azonban szorosan fogja a lába között, valamint a helyi maffiával sem kellene üzleti viszonyba keverednie, szorult helyzetét azonban tovább  nehezíti, amikor a szalonban megjelenik a csinos, fiatal titkárnőjének féltékeny és hatragos férje (Tim Robbins). Régimódi, súlytalan vígjáték ez két jó színész hálás jutalomjátékával.

A hívás (RTL Klub, 22.00) azonban már egy érdekesnek tűnő thriller, melyben egy telefonos segélyközpont operátora (Halle Berry) kétségbeesett hívást kap egy tinédzsertől (Abigail Breslin), akit éppen elrabolnak. A hívás megszakad, a hívó félnek nyoma vész, de az operátor egy korábbi, ehhez hasonló esetéből kiindulva saját maga kezd el nyomozni… (Passz, nem láttam.)

Clint Eastwood Nincs bocsánat (ATV, 22.35) című, 4 db. Oscart (!) érő westernje egyik kulcsfilmje a western műfajának, illetve annak a mai, nu-westernnek becézett alfajának. (Peckinpah, Leone, és mások mellett, természetesen). Kitűnő film, amiben Morgan Freeman, Gene Hackman, Richard Harris és maga, Clint bácsi szerepelnek a főbb szerepekben. A cselekmény tulajdonképpen egy szokványos bosszú történet, az újdonság ereje itt elsősorban az alapos lelki-, valamint környezetábrázolásban jelentkezik. (A képen Morgan és Clint bácsi.)

Charles Dickens című klasszikus regényének, az árva Pip és a gazdag, gőgös ám gyönyörű Estellának történetét elmesélő Szép reményeknek (Duna, 23.40) egy 2012-es adaptációjával álmodhatjuk bele magunkat az éjszakába. Stílusos, korrekt film, minden különösebb egyéni jegy nélkül, Holliday Grainger, Jeremy Irvine, Helena Bonham Carter és Ralph Fiennes főszereplésével.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s