Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap

Igen könnyed, ám cseppet sem megterhelő estének nézünk elébe. Persze, az akár érdekes is lehet, ha Michael Douglas, Robert De Niro, Morgan Freeman vagy Kevin Kline szerepel egy filmben. Tőlük még az is érdekes, ha például nekiállnának felolvasni a telefonkönyvet… Azt is megnézné a világon néhány tízmillió ember. Még ha egyenként tennék, akkor is… (Bár azon talán elgondolkoznának már páran, hogy az a Kline, az melyik is?) Valójában persze, a Last Vegas (RTL II, 18.50/23.00) sem sokkal érdekfeszítőbb történet, mint egy telefonkönyv, mégis megnézte már több Magyarországnyi közönség: négy tata, mintegy utolsó nekirugaszkodásként, elmegy mulattírozni Las Vegasba. (Bővebben)

van aki forrón szereti - tony curtis, marylin monroe és jack lemmonRidley Scott 2010-es Robin Hoodjának (Super TV2, 19.30) címszerepében Russell Crowe-t láthatjuk, Cate Blanchett, Max von Sdyow, William Hurt és még egy csomó más jó színész mellett. Megvan a hossza is (nettó 148 perc) a filmnek ahhoz, hogy ne legyen elkapkodva a sherwoodi erdő legendás igazságosztójának története, viszont semmi bűbáj, semmi romantika nincs ebben a verzióban, ellenben sötét, komor pátosz, az igen.

Nem igazán volt ma kirándulóidő, így estére mindig jó, hogy Van, aki forrón szereti (m3, 19.40). Tony bácsi (gyengébbek kedvéért: Tony Curtis) például, akinek partnerei sem akárkik: Jack Lemmon, aki éppen e filmnek köszönheti a világhírt, valamint minden idők örök szexbombája, Marilyn Monroe (aki viszont állítólag megvolt Tony bácsinak is). Garantáltan végig fogja röhögni ezt a remek átöltözős, szerepcserés klasszikus gengszter-paródiát mindenki, aki megnézi. (A képen Tony bácsi, Marylin és Jack.)

Kevin Spaceyt, valamint itt is Las Vegast nézhetjük a 21 – Las Vegas ostroma (AMC, 19.45) című filmben, mégpedig egy excentrikus matematikaprofesszor (illetve a közismert gigászi pénzszivattyú) szerepében, aki a diákhitel “okos” törlesztésének egy lehetséges módozatát tanítja inkább kiemelkedően tehetséges diákjainak az ősrobbanás matematikai képlete, a Mandelbrot-halmaz és más efféle, lényegesen érdekesebb problémák helyett. Másképpen mondva, Black Jackkel a Harvardra, vagy még másképpebben, Ocean’s-trilógia kontra Esőember kontra Good Will Hunting. Nem rossz film ez sem, csak éppen mire az összes cselekménycsavar kicsavarodik, mi nézők már kicsit beleununk a sok matekba.

Jack Sparrowt (Johnny Depp) ma este Ismeretlen vizekre (RTL Klub, 19.50) követhetjük A Karib-tenger kalózai-sorozat, ha nem tévedek, negyedik részében.

Választhatjuk ma estére a Guy Ritchie-Robert Downey Jr.-Jude Law-féle Sherlock Holmest (film+, 20.35) is, melynek második része az Árnyjáték alcímet kapta a keresztségben, mintegy megkülönböztetésül. Ez már lényegesen gyengébb az elsőnél, de még azért lazán elviszi a “hátán” Robert Downey Jr. bohém sármja. Ez alkalommal egy kissé kusza, picit már bugyuta, másodosztályú kalandfilmet láthatunk a világ (értsd: a nyugati civilizáció) megmentéséről, őrült tudóssal, cigányokkal, rengeteg CGI-vel és némi steampunk habbal. Nem mondom, hogy csak a Jeremy Brett, meg efféle hülyeségek, bírom én a vad dolgokat, de ezt azért már untam egy picit.

Alternatívaképpen a Bölcsőd lesz a koporsóddal (Cool, 20.55) tehetünk egy rövid, de velős kirándulást a vegytiszta, azonban nem túl intenzív agytevékenységet igénylő akciófilmek világába. Amit azonban Jet Li nyújt ebben a filmben akrobatika (kung fu) terén, az mindenképpen megér egy pillantást: bővebben.

Felfogni nem tudom, miért gondolja bárki is, hogy a Drive – Gázt! (AXN, 21.00) című film akciófilm lenne, szerintem inkább csak “gáz”, mint akció – azonban a kötött sapkás/kötött sapka nélküli, vastag szemüveges hipszterek moziba járó szub-szubkultúrája a hátán fekve szaladgált ettől a filmtől. (Bővebben)

Minden tűzoltó és minden tűzoltófeleség, -anya és -apa, -gyerek és nagyszülő kötelező filmje a Lánglovagok (FEM3, 21.00). Tökmindegy, hogy a filmben szereplő hős tűzoltók ezúttal amerikaiak, ők a hétköznapok valódi hősei, tegyék dolgukat bárhol a világon. E filmben sztárok (például Kurt Russel, William Baldwin, Robert de Niro, Donald Sutherland), izgalom, feszültség, dráma.

Rendőröket alakít a rendszerint kitűnő Joaquin Phoenix és Mark Wahlberg Az éjszaka urai (Universal Channel, 21.00) című zsarupartner-filmben, ami se nem több, se nem kevesebb egy jó közepes akció-kriminél. Az orosz maffiát -a történetbeli gonoszt- jellemző közhelyek azonban néha már fájnak…

Simón Bolívar Dél-Amerika, de talán az egész világtörténelem egyik legnagyobb felszabadítója, illetve hódítója volt, akinek alakját a mai napig is óriási tisztelet, ország neve (Bolívia), államforma (bolivári köztársaság – Venezuela) és megszámlálhatatlan lovasszobor őrzi szerte a latin földrészen. Fogalmam sincs arról viszont, hogy az életéről készült Amerika embere (Film Mánia, 21.00) című venezuelai-spanyol koprodukció milyen film, ám egy pillantást azért mindenképpen megér.

A Nader és Simin – Egy elválás története (m2, 21.05) című filmet a jelenkori iráni film egyik legelismertebb alkotója, Ashgar Farhadi rendezte. A két címszereplő válásának bonyolult történetét feldolgozó, kissé szappanoperás eszközökkel operáló melodráma számomra túl színes, túl hangos, azt azonban semmi szín alatt nem lehet elvitatni tőle, hogy elég szép kis rést nyit az egyik legszigorúbb iszlám állam minden szennyest (és minden értéket) elrejteni kívánó vastag függönyén és betekintést engedett e sajátos szokások, rítusok és hagyományok uralta színes társadalomba. Farhadi persze tévésorozatokkal kezdte pályáját, így ehhez a kifejezésmódhoz való ragaszkodása talán érthető is, főleg, ha azt ezúttal valódi tartalommal is sikerül megtöltenie… (Bővebben)

Tudjuk jól, hogy Will Smith szerepe az, hogy megmentse a világot… Van azonban a Legenda vagyokban (RTL Klub, 22.25) egy olyan csavar, mellyel ez a mozi igen szépen “kicsavarja” magát a közhelyek unalmas egyhangúságából. De a kezdő képsorok is igen “fílingesek”. Amúgy ez egy vírusos-zombis-negatívan utópikus film lesz. Sokasodjatok és szaporodjatok, mondta.

A Millió dolláros bébi (ATV, 22.35) című millió Oscar-díjas sportdrámában Clint Eastwood adja a megkeseredett, savanyú öreg bokszedzőt, akit -miközben rendezi is a filmet- minden ellenkezése dacára egy tehetséges fiatal bokszolólány (Hilary Swank) mégis újra a csatasorba állít.

A kanadai Atom Egoyan Chloe – A kísértés iskolája (Filmcafe, 22.40) című thrillerjében egy feleség (Julianne Moore) gyanakszik egyetemi oktató férjére (Liam Neeson), hogy csalja őt, ezért felbérel egy luxusprostit (Amanda Seyfried), hogy az buktassa le őt, ha tudja. A kurva azonban túl jó munkát végez és ez olyan események láncolatát indítja el, melyre a feleség legszörnyűbb rémálmai sem fordultak elő…

A híres fotográfus, Anton Corbijn egy bérgyilkos portréját alkotja meg, ezúttal a tőle nem megszokott módon, filmben és színesben. Az amerikai (film+, 23.00) című lírai film fő- és címszerepében George Clooney-t, valamint Toszkánát láthatjuk. (Bővebben)

Az utolsó jelentés (Duna, 23.30) című kém-thriller valós eseményt, Robert Hanssen, a szovjet KGB-nek kémkedő FBI-ügynök lebuktatásának körülményeit meséli el, sajnos, igen unalmasan. Chris Cooper Hanssen szerepében viszont igen remek – akár csak miatta is érdemes megnézni a filmet.

Sajnos, Woody Allen, mire Rómába ért európai élményszerző körútján, úgy látszik, megunta az öreg kontinenst, legalábbis Rómáról már semmi különös nem jutott eszébe… Rómának szeretettel (Viasat3, 23.50) című 2012-es filmje eléggé erőtlen, fáradt kis mozi lett. (Bővebben)

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s