Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat

A ma esti filmmúzeumunkban először egy jó nagy slamasztikába kerülhetünk, méghozzá egyszerre hárman. Neil Simon írta a Hárman a slamasztikában (Duna, 19.35) történetét, ami kvázi garancia is a könnyed, szórakoztató másfél-két órára. Chevy Chase adja azt az egyszeri krimiírót, aki éppen egy bankrablásról ír, amikor bankrablók rabolják el. A fifikás firkász azonban megszökik tőlük, egyenesen csélcsap ex-feleségéhez (Goldie Hawn), akit azonban szögletesen kocka ügyész-férje (Charles Grodin) próbál kordában tartani. A filmet 1980-ban mutatták be a magyar mozik is.

szikrázó lányokNem árul semmilyen zsákbamacskát a Féktelenül (Cool, 20.45) című kellően agyatlan, de azért még szórakoztató -amúgy 1994-es- akciókomédia sem, de legalább nem is szánt túl mélyre. Sandra Bullock édes, Keanu Reeves pedig helyes, együtt száguldanak egy pokolgéppel tömött buszban a végzetes végkifejlet felé.

Ugyanebben az évben kezdett el ketyegni egy Időzített bomba (Film Mánia, 21.00) is – Jeff Bridges egy már visszavonult, de hajdan nagyon profi tűzszerészt alakít ebben a méltatlanul elfeledett izgalmas filmben, melyet talán legtalálóbban a “a piros drótot vagy a kéket vágjam?”-jellegű, homlokon izzadtságcseppet görgetős, székkarfa-szorongatós fakkba sorolhatunk, ha mindenáron muszáj valahová.

Egy ’99-es évjáratú zsaru-haver film a következő ajánlat. Chow Yun-Fat adja az amerikai kínai maffiába beépülő zsarut a Mocskos zsarukban (Viasat6, 21.00), aki “zöldfülű” társa (Mark Wahlberg) segítségével mégis leleplezi a hongkongi illetőségű Triádok teljes Amerikába települt szekcióját (mert azok is csak ugyanolyan önző, korrupt szemétládák, mint minden maffiózó, bárhol a világon).

A Jane Austen-rajongói kör számára ma este a Büszkeség és balítélet (FEM3, 21.00) kerül levetítésre, ezúttal a 2005-ös – 12 éves- verzió, Keira Knightley-vel. Szép film, van mögötte egy csomó jelölés kosztümre, díszletre, operatőrre, mellékszerepekben remek színészek is, de én azt a változatot bírtam igazán, amiben a dadogós király volt Darcy…

A mai este “doyenje”, egyben legérdekesebb darabja a Szikrázó lányok (m3, 21.10) lesz, Bacsó Péter “termelési filmje” 1974-ből. A történetben egy konzervgyár csinos, fiatal munkásnői (Bánsági Ildikó, Bodnár Erika és még sokan mások – a képen) folytatnak ádáz küzdelmet az üzemi bölcsőde megnyitásáért, miközben a férfiakból álló vezetőség (Avar István, Madaras József) az erre való pénzből inkább stadiont horgásztanyát akarnak építeni.

Ma este is lesz a 2003-as Hideghegy (Paramount Channel, 21.20), istenem, hanyadszor? Mondjuk, jó film, az biztos. (Bővebben)

Jó kis krimi A kis szemtanú (Duna, 21.20), 1985-ben mutatták be. Szegény amisok, hogy küzdenek az ellen, hogy a rohanó, gonosz és modern huszonegyedik (pontosabban, a film idején még bőven huszadik) század belevigyorogjon az ő szigorúan védett XVII.- századi életükbe, pedig már ez a film is elhozta számukra a Gyehenna tüzét. Azóta állítólag már valóságshow-kban is szerepelnek…

Maya, a tíz éves kislány, egy iskolai szexuális felvilágosító óra hatására, meredek kérdést szegez éppen válófélben lévő apjának: “Papa! Akkor te is beledöfted merev péniszedet az anyuba, és így lettem én?!” Egy ilyen kérdésre rendes esetben piruló hebegés-habogás lenne a válasz, mivel azonban a Mindenképpen, talán (TV2, 21.25) címet viselő romantikus filmvígjátékban vagyunk (valamint 2008-ban), és a papa amúgy egy reklámcég szövegírója, a válasz hosszabb lesz: maga a film. Will Hayes (Ryan Reynolds) is pirul kicsit, de utána rögtön zseniálisan kivágja magát a meglehetősen kényelmetlen helyzetből. Megegyezik kíváncsi lánykájával, hogy elmeséli élete történetét, az összes kacskaringóval, de úgy, hogy a neveket megváltoztatja, és a kislánynak magának kell rájönnie, ki lesz az ő mamája végül is. (Bővebben)

1981-ben láthattuk először a remek, csavaros cselekményű és immár klasszikussá vált második világháborús történetet, a Tű a szénakazalbant (Galaxy, 21.30). Írója Ken Follett, zeneszerzője Rózsa Miklós, főszereplője pedig Donald Sutherland. A cím arra utal, hogy nagyjából olyan könnyű megtalálni egy Angliában tevékenykedő, angolul tökéletesen beszélő náci kémet, mint egy tűt a szénakazalban. Talán ezért is Tű a kódneve az illetőnek…

Ha viszont kifejezetten forróságra vágynánk, akkor egy kellemes opció lehet éjszakára egy másik kaland is, mely méghozzá egzotikus helyszínen, a Szaharában (TV2, 23.55) zajlik le. Annak idején, 1995-ben, egy átlagos második világháborús kalandfilmnek szánták alkotói ezt a mozit, s arról nyilván nem is tehetnek, hogy nekem már első jelenetek után Rejtő Jenő jellegzetes sivatagi, idegenlégiós történetei jutnak róla eszembe: Csülök, Tuskó Hopkins, Senki Alfonz, a Három testőr Afrikában, ilyenek… E filmben egy tökös őrmester vezetésével maroknyi katona menekül a sivatagban a közelgő német hadsereg elől: egy amerikai őrmester (James Belushi), egy angol katonaorvos, egy ausztrál, egy francia és egy szudáni katona… (vö: Az asztalnál négy nemzet képviselője ült: egy francia légiós, egy angol dragonyos, egy szudáni lövész, valamint egy orosz hússaláta…) Nincs vizük, stb., stb. Menni vagy meghalni.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s