Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda

Elsőnek talán A háború áldozatait (AMC, 20.00) ajánlanám. Brian de Palma igen erős filmje a vietnami háború amerikai katonákra nézve igen szégyenletes oldaláról szól, a fosztogatásokról, a helybeli, civil parasztok elleni oktalan erőszakról, Sean Pennel, Michael J. Foxszal, John Leguizamóval és másokkal.

szerencsés dániel - zsótér sándor és rudolf péterA következő film, a Tudathasadás (film+2, 21.00) könnyen lehet, hogy nomen est omen. Sir Anthony Hopkins írta, rendezte és főszerepli is ezt a filmet, amellett, hogy még a zenéjét is ő írta. Azonban aggodalomra adhat okot az a tény, hogy ez a 2007-ben készült alkotás valamiért mégsem okozott túl nagy felfordulást a globális filmművészetben… Én sem láttam még. A történet egy idős hollywoodi forgatókönyvíróról szól, akinek fejében már összekeveredtek régi filmek, jövőbeni filmtervek és a saját valódi élete.

Újra belevethetjük magunkat viszont a nyolcvanas évek szicíliai maffiájának csápjaiba, hiszen Cattani felügyelő (Michele Placido) újra nyomozni kezd A polip (m3, 21.00) után. A szövevényes cselekményű, remek és izgalmas sorozat első része kerül ma adásba, szerintem érdemes végignézni újra az egészet.

Sándor Pál 1983-as Szerencsés Dániel (Duna, 21.30) című filmje azt a kérdést boncolgatja, amely ’56 október 23.-a után igen sok magyarnak okozott (és okoz ma is) álmatlan éjszakákat: most akkor menjenek el, vagy maradjanak itt? Dani (Rudolf Péter) és Gyuri (Zsótér Sándor) úgy döntenek, mennek. El is jutnak a nyugati határig, amit ha átlépnek, onnan már nincs visszaút… (A képen Zsótér és Rudolf)

Érdekes darab lehet viszont a Tilda Swinton főszereplésével készült, 2001-es Mélyvíz (FOX, 21.55) című dráma is, melyben a Swinton által alakított anya egy reggelen 17 éves, homoszexuális fia szeretőjének holttestét találja meg az ajtaja előtt. A nő bepánikol, és fia védelme érdekében eltünteti a holttestet – azonban ahogyan ez lenni szokott, egy szemtanú mindig akad…

A Vidocq (AMC, 22.00) egyfajta krimi-fantasy, amit a képregényrajzolóból filmessé avanzsált Pitof művésznevű fickó rendezett féke- és eszevesztett fantáziával. E teljesítményt a srácnak azóta sem sikerült megismételnie, de azért amit ebben a filmben művel (az akkor még nagyon francia és nem annyira kövér) Gérard Depardieu-vel, ahogyan megteremti azt a züllött, bűzös fertőt, melyben Párizs (az idevágó művészettörténeti bizonyítékok szerint) leledzett a XIX. század közepén, az a rémisztő, borzongató aura mindenképpen megér egy pillantást. (Bővebben)

Hunter Richards London (Galaxy, 22.00) című filmje pont olyan, mintha az Annie Hallt Quentin Tarantino rendezte volna meg, közvetlenül a Ponyvaregény után… Csak nem annyira vicces. Persze, nem rossz kis kamaradarab ez, egy szakítás és egy kudarcos kapcsolat analízise, amire akár két szóban is ki lehetne mondani az ítéletet, de tudjuk jól, hogy azért az élet nem ennyire egyszerű. Jessica Biel alig bírja féken tartani kibuggyanni akaró bujaságát, Jason Statham (ráadásul, még hajjal!) viszont olyan kis monológgal lep meg, amit akár Al Pacino is bevállalt volna harminc-negyven évvel ezelőtt. Sok négybetűs szó és még több kokain.

Torta (SuperTV2, 23.10) ezzel szemben (vagy hasonlóképpen…) egy kőkemény, csontszáraz angol krimi, térdig gázolva a valóságban. Főszerepben a jelenlegi 007-es, vagyis a baltaarcú, ám kisfiús mosolyú Daniel Craig, mellékesen pedig, például Tom Hardy. (Bővebben)

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s