Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő

Olyan ez a mai este is a tévében, mintha fejest ugranánk a teszkógazdaságos DVD-kosárba, és néznénk, amit első markolásra kikapunk belőle. A vicc az, hogy tök jó filmek lesznek ma (is), csakhogy nem először. Nem is másodszor és nem is harmadszor. Láttuk már például sokszor, ahogyan a Kegyetlen játékok (Filmcafe, 20.15) című thrillerben unatkozó milliomoscsemeték (Sarah Michael Gellar és Ryan Phillippe) szívatják -szó  szerint- halálra egymást és környezetüket (pl. Reese Witherspoont).

atomcsapda - harrison fordLáttuk már az Atomcsapdát (film+2, 21.00), Kathryn Bigelow 2002-es, a valóságban is megtörtént eseményt feldolgozó filmjét is, melyben egy orosz atomtengeralattjáró robbantja ki (majdnem) a harmadik világháborút, még bőven a hidegháború közepén. Az amúgy ízig-vérig hollywoodi film (mégis) kitűnően mutatja be a fegyverkezési versenyben ekkor már erőn felül teljesítő szovjet hadsereg morálját és azt a vérfagyasztóan primitív technológiai hátteret, illetve döntési mechanizmust, amely olyan erő felett diszponál, amely romba döntheti a világot. Magyar szinkronnal talán még az sem zavaró, hogy a szovjet szereplőket olyan hollywoodi sztárok alakítják, mint Harrison Ford (a képen), Liam Neeson vagy Peter Saarsgard.

Láttuk Denzel Washingtont is, amint egy balesetben szerzett sérülés következtében lebénult szuperzsarut játszik A csontember (film+, 21.00) című, amúgy igen izgalmas thrillerben, aki a kórházi ágyához kötve is elfogja (illetve, tehetséges tanulójával, Angelina Jolie-val elfogatja) a nagyon veszélyes sorozatgyilkost.

Láttuk már a Pánikszobát (TV2, 21.20), David Fincher mesteri thrillerjét is, melynek “címszereplője” a gazdagok villáiban kiépített legbelső, hermetikusan elzárt biztonsági része. Jodie Foster (a gazdag anyuka) zárja be magát ide klausztrofóbiás és cukorbeteg gyermekével együtt, miközben a csúnya, gonosz Forest Whitaker (mint betörő) odakintről paráztatja őket, méghozzá izomból. (Bővebben)

És üdvözölhettük már a kitűnő fiatal színészt, James McAvoyt is az Üdv a mocsokban (PRO4, 22.00) című, igen érdekes angol krimi nyomozójaként. A sztori amúgy nem igazán egy ördöglakat: Londonban újra feltűnik egy veszélyes bűnöző (Mark Strong), így a McAvoy alakította zsarunak újra alkalma nyílik, hogy elkapja őt. A hajsza természetesen nem alakul ilyen egyszerűen – a film viszont sajátos, lebegős hangulatban ügyesen kerülgeti a műfaj unalmas, elcsépelt kliséit.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s