Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő

Természetesen azon túl, hogy semmit, mert már mindent láttunk. A Philadelphia – Az érinthetetlen (Filmcafe, 19.35) című filmnek például komoly köze van ahhoz, hogy megszerettem az operát. Az a jelenet, melyben Maria Callas a La mamma mortát énekli lemezről, miközben Tom Hanks elmagyarázza a lényeget Denzel Washingtonnak (a képen), ott azt hiszem, én is megértettem valamit belőle. Mármint a lényegből. Persze, nem Callasról, nem Umberto Giordano Andrea Chénier című operájáról szól a film, még csak nem is a remek színészekről, hanem a gyógyíthatatlan kórról, a belenyugvás és az elfogadás békéjéről, a szerelemről, halálról, az életről és az igazságról, tehát tényleg a legnagyobb dolgokról. Felkavaró, hatásos alkotás, amit soha sincs késő megnézni.

philadelphia - denzel washingtonAz általában -érthetően- kései időpontra száműzött Amerikai pszicho (AMC, 20.10) Bret Easton Ellis korszakos kultuszregénye alapján készült. Az igen véres történetben Patrick Bateman jól ismert karakterét, a gátlástalanul törtető, végletesen cinikus, erőszakos yuppie-t rajzolja meg Christian Bale, méghozzá igen vastag kontúrokkal. Másnap azonban vigyázzunk mi is az irodában azzal a baltával…

Egy igazán különös, misztikus hangulatú, vérbeli thriller az Alpok havas csúcsai között játszódó, francia Bíbor folyók (film+, 20.50), Mathieu Kassovitz rendezése, Vincent Cassellel és Jean Renóval a főszerepben, csak éppen rengetegszer láthattuk már – bár az utóbbi időkben inkább a történet második része volt műsoron. (Bővebben)

A Nobel végakarata (FEM3, 21.00) viszont egy hamisítatlan skandináv krimi, elsősorban azok számára, akiket izgalommal tölt el már maga a műfaji megjelölés is, valamint az, hogy a főszereplőt Annika Bengztonnak hívják, akinek foglalkozása bűnügyi riporter. A hölgy ezúttal egy meggyilkolt Nobel-díj várományos ügyében kutakodik.

A hívás (Cool, 21.10) című thriller főszereplője viszont egy telefonos segélyközpont operátora (Halle Berry), éppen kétségbeesett hívást kap egy tinédzsertől (Abigail Breslin), akit éppen elrabolnak. A hívás megszakad, a hívó félnek nyoma vész, de az operátor egy korábbi, ehhez hasonló esetéből kiindulva saját maga kezd el nyomozni…

Vonatos filmek jönnek. A Szökevényvonat (Paramount Channel, 21.00) Andrej Koncsalovszkij 1985-ös filmje, melyben két rab (Jon Voight és Eric Roberts) szökik meg a szuperbiztosnak hitt alaszkai börtönből. Egy tehervonatra sikerül felkapaszkodniuk, azonban a börtön zsarnok parancsnoka egy buldog szívósságával követi nyomaikat. Jó kis régimódi, menekülős akciófilm. A Száguldó bomba (TV2, 21.20) szintén egy százas szög-egyszerűségű, de mégis (éppen ezért?) izgalmas akciófilm, amiben egy tök mindegy miért robbanó vegyianyaggal megrakott, száguldó vonatot kell megállítania, vagy a bombát hatástalanítania a biztos kezű, ám az izzadságtól azért gyöngyöző homlokú vasutasnak, Denzel Washingtonnak.

Végre ismét egy jó színházi konzerv. Örkény István groteszk tablóját, a Pisti a vérzivatarbant (m3, 22.00) a klasszikus kaposvári előadásban nézhetjük meg, amit Babarczy László rendezett a múlt század nyolcvanas éveinek végén. Címszerepben Bezerédi Zoltán remekel, Molnár Piroska, Lázár Kati és Csákányi Eszter társaságában.

Bőrnyakúak (PRO4, 22.00) szerintem Köcsögfejűek(Jarhead), de végül is tökmindegy. Sam Mendes (pl. Amerikai szépség) szemléletesen mutatja be e filmjében a katonalét agyrágó tétlenségét, ami pontosan ugyanaz a NATO-ban, az US Armyban, mint amilyen volt a Varsói Szerződésben – pedig abban mi még nem is háborúztunk. Roger Deakins ismét fényképezett néhány lélegzetelállítót, valamint többen látták e filmben feltűnni Fenyő Ivánt is…

Patrice Leconte-nak 1998-ra sikerült újra egy filmbe összehoznia a francia film két óriási férfisztárját, Alain Delont és Jean-Paul Belmondót, akik régebben még egy plakáton sem szerepeltek szívesen… A Két apának mennyi a fele? (Duna, 22.55) című habkönnyű komédiában  a(z akkor még) bájos és hamvas és vadóc Vanessa Paradis közöttük a katalizátor.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s