Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök

Érdekes (vagy éppen kedves) film lehet ma estére például a Hölgyek levendulában (D1 TV, 19.10), amiben két idős hölgy (Maggie Smith és Judi Dench) talál egy sebesült fiatalembert (Daniel Brühl) a tengerparti házuk előtt, a parton. A hölgyek – két nővér – között megindul a versengés az ifjú kényeztetésének jogáért, akiről ráadásul kiderül, hogy hegedűművész. A baj csak az, hogy ő másfelé keresi a szerelmet… Jók a film arányai, mindvégig megmarad érzelmesnek, romantikusnak, de sosem válik édeskéssé, szentimentálissá, sőt egy picit még tabut is dönt. Jó, csak billent, de akkor is…

ray - jamie foxx és ray charlesAz igazán mord, sötét zenék kedvelői azonban ki ne hagyják a Sötét zenék (Cinemax, 20.00) című izlandi drámát, melyben egy vidéki fiatal (Thora Bjorg Helga) életét követhetjük nyomon, a magány, a heavy metál és a zord izlandi hétköznapok szigorú környezetében.

A Thomas Crown-ügy (AMC, 20.10) című bankrablós szajréfilm klasszikus változatának fő- és címszerepében Steve McQueent, minden idők egyik leglazább hollywoodi férfisztárját nézhetjük, az isteni Faye Dunaway társaságában. Fasza film, már elnézést.

Nem vagyunk mi angyalokban (Duna, 20.20) viszont Robert De Niro öltözik papi reverendába Sean Pennel, miután -igaz, önkényesen- ők is éppen befejezték büntetőintézetben való tartózkodásukat. A kérdés tehát az, hogy teszi-e az embert a ruha? A filmet Neil Jordan rendezte David Mamet forgatókönyvéből – régen tetszett, nemrégiben viszont nem nagyon…

Brooklyn mélyén (film+2, 21.00) című krimi-dráma viszont egy zsaru-film, mely akár Antoine Fuqua A kiképzés című, igen remek kis mozijának második részeként is felfogható. Három párhuzamosan futó zsarusors, mely a végső véres fináléban ér össze. Kiábrándult, naturalista pillanatkép a mai New York bűnüldözéséről, szociografikus hitelességgel megrajzolva. Nincsenek hősök, csak áldozatok, akik akkor szerencsések, ha egy órával tovább élnek, mint a másik. A vakmerő Ethan Hawke és a laza Don Cheadle mellett különösen remek a tisztesen megőszült Richard Gere a nyugdíj előtt álló, gyávácska zsaru szerepében.

Az esküvő-, illetve lagzifétisiszták, valamint a húsevők kultuszfilmje, a Bazi nagy görög lagzi (SuperTV2, 21.00) egyrészt minden idők egyik legnagyobb nyereséget termelő filmje, már a bekerülési költségek relációjában, másrészt már mindenki látta. Egy saját hagyományaikat tisztelő, vallásukat megtartó, húst hússal zabáló, zajos, temperamentumos családban nevelkedett kövér, csúnya, szemüveges görög lány egy nap gondol egyet és változtat életmódján, külsején, és hamarosan össze is szed egy rendes, jól nevelt, fehér, keresztény és amerikai fiút, aki még vegetáriánus is. Ennyi a film konfliktusa, minden ebből fakad – lásd a film címét.

Maradunk a kultusznál. Jack Kerouac kultikus regénye, mert ha létezik olyan, hogy ‘kultikus regény’, akkor az Úton mindenképpen az; szóval, minden utazó, csavargó, stoppos, linkóci pernahajder, partiállat és jazzrajongó konstans Bibliája megfilmesíthetetlen. Ebből a szempontból Walter Salles próbálkozása (micsoda filmográfia!) kifejezetten tisztes vállalkozásnak tűnik, de azért legyen egyértelmű, ez az Úton (Filmcafe, 21.00) sem az igazi. (Bővebben)

152 perces hosszával egy jó alapos életrajz, de remek film is egyben a ma esti Ray (Viasat3, 22.10), mely tán nem meglepetésre, Ray Charles életét tárja a nagy nyilvánosság elé. Közben persze végig jó zenéket hallgathatunk benne, és az is biztatóan hathat, hogy Jamie Foxx -különösebb vita nélkül- Oscar-díjat kapott a világhírű, vak soul-jazz énekes-zongorista megformálásáért (a képen Jamie Foxx balról, Ray Charles jobbról).

A folyó (SuperTV2, 23.05) című drámában a Sissy Spacek és Mel Gibson által alakított házaspár folytat kilátástalan harcot az életterüket veszélyeztető gonoszkapitalistaharácsoló és környezetszennyező villamosművek ellen. Zsigmond Vilmost Oscarra jelölték a film fényképezéséért.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s