Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat

A nyolcaddöntőkkel folytatódik a foci-EB, három meccs is lesz ma az m4-en. Az igazi kérdés számunkra azonban továbbra is az, hogy mit nézzünk néhány elkényeztetett, milliomos hisztimatyi zöld gyepen való kényelmes futkározása helyett, a tévében? Hát, nem könnyű… A Most már elég! (RTL II, 20.00), olykor ordító logikai bakikkal elővezetett cselekménye ellenére, mégis igen sokat tesz a házastársi erőszak ma is aktuális témájának felszínre segítésében; a Jennifer Lopez által alakított hős anya pedig még egy radikális utat is mutat a problémák egyfajta megnyugtató “rendezésére”. (A baj csak az, hogy akinek a keze el szokott járni, az valószínűleg most éppen a meccs előtt üvölt.)

értelem és érzelemUgyanennek a témának szórakoztató verziója, mégha láttuk is már ezerszer, az, ahogyan Angelina Jolie és Brad Pitt szívatja egymást a Mr. és Mrs. Smithben (Cool, 20.45), ahol a házaspár mindkét fele szupergyilkos titkosügynök – csak éppen mindketten más szervezet szolgálatában állnak. A megszokott házastársi perpatvar akkor válik (viccesen) komolyabbra, amikor azok a bizonyos szervezetek egymás ellen kezdenek harcolni.

A Rocksztár (Viasat6, 21.00) című 2001-es komédia viszont azt meséli el, milyen az, amikor egy ember álmai valóra válnak. A film főhőse egy fénymásolószalonban szerelő, éjszaka viszont a helyi rockzenekarban játssza a nagy kedvencei számait. Egy nap azonban visszautasíthatatlan felkérést kap: legyen ő az egyik sztárzenekar szólóénekese. Alapvetően kedves, helyenként vicces történet ez, bár nekem igen nehéz Mark Wahlberget (valamint barátnőjét, Jennifer Anistont) elfogadni ebben a hosszúhajú, fekete bőrökbe öltözött szubkultúrában.

A szerencsejátékok sporttal összefonódó területén játszódik a Pénz beszél (Paramount Channel, 21.00). Akik alkalmanként dollármilliókkal fogadnak a hétvégi bajnoki fordulók eredményére, nagyot is nyernek, vagy éppen nagyot vesztenek. Ebben a környezetben nagy az értéke a biztos tippnek… Erről szól ez a megtörtént eseményeken alapuló sztori, melyet állítólag maga az akkor a golfpályán labdaszedőként dolgozó főhős mesélte el a film producerének. Matthew McConaughey talán e szereppel lépett ki az üresfejű szépfiú kliséjéből és kezdte meg komoly színészi pályáját, Al Pacino, a tuti-tippadóhálózat fejeként viszont ugyanazt a figurát hozza tulajdonképpen, amit például a Fedőneve: Donnie Brascóban is, az agresszív és kegyetlen, sokat tudó és sokat tapasztalt, de valahol belül mégis jólelkű, humánus kisembert. (Bővebben)

Ha viszont kifejezetten forróságra vágynánk ma este, akkor egy kellemes opció lehet az egzotikus helyszínen játszódó Szahara (PRO4, 21.10). Annak idején, 1995-ben, egy átlagos második világháborús kalandfilmnek szánták alkotói ezt a mozit, s arról nyilván nem is tehetnek, hogy nekem már első jelenetek után Rejtő Jenő jellegzetes sivatagi, idegenlégiós történetei jutnak róla eszembe: Csülök, Tuskó Hopkins, Senki Alfonz, a Három testőr Afrikában, ilyenek… E filmben egy tökös őrmester vezetésével maroknyi katona menekül a sivatagban a közelgő német hadsereg elől: egy amerikai őrmester (James Belushi), egy angol katonaorvos, egy ausztrál, egy francia és egy szudáni katona… (vö: Az asztalnál négy nemzet képviselője ült: egy francia légiós, egy angol dragonyos, egy szudáni lövész, valamint egy orosz hússaláta…) Nincs vizük, stb., stb. Menni vagy meghalni.

A kultikus Értelem és érzelem (Duna, 21.15) ezúttal az Ang Lee-féle filmváltozatban kerül műsorra. Ez kifejezetten egy olyan történet, amiben bármikor, bármennyiszer érdemes elmerülni, mint egy kád langymeleg vízben, egy fárasztó és idegölő nap után. Emma Thompson forgatókönyve Oscar-díjat ért, főszereplése majdnem (a kép jobb szélén), de láthatjuk a filmben Alan Rickmant, Greg Wise-t, Kate Winsletet, Hugh Grantet, sőt még Dr. House-t is.

Makk Károly Egy erkölcsös éjszakáját (m3, 21.15) annak idején Arany Pálmára jelölték Cannesban. Tóth János fülledt, mélypiros képein egy egyetemista költözik be a Mutter vezette bordélyba, egy régmúlt, boldog világban. Pici “facsavarral” élve, Krúdy bohém világa elevenedik meg a filmen, holott Hunyady Sándor írása nyomán írta Örkény és Bacsó. Mutter szerepében “A”Psota, a kurvák között a szegény Kishonti, Tarján Györgyi, Szirtes Ági a cseléd! Cserhalmi a duhaj diák. Pompás film.

A Cadillac Man (Galaxy, 21.30) című komédiában Robin Williams adja a címszereplő autókereskedőt, aki fergeteges beszédkészségével maga a szakma gyöngye. Pénzéhes felesége azonban szorosan fogja a lába között, valamint a helyi maffiával sem kellene üzleti viszonyba keverednie, szorult helyzetét azonban tovább  nehezíti, amikor a szalonban megjelenik a csinos, fiatal titkárnőjének féltékeny és haragos férje (Tim Robbins). Régimódi, súlytalan vígjáték ez két jó színész hálás jutalomjátékával.

Jó kis régimódi, háborús kalandfilm A híd túl messze van (AMC, 21.55), így kora estére Sir Attenboroughtól, Sir Conneryval a főszerepben, és ha belekattintunk az impozáns stáblistába, akkor láthatjuk, hogy még a harmadik vonalban is hemzsegnek a különféle Sir-előtaggal rendelkező színészfejedelmek és egyéb Oscar-díjas sztárok. A szövetségesek nyomulnak előre, a németek hátrálnak, de még oda-odacsapnak. Egy vegyes ejtőernyős csapatot dobnak le a szövetségesek a német harcvonal mögött, hogy foglaljanak el három hidat, ezzel biztosítandó a szövetségesek végső csapását. A hidak azonban ekkor még túl messze vannak, ugyebár. A végén azért mi győzünk.

Késő este Psycho (Duna, 23.35), “A” thriller, Alfred Hitchcock legendás és megkerülhetetlen professzori székfoglalója.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s