Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap

Egyrészt, van a magyar-belga meccs, mely kapcsán ma már szinte bárki büszkén bizonyíthatja magának saját, mélyen gyökerező nemzeti erényeit, miképpen és a többi, másrészt viszont vannak, akiket akkor is hidegen hagy a foci, ha a nemzeti válogatottunk éppen a történelmi nyolcaddöntőjét vívja éppen “Brüsszel ellen” a “csigaevők földjén”. Nyilvánvalóan az utóbbiakhoz szólnék néhány keresetlen szót. A fékezhetetlen fantáziájú Tim Burton a szintén súlyosan agymenéses Lewis Carroll híres mesekönyvét, az Alice Csodaországbant (RTL Klub, 19.55) feldolgozó rendkívül látványos, rendkívül színes és rendkívül rendkívüli filmje – mondjuk azt: érdekes… (Bővebben)

mud - középen matthew mcconaugheyEhhez a ma esti Moby Dickhez (m3, 20.00) – szintén klasszikus regény, ám ezúttal egy klasszikus filmfeldolgozásban – konkrét személyes élmények fűznek. A családi legendárium egyik vicces lapját képezi, ahogyan a falábú Ahab kapitány (Gregory Peck) magányos bálnaleső sétáit csak a fotel háta mögül bírtam figyelni kisgyerekként, amikor anno leadta a tévé. Mára nyilván beporosodott ez is film is, és le is kéne tán porolni már…

Adekvát választás lehet a mai, ominózus este áthidalására egy séta is, méghozzá igen jó társaságban (Rachel McAdams, Marion Cotillard, Owen Wilson, Kathy Bates, Adrien Brody, stb.), Éjfélkor Párizsban (Filmcafe, 20.15). Woody Allen mindenesetre Oscart kapott ezért az ötletért. (Bővebben)

A másik Boleyn lány (Duna, 21.00), rengeteg sztárral (leginkább Natalie Portmannel és Scarlett Johanssonnal), pompázatos kiállításban meséli el VIII. Henrik második felesége nővérének (vagy húgának, a vita még mindig folyik a történészek között erről) sztoriját. (Bővebben)

Az Alul semmi (FOX, 21.00) főszereplőjét (Robert Carlyle) kirúgják a gyárból, miközben munkahely sehol. Munkanélküliség, pénztelenség, kilátástalanság – helyett a haverokkal megdöbbentő tervet eszelnek ki: a helyi kocsmában kezdenek el csippendélezni, pénzért. A szolid sörhasak, a kemény fizikai munkában meggyötört végtagok és egyéb hétköznapi férfibájak azonban nem várt sikert okoznak… Peter Cattaneo drámai komédiáját nem véletlenül jelölték egy rakás díjra (amiből sokat meg is nyert), hiszen az egyszerű, átlagos kisember hétköznapi hősiessége, a bajokon való felülemelkedés az egyik legnagyszerűbb toposz a filmművészetben. Üzenete példaértékű, hatása pedig katartikus.

A kaland egy hegymászónak valószínűleg a Mount Everest megmászását, egy berepülőpilótának a Holdra szállást, egy kommandósnak mondjuk egy horgászhétvégét, egy orvosnak pedig a vitorlázást jelentheti. Márai Sándor hőseinek a Kaland (FEM3, 21.00), úgy tűnik, elsősorban az önmagukkal való szembenézést jelenti, azt, hogy kimondhassák, mennyire boldogtalanok. (Bővebben)

A “világmegmentő” Will Smith eközben A közellenség (Viasat3, 21.00) lesz Tony Scott ’99-es thrillerjében. A címszereplő egy ügyész, aki eddig élt, mint Marci Hevesen. Egy átlagos, szürke hivatalnok, ám egy érthetetlen pillanattól kezdve az Államok összes titkos- és kevésbé titkos szervezete az ő nyomában lohol. Ő pedig előlük, és nem is tudja miért…

Francis Ford Coppola Magánbeszélgetés (m2, 21.05) című filmje a hetvenes években nagyot durrant, holott a játékidő nagy részében alig látunk mást, mint Gene Hackman gránitba szobort raktárost mintázó arca, amint hallgat. Talán ma is érdekes lehet, nem is annyira az akciók izgalma, inkább a feszültség miatt, ami egy lehallgatás-specialista munkája során gyülemlik fel a tétlen, ám éber mozdulatlanságban. (Bővebben)

Két fiatal srác a Mississippi deltájában töltik “kamaszkoruk legizgalmasabb nyarát”. Az igen markáns művekkel jelentkező Jeff Nichols lassú, hömpölygő, kissé balladisztikus hatású, igen fílinges, hangulatos Mud (TV2, 21.35) című drámája kulcsszerepében a remek formát futó Matthew McConaughey-t (a képen középen) láthatjuk.

Megnézhetjük, persze, a Jack Reachert (SuperTV2, 22.05) is, mely az utóbbi évek egyik legérdekesebb, legegyedibb darabja a saját műfajában, ami azért elég komoly tett, tekintve, hogy az akció-krimi lehetőségeiben egy meglehetősen behatárolt zsáner (értsd: ha valahová, akkor ehhez kell tán e legtöbb kreativitás, ha nem akarunk olyan fordulatokkal, karakterekkel, egyebekkel operálni, amit még előttünk nem lőtt el senki…). Ez a film azonban egészen a végkifejletig friss és ropogós benyomást kelt. A finálé sem rossz, bár azon eléggé felröhögtem, hogy Cruise Tomi kapásból értette a ruszkit, miközben erre korábban nem utalt sehol senki… A mellékszerepekben az ördögi Werner Herzog (!) és Robert Duvall remek, Rosamund Pike pedig szexi.

A tizedes meg a többiek (ATV, 22.30) viszont pontosan az a magyar film, amelyik éles versenyben van A tanúval a legtöbbet idézett magyar filmek örök versenyében. “Jelentem az oroszok már a spájzban vannak!” “A tizedes úr gondolkodik.” “Mi még megadni sem tudjuk magunkat…” “Üres zsebbel a békét is nehéz elkezdeni!” – és a többi aranyköpés mára szervesen beépült a köznyelvbe, és úgy tűnik a jelenlegi közállapotokból, hogy igen sokáig még használni is fogjuk őket. A remek filmben a magyar színjátszás halhatatlan alakjait, Sinkovitsot, Majort, Márkust, Darvast meg a többieket láthatjuk újra…

Eva Green és Ewan McGregor így első hallásra, bár nem kis képzavarral élve, elég jól mutatnak együtt, a Hétköznapi pár (Duna, 23.00) című, főszereplésükkel készült romantikus dráma mégsem lett igazán jó. (Bővebben itt, hogy miért nem…)

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s