Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd

Nagy klasszikus az első ajánlat: Reginald Rose és Sidney Lumet filmje, a Tizenkét dühös ember (AMC, 20.45) egy gyilkossági ügy morális elemzése, az amerikai jogrendszer sajátosságán, egy esküdtszék tárgyalásán keresztül. Tizenkét esküdt dolga a bűnösség megállapítása egy viszonylag egyértelmű ügyben – az egyik esküdtben azonban felmerül a gyanú, hogy túl egyszerű az ügy. Óriási vita keveredik, melyben a felszínre kerülnek az emberben lévő elfojtott indulatok, előítéletek, illetve a vélt vagy valós társadalmi elvárások, és az ezeknek való megfelelési kényszerek. Az 1957-ben eredetileg tévéjátéknak készült, rendkívül izgalmas, elgondolkodtató filmben olyan színészeket láthatunk, mint pl. Henry Fonda (a képen), Jack Warden vagy Martin Balsam.

tizenkét dühös ember - henry fondaA Felejthetetlen (Paramount Channel, 21.00) című – felejthető- thriller főszereplőjét, egy kriminálpatológust (Ray Liotta) részegen találják felesége hullája mellett. A pasas egyértelműen bűnösnek látszik, de ő nem emlékszik semmire az inkriminált estéből. Klasszikus eset. Egy konferencián azonban egy olyan szérumról hall, amely lehetővé teszi az emlékekben való kotorászást – így kvázi saját maga tisztázását is. A doktor lenyeli a pirulát, nem törődve azzal, hogy a szer még kísérleti stádiumban van.

Kevin Spaceyt, valamint Las Vegast nézhetjük a 21 – Las Vegas ostroma (Film Mánia, 21.00) című filmben, mégpedig egy excentrikus matematikaprofesszor (illetve a közismert gigászi pénzszivattyú) szerepében, aki a diákhitel “okos” törlesztésének egy lehetséges módozatát tanítja inkább kiemelkedően tehetséges diákjainak az ősrobbanás matematikai képlete, a Mandelbrot-halmaz és más efféle, lényegesen érdekesebb problémák helyett. Másképpen mondva, Black Jackkel a Harvardra, vagy még másképpebben, Ocean’s-trilógia kontra Esőember kontra Good Will Hunting. Nem rossz film ez sem, csak éppen mire az összes cselekménycsavar kicsavarodik, mi nézők már kicsit beleununk a sok matekba.

Nézhetjük még a fiatal Arnold Schwarzeneggert is a műfaji klasszikus Kommandóban (film+, 21.00), ahogy egy bazi nagy fatörzset visz a vállán, majd lelő egy fél hadsereget, miközben megmenti kislányát.

Mit tehet egy hajdan sikeres hollywoodi forgatókönyvíró, ha nem jut semmi értelmes dolog az eszébe? Ír egy filmet egy hajdan sikeres hollywoodi forgatókönyvíróról, akinek nem jut eszébe semmi… A Múzsa csókja (Story4, 21.00) lesz például az eredmény, Albert Brooks írta, rendezte és főszerepli, míg Sharon Stone játssza a címszerepet. (1999-et írunk ekkor.) Mellékesen láthatjuk fél Hollywoodot is, saját önazonosságában, Martin Scorsese-től James Cameronig.

A mexikói (TV2, 21.20) című pikk-pakk, perfekt, korrekt akció-komédiáról legyen elég annyi, hogy Brad Pitt alakítja benne Jeffrey-t, az ügyefogyott kis maffiózót, akitől Sam, a barátnője (Julia Roberts) azt követeli, hogy hagyja már abba a piszlicsáré gengszterkedést, inkább házasodjanak össze és menjenek el Las Vegasba, ahol nekik biztosan jó lesz. De hősünknek még egy utolsó melót meg kell csinálnia, el kell hoznia Margolesi maffiafőnöknek a Mexikóit (egy régi, értékes pisztolyt), természetesen Mexikóból. (Bővebben)

A Solaris (Filmcafe, 21.50) Steven Soderbergh elég merész Tarkovszkij-adaptációja, az agyasabb nézőknek filozofikus sci-fi, ám érdekes módon, a csajoknak viszont lehet akár szerelmesfilm is. George Clooney-val, ám kávé nélkül. What else?:) (Bővebben)

Az eltakarítónő (Duna, 22.20) tipikusan kimért modorú, kínosan elegáns, régimódi idős angol hölgy (Maggie Smith), a tőle elvárt fanyar kiszólásokkal. Lilás rózsaszín átmeneti kabátkájában tempósan rója a tipikus angol kisváros rozoga utcaköveit, az égadta világon semmi különös nincs benne. Hacsak nem az ormótlan nagy utazóládája nem az. Ez az idejétmúlt szállítóeszköz 43 évvel ezelőtt már okozott bizonyos problémákat tulajdonosának. Pontosabban nem is a láda, hanem annak tartalma… Kuncogós angol krimikomédia, Smith néni mellett Kristin Scott Thomasszal,  Rowan Atkinsonnal és Patrick Swayze-val. (Bővebben)

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.