Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek

Solomon Northup egy felszabadított afrikai rabszolga gyermekeként született már szabad amerikainak és egy New York melletti városkában élt saját farmján családjával. Mivel kitűnően hegedült, kedvelt vendége volt a környék táncmulatságainak. Egy nap azonban rabszolgakereskedők egy hamis fellépés lehetőségével elcsalták, bedrogozták és hamis néven eladták Délre rabszolgának. Az okos és művelt Solomon (Chiwetel Ejiofor) több ültetvényt megjárt és megtapasztalta a gyapotszedés és cukornádaratás, valamint az őket állatként kezelő déli fehérek (Michael Fassbender, Sarah Paulson, Benedict Cumberbatch) brutális kegyetlenkedéseit, mígnem egy jó szándékú fehér vándorasztalos (Brad Pitt – a képen Chiwetel Ejioforral) segítségének köszönhetően megszabadulhatott láncaitól és visszatérhetett a szabad északi világba.  (Ha a kifehérített részt kijelölöd, megtudod a történet végkifejletét.) A 12 év rabszolgaság (Filmcafe, 21.00) történetét e kitűnő filmben a brit szigetekről Amerikába költözött fekete Steve McQueen meséli el 134 percben és 10 Oscar-díjra jelölve, amiből 3 db., a Legjobb film, a Legjobb női mellékszereplő és  Legjobb forgatókönyv be is jött. (Bővebben)

12 év rabszolgaság - chiwitel ejiofor és brad pittDe lazulhatunk is. A kockafejű FBI-ügynök (Kiefer Sutherland) találkozik egy igazi szelíd motorossal (Dennis Hopper) a Szolid motorosok (Paramount Channel, 21.00) című krimikomédiában, hogy az általa képviselt törvény oldalára állítsa át azt, aki magasról tojik mindarra, amit egy FBI-ügynök valaha is képviselhet. Az eredmény borítékolható (amúgy, ha nem várunk túl sokat, akkor egy szórakoztató Szelíd motorosok-flashbacket kapunk).

A következő két film a mobil gasztronómiáé. Jon Favreau gusztusos és frenetikusan szórakoztató bulifilmje, A séf (Viasat3, 21.00) tökéletes kikapcsolódás. Szerintem akárhányszor meg lehet nézni. Nem nagy történet, nem nagy film, egyszerűen csak  film. Egy híres séf a szakmájának szentelte egész életét. Amikor egy nap mégis munkanélkülivé válik, rájön, hogy van egy családja is – akiket, mintegy család-egyesítésileg,  belezsuppol egy mozgó kifőzdébe és nyakukba veszik Amerikát. Ennyi. Meg egy sor világsztár, Dustin Hoffmantól Robert Downey Jr.-ig, Scarlettől John Leguizamóig. Nem érdekel, hogy kiveri a szemem a Twitter-reklám, hogy internettanóra kőkorszaki konziknak, hogy ezt a történetet százan százszor elmesélték már (és ezt még nem is adtad hozzá), ha egyszer működik a film.

Az Üvegtigrissel (TV2, 21.20) sem lehet gond, hiszen akkora baromság, mint ide Piliscsaba (épp e település melletti tavacska partján forgatták a filmet). Aránylag kevés magyar filmről mondható el, hogy valódi kultusz lett, ez a film (az első rész) azonban mindenképpen azzá vált. Ízirájder, öcsém! stb. Ugyan kicsit bumfordi, kicsit döcögős, kicsit izé – de legalább szőröstül-bőröstül a miénk, s aki életében valaha is dolgozott pult mögött (mint Rudolf Péter a filmben), az egészen biztosan zsibbadtra röhögi magát, mint velem is megesett, annak idején, amikor. (Bővebben)

A Zombieland (film+, 21.10) minden idők egyik legnagyobb anyagi sikerét hozó zombifilmje, ami valójában -nem kis megrökönyödésre- egy romantikus tinivígjáték. A történetben téblábol ugyan egy seregnyi zombi, a főszereplő romantikus szerelmesek azonban legfeljebb annyi figyelmet szentelnek rájuk, mint langyos nyári éjszakán, amikor reszket a hold a tó vizén, egyik csók után, a másik előtt, hanyag mozdulattal lecsapják a karjukon éppen vacsoráját elkölteni készülő szúnyogot. (Bővebben)

Valamilyen okból a Charlie St. Cloud élete és halála (SuperTV2, 22.55) című filmről első blikkre azt hittem, hogy láttam már (vö.: Charlie Countryman szükségszerű halála…), holott most látom, hogy mégsem. Zac Efron, a bakfisszívek minapi csücske játssza ebben a romantikus regényadaptációban a főszerepet, aki nagymenő vitorlásbajnok, aki azonban egy tragédia hatására komoly válaszút elé kerül. Szeretem a vitorlásos filmeket, amikor kinn, a tengeren, egyedül az elemekkel, satöbbi; de hányok a nyálas tiniromantikától. Most akkor mi legyen?

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.