Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat

Egy igazán szép filmmel indíthatjuk az estét a tévé előtt. A Maverick – Ahol a hullámok születnek (Duna, 19.30) Jay Moriartyról (Jonny Weston), minden idők egyik legnagyobb szörf-legendájáról szól, ahogyan barátjával, Fosty Hessonnal (Gerald Butler) nekivágnak, hogy meglovagolják a Föld legnagyobb hullámát, a Mavericket. Korántsem üresfejű hülyegyerekekről szól a történet, ahogyan azt előítéleteink talán diktálnák, valódi sportdrámát látunk Curtis Hanson kitűnő rendezésében, valamint szép példáját a barátságnak, valamint az ember és a természet közötti harmónia fontosságának.

Az, hogy Mr. Bean játssza Georges Simenon legendás figuráját, Maigret felügyelőt, kb olyan lehetetlennek tűnik, mint az előző filmben felhágni a sokemeletes háznyi hullámra – Rowan Atkinsonnak (lásd a képen) azonban szintén van elég mersze a lehetetlennek tűnő tettre. A Maigret csapdát állít (RTL Klub, 19.50) című, vadonatúj brit-magyar (!) produkció vélhetőleg nem bizonyul csapdának a nézők szórakozni vágyása előtt…

Persze, tölthetjük az estét Egy ágyban az ellenséggel (RTL II, 20.00) is, vagyis Julia Robertsszel, aki a boldog nász pillanataiban még nem sejthette, hogy leendő férje (Patrick Bergin) milyen vad érzelmeket táplál iránta.

Egy elhagyott, vad tengerparton magányosan álló kastélyban játszódik az Árvaház (Filmcafé, 20.10) című közhelyes, de azért igen jól működő mexikói-spanyol thriller. A kastélyban árvák élnek, akiknek nincs hova menekülniük, és jól magukra tudnak maradni a bizonyosan eljövő rettenettel. (Bővebben)

Az Űrcowboyok (RTL+, 20.20) című vicces, színes és szélesvásznú vígjáték arról szól, hogy az öreg űrhajós (Clint Eastwood, Tommy Lee Jones, James Garner és Donald Sutherland) nem vén űrhajós. (Bővebben)

Viszont az, Amikor megállt a Föld (TV2, 20.50), az rettenetes(en rossz). Ufóisten (Keanu Reeves) leszáll a Földre, hogy megmentse a Földet, az Univerzum kevés élhető bolygói közül az egyiket, lakóitól, az emberektől. Aztán meghallja Bach zenéjét, találkozik néhány emberrel, beszélget egy jót, lát néhány könnycseppet – aztán elbizonytalanodik és meggondolja magát. Legalább látványos lenne, de még csak az sem.

Ugyanekkor viszont az Ellenség a kapuknál (Paramount Channel, 21.00) című full-hollywoodi háborús dráma a véres sztálingrádi ütközetbe repíti el a nézőt: a történet a magának való, ám halálosan pontos orosz mesterlövész (Jude Law) és a hasonló kvalitású, német Koenig őrnagy (Ed Harris) “nemes” párharcáról szól, melyben nagy szerepet játszik egy nő (Rachel Weisz), valamint egy nagy hatalmú orosz politikai tiszt (Joseph Fiennes) is.

Az Édesek és mostohákban (FEM3, 21.00) azonban (újra) az ifjú, egészséges Julia Roberts, mint új feleség, küzd meg Susan Sarandonnal, a halálos beteg ex-szel Ed Harrisért, a férjért és a családért. Bőgünk a végén.

A Beépített szépség 2. (Viasat3, 21.00) pont olyan, mint a Beépített szépség 1. Sandra Bullock, a pasik közt pasiszerű nővé érett, bumfordi zsaru a szépségiparban tesz rendet. Felelőtlen, szórakoztató baromság.

A Blöff (mozi+, 21.00) nem blöff, hanem mára kultikus darab, elképesztően magas tetszési indexszel és ilyen szövegekkel: “Fogd be a szád, ke’ kuraftyumuj! Figyeljé’! Anci imádja a tetővilágítást, kedvenc színe a babakék, távelvunétoszárecignesávrengibugyogá, és fűzöld legyen a plüsskanapé! Ja, és kérjél még hozzá egy fasza kis hableányos szökőkutat. Na minden világos csávókáim?”

A Szemfényvesztés (Galaxy, 21.40) egy átlagosnak mondható, 1994-ben készült krimi, melyben Madeleine Stowe alakít egy vak hegedűművészt, aki egy műtét következtében részlegesen visszanyeri a látását. A műtét következtében azonban a lánynak furcsa látomásai, például látta a gyilkost, aki a szomszédjában lakó nőt meggyilkolta. Senki nem hisz neki, csak a fiatal nyomozó (Aidan Quinn). Körülbelül úgy vagyok én is ezzel a filmmel, mint a filmbeli nő a gyilkossal – láttam valamit annak idején, de hogy pontosan mit?

Az olasz meló (Duna, 21.30) “csupán” egy tisztességes, jó szajréfilm, rengeteg sztárral: Mark Wahlberg, Charlize Theron, Edward Norton, Seth Green, Jason Statham, Donald Sutherland. (Bővebben)

A napokon belül kezdődő olimpia előtt, úgy gondolom, kötelező penzum megnézni Fernando Meirelles óriási hatású filmjét, az Istenek városát (Filmcafe, 22.00), mely az olimpia helyszínének, Brazíliának valódi arcát mutatja meg. Úgy gondolom, hogy ilyen briliánsan összerakott történetet dokumentumjellegű fikcióban én még nem láttam. A történet dramaturgiája csak a legnagyobb szerkesztőkhöz, pl. Robert Altmanhoz (vagy a korai Tarantinóhoz) mérhető, ám amit közöl az tényleg brutális, ám egy percig sem gondolom, hogy hamis. Minden kockája hiteles és igaz ennek a filmnek, amit a bravúros és stílusos fényképezés is segít. Úgy gondolom, a filmben ábrázolt helyzet reális, valós, nemcsak a dél-amerikai megapoliszokban, hanem akár itt Pesten is, és nem kevesebbet, mint a homo sapiens, mint faj végét jelenti.

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s