Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap

Elsőnek itt van Ridley Scott szandálos, duzzadó vádlis és bicepszes Gladiátorja (TV2, 21.00), egy masszív Oscar-szivacs (5 darabot gyűjtött be a szoborból), mely csöpög a vértől. Jó hosszú, jó látványos film amúgy, agytekervényeinket sem veszi túlzottan igénybe – ami pozitív olvasatban jelentheti azt is, hogy közérthetően szól olyan alapvetőnek tartott férfiúi erényekről, mint bajtársiasság, önfeláldozás… Effélék.

az apám nevében - pete postlethwaite és daniel day-lewisAnnak idején, első blikkre, nem igazán szerettem Török Feri ma este is vetítendő filmjét, az Overnightot (FEM3, 21.00). Az fixen lejött, hogy ez egy trilógia (Moszkva tér, Szezon) befejező része, de ez az itt felvázolt brókervilág olyan messze áll tőlem, hogy semmilyen közösséget nem éreztem iránta. Garas Dani szürkéskék, hideg, rideg képi világa is taszított. Nos, a film által bemutatott környezettől azóta még távolabb vagyok – a filmet mégsem tudom lesöpörni az asztalról. Az egy dolog, hogy ebből a kutyaszaros, málló vakolatú Budapestből a Dani milyen elegáns, modern nagyvárost volt képes csinálni, a másik viszont az, hogy egy eléggé el nem ítélhető, amúgy sokszor elmesélt pénzügyi machinációból Budapesten is lehet (szolidan) izgalmas filmet csinálni – és mindettől függetlenül, a Bodó Viktor által alakított karakterrel is pompásan együtt tudok érezni. Így kell kiszállni.

A Bátrak harca – Az új Franciaország (Film Mánia, 21.00), Kanadában, a Szent Lőrinc-folyó mentén játszódik. A nagy lélegzetű, nagyon romantikus, szinte már szentimentális történet a valóságban is megtörtént egy szegény telepes-lány és egy rámenős kalandor között. Szerelem, árulás, háború és hit, mellékszerepekben pedig pl. Gérard Depardieu, Tim Roth, Vincent Perez, valamint még sokan mások.

Tele vannak a híradók a terrorizmussal, robbantásokkal, öngyilkos merénylőkkel, úgyhogy témában vagyunk Jim Sheridan 1993-as, annak idején nagy port felvert filmjében, az Apám nevében (Duna, 21.10) is. A megtörtént eseményeket elmesélő, de az elkövetők/elszenvedők lelki motivációit is élesen megvilágító dráma egy 1974-es angliai robbantás körülményeit meséli el, főszerepben Daniel Day-Lewisszal, Emma Thompsonnal és Pete Postlethwaite-tel (a képen Postlethwaite és Day-Lewis). A gyanúsított itt nem holmi -kormánypárti szóhasználattal élve- “burnuszos kecskebaszó arabok”, hanem egy valódi, hithű katolikusokból álló  csapat, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA). Akit viszont az angolok elfognak, csupán egy részeges ír suttyó…

Nézhetjük még Leonardo DiCapriot (és Emily Mortimert, Michelle Williamst, Mark Ruffalót) is Martin Scorsese Viharsziget (SuperTV2, 22.00) című elmegyógyintézetes, őrült gyilkosos, mirelit zöldborsót a hátunkon gurigatós thrillerjében. Nem rossz film ez, ha még nem láttuk volna… (Bővebben)

A bizarr szépségű Isabelle Adjani, a kilencvenes évek szexikonja, Sharon Stone és a mackós termetű olasz-amerikaiak egyik állandó megszemélyesítőjeként ismert Chazz Palminteri játssza Az ördög háromszöge (Paramount Channel, 22.00) című thriller főszerepeit. A szerelmi háromszög-történet valójában egyik kedvenc filmemnek, Henri-Georges Clouzot 1955-ös Ördöngösök című hideglelésének negyven évvel későbbi, ráadásul amerikai remake-je – úgy emlékszem, annak idején nagyon utáltam. De hát ki szereti, amikor másolgatják kedvenceit? Clouzot amúgy egy elég méltatlanul elfeledett zsenije a krimi/thriller műfajának, nem véletlenül tartotta fontosnak Tarantino is, hogy az ő egyik filmjét vetítse az a mozi a Becstelen Brygantikban, amelyikben később a végkifejlet is lezajlik. A mai film… Nos, talán meglátjuk. A sztori durva, az biztos.

Lukács ‘Skywalker’ Gyuri első, igazi filmsikere az American Graffiti (Duna, 23.30) volt, amely később, a Star Warshoz hasonlóan, szintén egy kultusz fontos darabja, kvázi egy korszak tablója lett. Az ötvenes évek végének vidéki Amerikája, belőtt sérók, a fehér trikó ujjába gyűrt cigarettásdobozok, felspécizett autók és a rádióból szól a rock&roll.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s