Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat

A mai negyvenesek közül nyilván sokan eljátszadoztak a gondolattal a Kádár-korszak “vigyorgó barakkjának” alkonyán, milyen jó lenne egy este elkötni a szomszéd maszek zöldséges (gebines vendéglátós, maszek autószerelő, butikos, stb.) Mercédeszét (neadjisten, ezeröcsijét) és vagánykodni vele egyet a szomszéd városban. Ez persze, nem feltétlenül politikai rendszer-függő vágy, hiszen csóróbbak mindenhol vannak, inkább valami homályos köztes tudomány a szociológia és szexuálpszichológia határmezsgyéjéről. Matthew Broderick az akkor is gazdagnak számító USA-ban cseni el haverja faterjától a tűzpiros Ferrari slusszkulcsát, hogy aztán a haverokkal boldogan kiálthassa világgá: Meglógtam a Ferrarival! (Duna, 19.30). Ezzel persze, csak azok a többé-kevésbé humoros bonyodalmak kezdődnek el, amiket már sokan láttak a nyolcvanas évek végén – és ma újra.

a lány és a farkas - amanda seyfriedA Producerek (Film Mánia, 19.45) viszont nagy sikerrel ment a Tháliában. Ez a mai a musical amerikai filmváltozata – nem láttam ezt sem, a színpadi változatot sem. Matthew Broderick itt is, valamint Uma Thurman, Will Ferrell, Nathan Lane

Van aztán ma estére (is) egy igazi nagyszabású, szandálos, kardozós, partraszállós film is, a Trója (RTL Klub, 19.50). Sok-sok egymásnak feszülő, egymáshoz simuló izmos test (pl. Brad Pitt és Eric Bana), kockahas, lábikra. Homérosz, Illiász, óneász. (Bővebben)

Mel Gibson ezalatt A sötétség határán (RTL II, 20.00) című, 2010-ben készült “futurisztikus ökológiai thrillerben” alakítja a lányának gyilkosát a föld alól is előkerítő zsarut. Amúgy a történet első, 1985-ben képernyőkre került tévéváltozata magasan az átlag fölé nőtt merész témaválasztásával és az ehhez képest meglepően logikus cselekményszervezésével. Aztán, valamilyen okból az új-zélandi Martin Campbell még egyszer nekilátott a projektnek, amihez leszerződtette húzónévnek Melt. (Bővebben)

A ma estére rendelt romantikus komédia a Kettőt találhatsz (FEM3, 21.00), amelyben egy ifjú menyasszony (Jennifer Garner), miután tragikus körülmények között elvesztette vőlegényét, annak barátai (Timothy Olyphant, Sam Jaeger és Kevin Smith) veszik kezelésbe az összetört szívet. Összeragasztani a “ketyerét” azonban az fogja, akiről az elején fel sem tételezzük…

Ugyanekkor újra láthatjuk a Ron Howard által rendezett Egy csodálatos elme (Paramount Channel, 21.00) című, bőven díjazott filmet is, melyben Russell Crowe alakít egy skizofréniában szenvedő matematikai zsenit, akit ettől még lehet szeretni. Szép történet ez amúgy is, és jó film is – csak éppen.

A Grimm testvérek ismert Piroska és a farkas című meséjének és a Farkasember kultúrkörökön át ívelő legendájának furcsa szintézise A lány és a farkas (Cool, 21.20) című tinihorror, mely azért így ebben a konstellációban inkább az Alkonyat-sorozat kedvelőinek nyújt nedves és borzongató élményeket ma estére. Gótikusan sötét romantika, bombasztikusan látványos vizualitással. Amanda Seyfried (a képen) a címszerepben, Gary Oldman fenyegető árnyával a háttérben.

A másik oldalon (film+2, 21.25) rendezője a német-török Fatih Akin. A történetben egy török nyugdíjas vesz magához egy fiatal török lányt, aki kurvaként keresi meg a pénzt egyetemi tanulmányaira. A fia munkanélküliként bandázik és szerelmes lesz a korábban lenézett lányba. Közben valaki meghal, akinek koporsóját Isztambulba viszik illőn eltemetni, és van egy terrorista-szál is – szövevényes sztori, olykor kissé túl nagy lendülettel is szerkesztve, de kifejezetten ajánlott megtekintése, mint ahogyan Akin bármelyik filmje is…

Az Odd Thomas – A halottlátó (SuperTV2, 21.25) viszont Dean R. Koontz sokak számára ismerős regényalakjának első filmes jelenése. A történet valamiféle furcsa műfaji crossover, melyben a tinihorrorok, illetve -thrillerek elemei keverednek a “világmegmentő” kisvárosi hős amerikai toposzával és a lányregények bohókás, egyben könnyes, hamvas romantikájával, a film noir-krimik jellegzetes egyes szám, első személyben előadott, fanyar humorú narrációjában. (Bővebben)

Vagy választhatjuk a Jóban-rosszbant (Galaxy, 21.30) is, amit a hasonló című magyar szappanoperával, illetve egy angol éjszakai taxis komédiával téveszthetünk össze – holott úgy tűnik, ez egy hollywoodi dráma, mely Hollywood belsejének luxusnyomoráról villant fel pát maró hatású(nak szánt) képet, valódi hollywoodi szereposztásban: Jennifer Jason Leigh, Kevin Kline, John C. Reilly, Gwyneth Paltrow, Sadie Frost és Jennifer Beals adjál a filmbeli parti közönségét, melyen mindenki jól szórakozik – a másikon.

Műfajában kalandfilm A vadon foglyai (RTL Klub, 22.55), mely még kissé “túlrajzolt” fordulatai ellenére is elég érdekes ahhoz, hogy megnézzük. Egy gazdag, kissé már bogaras milliomos (Sir Anthony Hopkins) repülőgép-balesetet szenved valahol a végtelen, alaszkai vadon felett. Egyetlen társa van csupán a bajban, a szerencsétlenség másik túlélője (Alec Baldwin), aki viszont alig titkoltan a szeretője az öreg ifjú, csinos feleségének. A társ tehát ezúttal vetélytárs inkább, sőt…

Robert De Niro első rendezése volt a Bronxi mese (Mozi+, 23.05), melyben azért az egyik kulcsszerepet, biztonság kedvéért, magára osztotta. A történet egy tipikus olasz bevándorló-történetet mesél el, melyben a tisztességes, buszsofőrként robotoló apa (De Niro) mindent megtesz azért, hogy a fiából is tisztességes ember legyen – még a maffiával is harcra kel… Remek, epikus film, közvetlenül a legnagyobb olasz maffiatablók (Keresztapa-trilógia, Volt egyszer egy Amerika, Nagymenők) után a sorban.

Éjszakára viszont talán megfeküdheti a gyomrunk a halálbüntetés morális vonatkozásait vizsgáló David Gale élete (SuperTV2, 23.35) című, amúgy igen remek Alan Parker-film, címszerepben az igen meggyőző alakítást nyújtó Kevin Spacey-vel, valamint Kate Winslettel. (Bővebben)

Mindeközben, ki tudja, mi megy az olimpián…

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat bejegyzéshez

 1. Papagorasz Takisz szerint:

  Fateh Akin: A másik oldalon.
  Kedves efes, épp most láttam a filmet, és ez az ismertető téves.
  Az alapszituáció szerintem ez:
  A Brémában élő török nyugdíjas magához vesz egy prostituáltként ott élő török asszonyt, aki a keresett pénzt lánya isztambuli egyetemi tanulmányaira fordítja. A férfi részegen megöli az asszonyt, és börtönbe kerül. Fia, aki egy német egyetemen germanisztikát tanít, kötelességének érzi Törökországban felkutatni az elhunyt asszony lányát, hogy támogassa annak egyetemi tanulmányait.

  • efes szerint:

   Mondom, hogy szövevényes… 🙂 És mi van akkor a koporsókkal? Régen láttam és baromira nem emlékszem már rá. Nyilván igazad van. Az a germanisztikát tanító fiú nekem kifejezetten nem rémlik germanisztikát tanító fiúnak, mintha még valami dílerkedés is lenne? Nem emlékszem. (Vagy vétkesen keverem valami mással.) 🙂

 2. Papagorasz Takisz szerint:

  Nem szeretnék spoilerezni, de ha már rákérdezel, a Törökországba szállított koporsó a megölt prostituálté, az onnan Németországba szállítotté a török egyetemista lány német barátnőjéé. Dílerkedés nincs ebben a filmben. Szövevényes, de van benne gondolat: migráció, terrorizmus.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s